Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Класиф кац я_Д електрик в.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Побутові прилади для освітлення

Складаються з джерел світла(ламп) і арматури. Лампи поділяються на лампи розжарювання та люмінесцентні. Лампи розжарювання загального призначення складаються з тіла розжарювання, скляного балона, металевого цоколя, скляної ніжки, яка утримує електроди і тіло розжарюваня. Тіло розжарювання приварюють до металевих електродів, які впаяні в скляну ніжку. Залежно від виду тіла розжарювання лампи поділяють на 4 типи: вакуумна, газонаповнена, біспіральна аргонова, біспіральна крептонова. Діапазон номінальної потужності ламп загального призначення становить 15- 1000 Вт. Лампи хар-ця також геометричними розмірами(діаметр колби довжина лампи), світлотехнічними параметрами(Макс значення світлового потоку), типом цоколя і середньою тривалістю горіння. До ламп розжарення належать також декоративні, лампи з дифузним відбивачем, медичні, для холодильних приладів і швацьких машин, мініатюрні та автомобільні.

Люмінесцентні лампи виробляють у вигляді скляного балона лінійної форми, з двох кінців якого знаходяться низькоОМні катоди. Сучасний асортимент ламп містять також люм лампи які за зовнішнім виглядом майже не відрізняються або нагадують форму ламп розжарювання. Скляний балон люм лампи з середини вкритий шаром спец речовини люмінофором. Внутрішній об’єм балона наповнюють газовою сумішшю. Залежно від виду газового середовища, лампи мають різні кольори освітлення: Натрій-жовтий, неон- червоний, ртуть-яскраво-білий. Залежно від спектрального діапазону випромінювання лампи поділяють на 4 типи: лампа люм денного світла, лампа холодного білого світла, лампа білого світла і тепло-білого.

Арматура складається з основи елементів електричної проводки, елементів розподілу світла, декоративних елементів. Класифікують світильники так:за видом джерела світла, для ламп розжарювання і люмінесцентних ламп. За призначенням: загального освітлення, місцевого, декоративні, комбіновані, для орієнтації, експозиційні. За місцем встановлення: підвісні, стельові,настінні, настольні, підлогові, ручні та ін.. За ступенем захисту від впливу навколишнього середовища- відкриті, захищені пилонепроникні, волого-водонепроникні. За ступенем захисту від ураження ел. струмом – 0, 0І, І, ІІ, ІІІ класів. За характером розподілу світла – прямого, розсіяного, відбитого світла.

Побутові прилади для створення мікроклімату

До них відносять: прилади для опалювання приміщень, побутові кондиціонери, вентилятори, прилади для зволоження повітря, повітроочисні прилади.

Для опалювання приміщень. За функціональним призначенням прилади класифікують так: електрокаміна та електрообігрівачі інфрачервоного випромінювання; електроконвектори; електрорадіатори, у тому числі з рідким теплоносієм і без рідкого теплоносія. За способом встановлення: підлогові, настінні, універсальні. За наявності пристроїв захисту і регулювання температури повітря в приміщеннях: з автоматичним регулюванням температури, зі ступеневим регулятором потужності, з безступеневим регулятором потужності, з термовимикачем. За способом захисту від впливу навколишнього середовища розрізняють прилади захисні і незахисні. За умовами експлуатації є прилади, які працюють без нагляду і під наглядом. Електрокаміни та інфрачервоні обігрівачі – прилади, в яких повітря приміщень нагрівається в основному за рахунок інфрачервоного випромінювання спрямованої дії. Каміни і випромінювачі складаються з корпусу, в якому встановлені відбивач випромінювання, нагрівальний елемент, захисна решітка, елементи регулювання. Електроконвектори нагрівають повітря приміщення за рахунок природного циркулювання теплового повітря. За видом нагрівача конвекційні прилади поділяють на відкриті та закриті. Електротепло вентилятори, які, на відміну від конвективних приладів мають вентилятор, необхідний для примусового охолодження нагрівача відкритого типу і транспортування нагрітого повітря у внутрішній об’єм приміщення. За принципом дії тепло вентилятори поділяють на: відцентрові, діаметральні, осьові. За способом установлення тепло вентилятори належать до приладів переносного типу.

Вентилятори призначені для штучного переміщення і циркуляції повітря, його вентиляції. Класифікують за такими ознаками: залежно від призначення – для обдування, обдування і перемішування повітря, для надходження свіжого і витягування забрудненого повітря. Залежно від місця встановлення: настільні, настінні, настільно-настінні, підлогові, віконні, універсальні, для витягування, ручні, стельові, автомобільні. Залежно від принципу роботи: діаметральні відцентрові осьові. За можливістю змінювати напрям повітря – без зміни напряму; зі зміною напряму через зміну положення приладу; з автоматичною або неавтоматичною зміною напряму у вертикальній або горизонтальній площині за умов сталого положення вентилятора, з коловою зміною напряму повітря; реверсивні. Залежно від умов експлуатації: прилади, що працюють без нагляду і прилади, які працюють під наглядом. Технічними параметрами, що визначають якість вентиляторів є номінальна напруга, продуктивність, діаметр робочої крильчатки, споживана потужність, наявність регулятора потужності, кількість ступенів регулювання, рівень шуму, кут зміни повітряного потоку, рівень радіозавад, наявність пульта керування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]