Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41.Які, на Ваш погляд, оптимальні методи усуне....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
31.24 Кб
Скачать

Приклад другий. Відсутність жінок в Уряді, недоступність процесу прийняття рішень.

В Україні піраміда є символом представленості жінок в органах влади та процесах прийняття рішень – чим вище рівень, тим менше жінок. За кількістю жінок у Парламенті Україна займає 110 місце серед 188 країн.

При попередніх урядах жінок також не було багато. Але відверте ігно-рування принципів представницької демократії сучасною владою змусило експертів говорити про появу та укріплення гендерного протистояння правлячої еліти та суспільства. І причина відсутності жінок – в глибинній патріархатності, авторитарності та недемократичності сучасної владної системи, в якій названі ознаки з кожним місяцем лише укріплюються.

Приклад третій. Заборона жінкам навчатися в вищих навчальних закладах мвс України.

З прийняттям 29 грудня 2010 року Кабінетом Міністрів України Розпорядження № 2355-р «Про проведення експерименту з підготовки фахівців для Міністерства внутрішніх справ», дискримінація за ознакою статі з латентного явища перетворилося на відкрите, закріплене в документах. В розпорядженні йде мова про проведення у 2011 році експерименту з організації набору осіб до вищих навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ та їх подальшого навчання за програмою підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра за схемою «курсант – військовослужбовець – курсант». Як результат накладається заборона на прийняття до вищих навчальних закладів МВС України громадян жіночої стати. І це тоді, коли в ОВС вже близько 20 % працівників – жінки, і ще декілька років тому серед атестованих працівників було близько 11 відсотків жінок. Висновку про заборону, або м’яко кажучи, обмеження навчання жінок в вищих навчальних закладах МВС витікає із положень Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», де зазначається (Стаття 15. Призовний вік. Призов громадян України на строкову військову службу), що «на строкову військову службу в мирний час призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років…)». А саме до внутрішніх військ, як передбачається експериментом, покинувши аудиторії, мають йти курсанти.

Приклад четвертий. Руйнування інституційного механізму забезпечення прав жінок та просування гендерної рівності.

В пориві адміністративного реформування, розпочатого Указом Президента 10 грудня 2010 року, втрачені важливі галузі управління. Перш за все – сім’я, діти, права жінок. Бо саме в ході реформи ліквідовано Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, функції якого в частині проведення гендерної та сімейного політики нікому досі не передані. Не буду писати про їх важливість. Бо за ними стоїть і подолання насильства в сім’ї, і допомога соціальним сиротам, і соціальна робота з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах. Чи може «ціна питання» - будинок за адресою Десятинна, 14, с якому розміщувалося це міністерство і який, кажуть, вже приватизований. Тож права жінок цілої країни оцінюються вартістю одного, хоча й старовинного, будинку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]