Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Класиф кац я_Д електрик в.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Прилади для переробки продуктів, приготування з них їжі та нагрівання води

Нагрівальні елементи приладів. Електронагрівальні елементи побутових приладів – це пристрої, які перетворюють електричну енергію на теплову, отже, від них залежить надійність роботи нагрівальних приладів. Сучасному ринку відомі прилади, в яких використовуються трубчасті електронагрівачі (ТЕН), електрокерамічні, індукційні, інфрачервоні, надвисокочастотні та ін. Найбільш відомі прилади з трубчастим електронагрівачем. Матеріали з яких виготовлені прилади повинні мати комплекс високих фізико-механічних і електричних властивостей, які можуть забезпечити необхідні технічні характеристики, високі споживні властивості і надійність. Одна з головних вимог стосується стійкості матеріалів оболонки нагрівачів до впливу харчових продуктів, тобто відсутності утворення токсичних сполук, оксидних плівок. Залежно від умов експлуатації розрізняють три типи ТЕН – пристрої, які працюють у зануреному стані, у газовому середовищі та зливні, що працюють всередині, як правило, металевого тіла. Корпуси ТЕН, призначені для роботи у зануреному стані, виробляють із сплавів міді, сталі. Нагрівачі, що працюють у газовому середовищі, повинні мати робочу температуру оболонки, яка не перевищує розрахункову для даного типу електроприладу. Зливні нагрівачі працюють у теплопровідних матеріалах, які, у свою чергу, є нагрівальними елементами побутового приладу.

У побутових електронагрівальних приладах використовують також нагрівачі на основі шарових резистивних матеріалів, матрицею яких можуть бути різноманітні суміші скла.

Для виробництва приладів, призначених для розігрівання і підтримки тепла харчових продуктів, використовують резистивні матеріали на текстильній основі.

Класифікація, асортимент основних видів нагрівальних приладів:

прилади загального призначення; прилади для теплової обробки продуктів; прилади з використанням НВЧ-нагрівання; прилади для приготування напоїв; прилади для розігрівання продуктів і підтримки їх у розігрітому стані; прилади для нагрівання води та інших рідин.

Прилади загального призначення До цієї групи належать електроплити, електроплитки та жарові шафи. Електроплити виконуються у вигляді столу прямокутної форми. Залежно від способу встановлення плити бувають стаціонарними, які вбудовуються в кухонне обладнання, прилади, які блокуються та переносні. У верхній частині плити розміщують конфорки, кількість яких може коливатися від двох ці більше. Плити також розрізняють за типом конфорок: чавунні, пірокерамічні. Потужність конфорок залежить від моделі плити і конкретного виробника і визначається окремо. Наявність регуляторів потужності дає змогу встановлювати необхідні температурні режими. Регулятори можуть бути ступінчастими і безступінчастими. У корпусі плити розміщують жарову шафу, всередині якої встановлюють закриті нагрівальні елементи, так звані тен-грилі. Для забезпечення внутрішньої чистоти жарової шафи деякі моделі плит мають систему каталітичного самоочищення у важкодоступних місцях.

Електроплитки – це переносні нагрівальні прилади з однією або, як правило, двома конфорками. Тип конфорок, як і в електроплитах, може бути різним залежно від моделі і виробника. Якість електроплиток визначається конструкторською документацією на конкретний прилад.

Жарові шафи за конструкцією та призначенням практично не відрізняються від жарових шаф стаціонарних електроплит. Виняток становить зовнішній вигляд, тобто наявність зовнішнього корпусу шафи. Вони також мають терморегулятори, запобіжні пристрої і розрізняються між собою місткістю внутрішньої камери, потужністю і діапазоном робочих температур.

Прилади для теплової обробки продуктів До цієї групи належать електрокаструлі, сковороди, грилі, ростери, тостери, шашличниці та ін. електрокаструлі устатковані нагрівачами, розміщеними знизу приладів. Прилади мають термообмежувальні пристрої. Приготування їжі можливе в умовах підвищеного тиску і звичайного. Сучасний асортимент подібних приладів налічує також їх різновиди – соко-, яйце-, пароварки.

У нижній частині алюмінієвого корпусу сковороди залитий ТЕН. Сковороди мають термообмежувальні пристрої, які забезпечують надійність і безпеку під час роботи. Деякі моделі можуть мати тефлонове покриття робочої поверхні.

Електрогрилі – комбіновані побутові прилади, які призначені для приготування страв з використанням інфрачервоного випромінювання. Конструктивно грилі виконані у вигляді шафи, що складається з двох частин – робочої і приладової. Всередині робочої камери розміщений нагрівальний елемент – ТЕН або кварцева трубка з вольфрамовою спіраллю.

