Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

37 А,Б Философия психологии. Программа МАУП

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
142.87 Кб
Скачать

МІЖРЕГІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА дисципліни

“ФІЛОСОФІЯ ПСИХОЛОГІЇ” (для бакалаврів)

Київ 2006

Підготовлено доцентом кафедри психології Т. В. Кузнєцовою

Затверджено на засіданні кафедри психології (протокол № 7 від 10.02.06)

Схвалено Вченою радою Міжрегіональної Академії управління персоналом

Кузнєцова Т. В. Навчальна програма дисципліни “Філософія психології” (для бакалаврів). — К.: МАУП, 2006. — 19 с.

Навчальна програма містить пояснювальну записку, тематичний план, зміст дисципліни “Філософія психології”, питання для самоконтролю, теми контрольних робіт, а також список літератури.

©Міжрегіональна Академія управління персоналом (МАУП), 2006

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Навчальнадисципліна“Філософіяпсихології”нещодавноввійш­ла до програми професійної підготовки студентів-психологів. Необхідність вивчення цього курсу зумовлена насамперед соціокультурними і економіко-політичними процесами в українському суспільстві, які прискорюють осмислення пізнання людиною навколиш­нього середовища і себе. Піднесення психологічної думки до філософсько-сві­ тоглядного рівня забезпечується духовно-теоретичним і практичним самовизначенням психолога в сучасному світі, свідомим формуванням власної громадянської позиції.

Мета дисципліни — на основі поєднання фундаментальних професійних знань із сучасними філософсько-світоглядними уявлен­ нями про зміст суспільного життя людини і можливості її самореалізації підготувати компетентних фахівців з розвиненою суспільною рефлексією. Ставлення психологів до своєї професії і навколиш­нього світу багато в чому залежить від ставлення до суспільства та вміння адаптувати суспільні потреби до професійно орієнтованих проблем і завдань. Отже, основне завдання курсу — допомогти студентам здобути ґрунтовні знання, які відображають систему “людина—психоло- гія—суспільство”, що є предметом дослідження дисципліни “Філософія психології”.

У програмі вивчення дисципліни відтворюється філософсько-сві- тоглядний зміст найактуальніш­ихсоціально-психологічних проблем. Долається зовніш­нє наслідування психології точним і природничим наукам, яке знайш­ло своє місце в абсолютизації їх ролі в культурі, зокрема, в ідейному житті суспільства, а також у запереченні філо- софсько-світоглядної проблематики як позбавленої пізнавального і практичного значення. З філософсько-психологічного погляду висвітлюються деякі проблеми соціальної, економічної та кроскультурної психолоії, аналізуються особливості культурно-історичного підходу у вивченні окремих соціально-психологічних феноменів.

 

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

 

дисципліни

 

“ФІЛОСОФІЯ ПСИХОЛОГІЇ”

 

 

Назва змістових модулів і тем

пор.

 

 

 

 

Змістовий модуль 1. Вступ до філософії психології

1

Предмет, завдання і роль філософії психології

 

в суспільстві

2

Природа, людина і суспільство

 

 

 

Змістовий модуль 2. Філософські основи психологічного

 

дослідження

3

Співіснування і взаємодоповнення різних способів

 

пізнання світу. Проблеми наукового пізнання

4

Філософія як теорія та методологія психологічної

 

науки

 

 

 

Змістовий модуль 3. Філософсько-світоглядний зміст

 

культурно-психологічних феноменів суспільного життя

5

Світоглядні ідеї та стратегічні установки

 

в духовних і матеріальних технологіях відтворення

 

людського життя. Вірування як психологічний чинник

 

людської поведінки

6

Методологічний характер категорії спілкування

 

як способу пізнання і розвитку. Реальний образ людини

 

як функціональний інструмент соціальної взаємодії

7

Культура та її виміри. Кроскультурне освоєння світу

 

як соціально-психологічний феномен

8

Мова, творчість і довголіття як соціокультурний

 

феномен

 

 

Разом годин: 108

ЗМІСТ

дисципліни “ФІЛОСОФІЯ ПСИХОЛОГІЇ”

Змістовий модуль 1. Вступ до філософії психології

Тема 1. Предмет, завдання і роль філософії психології в суспільстві

Філософія психології як світогляд, метод пізнання і теорія соціального і культурного розвитку. Співвіднош­ення філософії історії, соціальної філософії, філософії психології і суспільних наук. Філософія психології як синтез природничого, соціального і гуманітарного знання. Співвіднош­ення пізнавального та ідеологічного аспектів філософії психології. Система “людина—психологія—суспільство” як предметфілософіїпсихології.Теоретична,світоглядна,методологічна і практична функції філософії психології. Роль філософії психології в духовно-теоретичному, професійно-практичному і громадянському самовизначенні психолога.

