Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Класиф кац я_Д електрик в.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Класифікація нафтопродуктів. Відповідність національних стандартів європейським нормам.

Нафтопродукти отримують шляхом переробки сирої нафти, гзоконденсатної і хім. сировини. Класифікація хім. і нафтопрод: F-палива, S-розчинники та сировина для хім. Пром., L-змащувальні мат., індустріальні масла і подібні прод., W-парафіни, B-бітуми.

Наф. палива –це рідкі нафт. прод. Застосування яких повязане з перетв. хім. енергії вуглеводнів у теплову\дистилятні і залишкові\. За призн.палив: бензин-авіаційний\Б\, автомобільний\А\.

Газотурбінні-реактивне\Р\, судове\Г\.

Дизельні-дистилятне\Д\,суміш\ДТ\

Мазути-флотський\Ф\,топочний\М\,мартеніфський\МП\

Побутові-пічне\П\,керасин\К\

Класиф нафт палив: G –газоподL-зріджені газопод D-дистилятні R –залишковіC-нафтові кокси.

Бензини за признач:

-для автом\карбюраторні, інжекторні двигуни\

-авіац-го\поршневі двигуни\

Реактивні палива признач для вик у повітряно-реактив і турбо-реактив-х авіаційних двигунах

Дизельне признач для швидкісних дизелів газотурбінних двигунів наземного та водного транспорту та стаціонарних.

Мазути\котельне пал\ признач для вик в мобільному, стаціонарному, котельному і технолог-у устаткуванню: За вязкістю\легкі, сер, важкі\ за вуглеводневим складом\з низьк вмістом парафіну, з вмістом параф\ за зольністю\малозольні, зольні\ за вмістом сірки\з низьким, малим і високим вмістом\

Газотурб палива признач для вик в стаціон та паротурб і парогазових енергетичних установках.

Пічне признач для побут потреб населення і заст в опалювальних установках невел потужності

Змащувальні мастила призначені для ств прошарку між тертьовими частинами двигунів, вузлів і агрегатів, який зменш тертя між деталями і запобіг їхньому передч зносу. Поділяють на 18 груп. Залежно від призн поділ на групи: моторні, турбінні, трансмісійні, індустр, масла різного признач. За хім складом: нафтові, гідрокрекінговані, напівсинтетичні, синтетичні.

Трансмісійні мапсла признач для змащування тертьових деталей в коробках передач, коробках розподілу навантаження, механізмах рулювого керув.

Пластичничні змащувальні мат \змазки\- колоїдні с-ми, що скл з дисперсійного сер \масло\, згусника, присадок і наповнювача. Залежно від типу загусника: мильні, неорг, орг, вуглеводні.

Техн рідини заст у таких функц с-ах авт , як охолодж та гальмівна. Охолоджувальні-рідини з низькою темп замерзання. Гальмівні признач переважно для передачі енергії від гол циліндра до робочих, колісних.

Моторні масла Класифікація, вимоги до безпеки, якості, маркування.

Для карбюраторних (інжекторних) і дизельних автомобільних двигунів промисловість випускає нафтові дистилятні та масла за­лишкових фракцій високого ступеня очищення (селективного або сірчанокислотного).

Необхідні властивості моторним маслам надають введенням у базові моторні масла пакету присадок або хімічно активних речовин, які поліпшують функціональні властивості масел. їх частка всередньому складає 15-25 % від загальної маси масла. Чим менше в'язкість масла, тим більшу рухомість воно має, і навпаки.

Підбір базового масла або присадок підвищує надійність і довговічність роботи двигунів, а також дає змогу знизити експлуаційні витрати.

В'язкість масла є одним з основних показників їх якості.

Необхідну в'язкість масел обирають залежно від конструкції ;вузла тертя, режиму роботи і зовнішніх умов експлуатації.

Зміна величини в'язкості масел внаслідок коливання темпєратури навк сер хар-є їх температурні вл.

Протизношувальні і протизадирні властивості масел - це здатність масел утворювати захисну плівку на поверхні тертьових деталей з метою запобігання їх зносу. При відсутності масляної плівки достатньої товщини найчастіше має місце механічний знос тертьових деталей

Плівка масла на поверхні металу перешкоджає агресивному впливу корозійно-активних речовин, нейтралізує сірку, що містить­ся у паливі, підвищуючи термін роботи деталей циліндро-поршне-вої групи та підшипників.

Термоокислювальна стабільність масел - це показник, що ха­рактеризує масло зберігати початкові властивості в період збережен­ня, а також під час роботи двигуна автомобіля.

Основною класифікаційною ознакою моторних масел є в'язкість.

Згідно з SАЕJ 300 моторні масла поділяють на 11 класів в'яз­кості: шість зимових (W0-25W) і вісім літніх (20-60). Дая міжсе­зонних моторних масел прийняте подвійне позначення, в якому перша цифра означає відповідність зимовому класу в'язкості за низькотемпературними властивостями, а друга - літньому класу за високотемпературни­ми.

Зірка ІLSАС поєднується з емблемою АРІSj, що вказує на висо­ку якість масла. Надання маслу сертифікаційного знака ІLsАС оз­начає, що масло задовольняє вимоги щодо фізико-хімічних влас­тивостей, визначених методами АSТМ, і відповідає вимогам щодо енергозберігання.

У центрі марки зазначають галузь застосування масла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]