Ростери – прилади для підсмажування бутербродів і шматочків м’яса. Тостери – прилади для підсмажування скибок хліба з використанням інфрачервоного випромінювання. Прилади забезпечують рівномірну теплову обробку продуктів завдяки автоматичним пристроям.

НВЧ-нагрівання забезпечує генерацію тепла безпосередньо в усьому об’ємі продуктів, що зумовлює якість їжі. Напруга надходить до анодного трансформатора, блока автоматики магнетрона і накального трансформатора. При цьому вмикається вентилятор блока охолодження магнетрона і приводиться в дію блок автоматики, захисту і керування приладом. Після розігрівання катода і завантаження робочої камери за допомогою реле часу встановлюється необхідний інтервал термічної обробки продукту. Процес обробки починається після надходження напруги на анодний трансформатор, одночасно з цим вмикається привод дисектора і НВЧ-енергія надходить у робочу камеру. У режимі очікування, під час якого здійснюється вивантаження готової продукції і наступне завантаження, анодний трансформатор і дисектор вимкнуті. Поряд с основною функцією приготування їжі НВЧ- нагрівання використовується для розморожування продуктів і їх сублімаційного сушіння. Деякі моделі НВЧ-печей обладнані тен-грилями.

Прилади для приготування напоїв. Ця підгрупа складається з кавоварки та чаєварки. Кавоварки: перколяційні та компресійні. Перколяційна кавоварка – прилад, в якому приготування кави відбувається за рахунок багаторазового проходження гарячої води або пари крізь шар молотої кави. Компресійна кавоварка – прилад, в якому кава готується за рахунок одноразового проходження гарячої води або пари під установленим тиском крізь шар молотої кави. Чаєварка майже не відрізняється за принципом приготування напою від самовара, а зовнішнім виглядом нагадує деякі моделі кавоварки.

Прилади для розігрівання продуктів і підтримки їх у розігрітому стані. До цієї групи входять марніти, підігрівачі дитячого харчування. Марміт – побутовий нагрівальний електроприлад для підтримки постійної температури розігрітої їжі. В основному ці прилади виготовлені у вигляді металевої плити з вмонтованим усередині нагрівальним елементом. Температура робочої поверхні регулюється; її максимальне значення не перевищує 100 С. прилад для дитячого харчування може мати різну конструкцію. Найбільш відома конструкція у вигляді мішечка, всередині якого вмонтований гнучкий нагрівальний елемент. Невелика споживана потужність нагрівача забезпечує збереження продукту при температурі, що наближена до температури тіла людини.

Прилади для нагрівання води та інших рідин. Ця група складається з таких приладів, як електрочайники, самовари, занурювальні кип’ятильники. Як нагрівачі в електрочайниках використовуються ТЕН. За конструкцією чайники можуть бути шнурового та без шнурового виконання. Сучасні моделі електрочайників захищені від можливого ураження електричним струмом відповідними пристроями, термообмежувачами, а деякі моделі з них – автоматичними пристроями, які слідкують за процесом підігрівання води. Електросамовари мають традиційну форму корпусу, який виготовляють з латуні з обов’язковим вкриттям поверхні іншим металом. Самовари можуть мати терморегулюючі пристрої. Електрочайники і самовари виготовляють таких видів: електрочайник без термовимикача; відповідно прилади з термовимикачем; прилади з пристроєм, який роз’єднує ланцюг живлення при закипанні рідини; прилад з термовимикачем і пристроєм, який роз’єднує ланцюг живлення при закипанні рідини. Занурювальні електрокип’ятильники – трубчасті нагрівачі (ТЕН), які скручені у спіраль. Вони мають термоізольовану пластмасову руку з незнімним електричним шнуром. Виробляють також кип’ятильники пласкої форми, всередині металевого корпусу яких запресовані нагрівальні елементи.

До приладів для нагрівання води належать водонагрівачі, призначені для нагрівання води до 85 С, яка не використовуються в харчових цілях. Водонагрівачі бувають проточні та акумуляційні. Акумуляційні водонагрівачі – це прилади для нагрівання води у баці, призначеному для тимчасового зберігання нагрітої води і оснащений одним або кількома пристроями для регулювання або обмеження температури води. У проточних водонагрівальних приладах використання гарячої води відбувається одночасно з її нагріванням, що потребує досить великої потужності. Залежно від способу з’єднання з водопровідною мережею акумуляційні водонагрівачі можна поділити на прилади низького, високого тиску та без тиску.

Електроводонагрівач – це прилад, який живиться від резервуара, в якому рівень води регулюється одним або кількома вентилями в системі зливання води і який оснащений отвором для зв’язку з атмосферою. За місцем установлення водонагрівачі поділяють на прилади підлогового та настінного виконання. Усі прилади обладнанні термообмежувальними або терморегулюючими пристроями, які спрацьовують при досягненні температури води 85 С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]