Еволюція людського фактора у світоглядній думці. Філософськопсихологічна свідомість у давньоукраїнському та давньогрецькому суспільствах. Філософсько-психологічні погляди Г. Сковороди. Особливостісучасногоетапукультурно-історичногорозвиткутайого відображення в філософії психології. Людській фактор в економіці і психології. Онтологічний, гносеологічний та етико-гуманістичний підходи в сучасній філософсько-психологічній думці.

Література [1; 2; 8; 12–15; 23; 24; 30; 46]

Тема 2. Природа, людина і суспільство

Розвиток уявлень про природу як універсум, космос, загальну сутність речей, об’єктивну реальність, географічне або навколиш­нє середовище, загальний предмет людської праці, спосіб життя і самоцінність, метавчителя тощо. Зовніш­ня і внутріш­ня природа людини, біосфера і ноосфера. Природні передумови виникнення, існування і розвитку людини. Людина як предмет, спосіб, знаряддя і результат власної фізичної, психічної і духовної діяльності. Суспільний характер праці як основа формування суспільства. Місце і роль людини в природі і суспільстві. Суб’єктивність як новий тип детермінацій у структурі універсуму. Еволюція взаємодії суспільства і природи. Соціальні і техногенні кризи. Екологія і довголіття людини. Став­

лення до природи як показник рівня гуманізації і психологізації суспільства і олюднення людини.

Уявлення про сутність суспільства, соціалізацію, індивідуалізацію і суспільне життя людини. Соціальна психологія про соціальну взаємодію, стосунки і спілкування. Особливості соціального детермінізму. Практичні основи суспільства. Потреби, інтереси, цілі і цінності соціального організму. Суперечності між людиною і суспільством. Природо-перетворююча і соціально-перетворююча практика. Економічна психологія та психологія трудової діяльності, відпочинку і людської гідності про соціальний характер праці, виробництво і споживання, економічну і трудову поведінку.

Економічна, соціальна, політична і духовна сфери суспільного життя людини. Види діяльності, професії, професійна і особистісна деформація і суспільна свідомість. Сутність, структура і роль суспільного виробництва і споживання. Соціальний, психологічний і технологічний вимір виробництва, розподілу і споживання. Виробничі сили і форми виробничих відносин. Перетворення науки і освіти у виробничу силу. Наслідки НТР. Духовне виробництво в умовах ринку. Соціальний захист населення. Соціальна психологія і науко- во-гуманітарний прогрес. Розвиток соціальної структури суспільства та її вплив на соціалізацію наступних поколінь.

Форми суспільної свідомості: наукова, релігійна, філософська, художня, моральна, політична, правова. Соціальна психологія про ідеологію, суспільну свідомість і самосвідомість. Шляхи розвитку національної і громадянської самосвідомості. Суспільний розвиток, прогрес, регрес, еволюція, революція, реформа. Соціальна психологія про суспільний ідеал і співвіднош­ення стихійного і свідомого в історичному розвитку. Технологічні і духовні формації. Формування всесвітнього характеру історії. Соціально-психологічний аналіз помаранчевої революції. Соціально-психологічна проблема застосування соціального знання на практиці. Вільна і відповідальна соціальна творчість. Глобальні проблеми як вияв цілісного і суперечливого характеру розвитку людства.

Література [1; 2; 8; 9; 11; 12; 21; 25; 48]

Змістовий модуль 2. Філософські основи психологічного дослідження

Тема 3. Співіснування і взаємодоповнення різних способів пізнання світу. Проблеми наукового пізнання

Поняття про пізнавальну, ціннісну і праксеологічну діяльність людини.

Особливості різних способів пізнання світу (побутовий, міфічний, релігійний, філософський, художній, науковий, міфологічний, онтопсихологічний, кроскультурний). Історія виникнення та розвитку філософського і наукового способів пізнання світу. Сучасна філософія як мистецтво мислення, квінтесенція духовної культури людини, вчення про віднош­ення “людина—світ”, теоретична і методологічна основа наукового пізнання і дослідження. Суперечність пізнання. Світовідчуття, світопереживання, світосприйняття і світо­ гляд, їх роль у розвитку пізнання. Роль і функції філософії в постановці проблем у процесі наукового пізнання. Конкуренція наукових парадигм і проблеми наукового пізнання. Наука як соціальний ін­ ститут виробництва, збереження і відтворення знань. Психологія та її роль у житті людини і суспільства.

Література [1; 8; 13; 14; 23; 25–28; 30; 35; 40]

Тема 4. Філософія як теорія та методологія психологічної науки

Принципи, закони та категорії діалектики в науково-психологіч- ному дослідженні. Закони логіки. Пізнавальне ставлення людини до світу (оптимізм, скептицизм, агностицизм). Загальнонаукові пояснювальні принципи психології (взаємодія і розвиток, причинність, цілісність, активність, суб’єктність, реконструкція). Дослідження як відображення і як творчість. Чуттєве, раціонально-логічне та інтуїтивне пізнання. Діалектика абсолютного та відносного в істині. Специфіка дослідження психічного у процесі соціальної взаємодії. Суспільні потреби, інтереси та їх вплив на процес дослідження соціальної взаємодії, стосунків і спілкування.

Особливості пізнання в психологічній науці. Парадигма і аномалія. Поняття предмета та об’єкта наукового дослідження. Метод, методологія та рівні психологічного дослідження. Змістова (філософська, загальнонаукова, загальнологічна, конкретно-наукова) і формалізована методологія. Філософські, загальнонаукові, загально-

логічні, теоретичні та емпіричні методи наукового пізнання. Номотетичний та ідеографічний підходи. Теоретичний та емпіричний рівні психологічного дослідження, відмінність за предметом, методами і формами наукового знання.

Логіка процесу наукового дослідження. Виявлення, формулювання і постановка наукової проблеми як форми психологічного знання, сутність, характер і ш­ляхи її виріш­ення; виявлення і нагромадження фактів дійсності, їх пояснення і узагальнення; формування та обґрунтування наукових гіпотез як процес поглиблення психологічного дослідження; формування наукової теорії як етап процесу наукового дослідження. Аргументація та доказ у психологічному дослідженні. Систематизація напрямів психологічних досліджень і отриманих психологічних знань.

Література [1; 8; 13; 14; 22; 23; 25; 28; 30; 35; 40]

Змістовий модуль 3. Філософсько-світоглядний зміст культурно-психологічних феноменів суспільного життя

Тема 5. Світоглядні ідеї та стратегічні установки в духовних і матеріальних технологіях відтворення

людського життя. Вірування як психологічний чинник людської поведінки

Світоглядні ідеї в міфах, релігійних вченнях і філософських уявленнях людства. Соціальна утопія і соціальна наука. Історична психологія про еволюцію обожування і духовність та про стратегічні соціальні установки відтворення життя людини і людського роду.

Вірування як психологічний чинник формування економічних цінностей, економічної культури і економічної поведінки людини. Порівняльно-культурний (кроскультурний) психологічний аналіз формування соціальних установок поведінки (заповідей) в іудаїзмі і християнстві. Порівняльно-культурний психологічний аналіз становлення католицької, протестантської, провославної та атеїстичної економічної культури.

Підприємництво як соціально-психологічне явище. Особливості становлення і відтворення підприємництва в Україні. Соціально-пси- хологічний портрет підприємця. Економічна психологія про економічну поведінку людей і прийняття ними життєво важливих економічних ріш­ень щодо економії кош­тів і матеріальних ресурсів, часу

життя, фізичних, психічних і духовних сил. Трудова і освітня, організаційна і рекламна поведінка.

Література [3; 7; 10–12; 15; 17–19; 21; 30; 34]

Тема 6. Методологічний характер категорії спілкування як способу пізнання і розвитку. Реальний образ людини як функціональний інструмент соціальної взаємодії

Спілкуванняіпізнання.Методологічнеперетворенняспілкування із предмета дослідження у спосіб і принцип пізнання і розвитку людини самої себе. Методологічний принцип спілкування як суб’єктнооб’єктної взаємодії (Б. Ф. Ломов).

Взаємозв’язок спілкування і діяльності. Спілкування як особлива самостійнаформалюдськоїактивності.Стосункилюдинизлюдиною, з інш­ими людьми як найважливіш­ий результат спілкування. Обмін діяльністю, уявленнями, ідеями і почуттями в процесі спілкування. Пош­уки нових форм спілкування як соціальна творчість. Структура та функції спілкування. Психологічні механізми викривлення сприйняття та розуміння у процесі спілкування. Міжособистісний вплив.

Ділові і міжособистісні стосунки. Соціальні інституції, сценарії і ролі. Засоби спілкування і передавання інформації. Еволюція соціальних сценаріїв людської взаємодії. Релігія і філософія про людську взаємодію, ідеальний і соціальний образ людини. Соціальна психологія та психологія трудової діяльності, відпочинку і людської гідності про реальний образ людини як функціональний інструмент соціальної взаємодії і творчості. Створення “обличчя” як символічний фронт, на якому члени всіх культур виборюють свій публічний образ засобами культури. Еволюція сприйняття людиною інш­ої людини, самої себе і Бога. Надсвідоме і духовне. Справедливість і рівність як норми правосуддя, які впливають на поведінку членів різних груп. Закон і мораль, право і істина.

Прямий–непрямий, особистісний–ситуаційний, інструменталь- ний–афективний, пиш­номовний–стислий стилі спілкування. Досягнення міжособистісної синхронності як головна мета невербального спілкування, яка означає узгодження ритмічних дій між двома особами на вербальному і невербальному рівнях. “Комунікативна компетентність”.

Література [3–7; 20; 32; 35; 37; 38; 52]

Тема 7. Культура та її виміри. Кроскультурне освоєння світу як соціально-психологічний феномен

Поняття культури. Культура як сукупність всіх засвоєних образів життя, які передаються поколіннями, як макрорівневий соціальний конструкт, як метавихователь людини. Культура як найважливіш­ий психологічний конструкт і функціональна складова людської пси­ хіки, як програмне забезпечення наш­ої свідомості. Ціннісний, технологічний і психологічний виміри культури. Артефакти і символічний характер культури. Культура, соціум, цивілізація. Культурні відмінності та різні стани свідомості людей і типи інтелектів. Соціалізація та інкультурація.

Культурно-історичніформилюдськихспільнот:родина,рід,народ, союзплемен,етнос,раса,національність,транснаціональніспільноти. Родина і сімейно-побутові стосунки. Політична організація суспільства. Співвіднош­ення політики, права й ідеології. Влада, демократія і суспільне самоврядування. Шляхи побудови правової держави. Духовні потреби, цінності і стосунки у правовому суспільстві.

Гуманістична природа та етапи розвитку культури. Універсальне й унікальне в культурі. Традиція як основа культури, культурна творчість, духовні і соціальні відкриття. Різноманіття, взаємодія і діалог культур. Ставлення до культури як показник рівня гуманізації і психологізації суспільства й олюднення людини.

Психологія культури про психологічний вимір культур і культурні синдроми (простота–складність, відкритість–закритість, уникання невизначеного, колективізм–індивідуалізм, фемінінність–мус- кулінність, дистанція влади, сильний–слабкий контекст культури). Еволюція форм культурної взаємодії соціальних і етнічних спільнот: геноцид, примусова міграція і асиміляція, сепарація, маргіналізація, інтеграція. Культура і демократія. Євроінтеграція як культурно-пси- хологічний феномен.

Філософіяісоціальнапсихологіяпролюдину,індивід,особистість, індивідуальність, універсум, боголюдину. Культура як форма виявлення і розвитку сутнісних сил людини, спосіб її самовизначення і міра людяності. Культурний і побутовий виміри життєвого ш­ляху особистості. Екзистенціальна психологія про ставлення людини до смерті і сенсу життя, свободи і відповідальності, самотності і любові. Вибір: бути чи існувати. Істина, право, мораль, правда. Знання і віра.

10