Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готова прод.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать
  1. Сутність охолодження та заморожування.

Принцип анабіозу - продукт доводиться до такого стану, коли різко сповільнюються або зовсім не виявляються біологічні процеси.

Способи анабіозу:

Сушіння - видалення вільної вологи з продуктів до залишкової вологості 10-12% (для овочів) або 18 - 24% (цукристі плоли й ягоди);

Зберігання продуктів (плодів, овочів, м'яса, риби) в регульованій атмосфері;

Охолодження продукту й зберігання його при темпе­ратурах близько 0°С;

Консервування з використанням осмотично діючих речовин (солі, цукру);

Заморожування продукту й зберігання його при температурах не вище -18 °С.

Сутність консервувальної дії різних способів анабіозу:

Охолодження - при температурах від 0 до + 5 °С уповільнюються біохімічні процеси й життєдіяльність мікроорганізмів.

Заморожування - значно гальмуються ферментативні процеси й пригнічується життєдіяльність всіх мікроорганізмів (за винятком психрофільних). Повільне (при -20 - 24 °С). Швидке (при -30 - 35 °С).

Консервування з використанням осмотично діючих речовин (солі й цукру у певних концентраціях) -Підвищується осмотичний тиск у продукті, внаслідок чого відбувається плазмоліз клітин одних мікроорганізмів і пригнічується життєдіяльність інших - осмотолерантних. Концентрація цукру для досягнення зазначеного ефекту повинна бути не менше 60%. солі - в межах 10-14%.

Сушіння (ксероанабіоз)- Видалення значної кількості вологи з продукту призводить до припинення біохімічних процесів і розвитку мікроорганізмів, а також обмежуються умови для існування комах. Природне, розсіювальне, вакуумне, мікрохвильове, конвективне, сублімаційне, у киплячому й віброкиплячому парах.

Зберігання живих об'єктів у регульованій і модифікованій атмосфері -В атмосфері підвищена концентрація СО2 (гальмується інтенсивність дихання, розвиток мікроорганізмів) і знижена концентрація О2, який сприяє окисненню, підвищенню інтенсивності дихання.

  1. Значення ферментів для зберігання та виробництва.

Ферменти – біокаталізатори білкової природи, що прискорюють біохімічні реакції в рослинних і твар орган. За будовою: 1. Однокомпонентні – являють собою білок, 2.Двокомпонентні – білок+небілкова част. Кофермент – білкова і простетична частина, утвор внаслідок дисоціац двокомпон ферменту. Властив: Специфічність дії – кожн ферм каталізує певний тип реакцій. Надзвичайно висока катал активність.

Вплив ферментативних реакцій на споживні властивості харчових продуктівпід час їх зберігання й виробництва.

Негативні: 1)перезрівання плодів і овочів під дією пектолітичних ферментів; 2)ферментативне потемніння м'якоті плодів у процесі їх консервування (окиснення дубильних речовин під дією поліфенолоксидази); 3)зниження біологічної цінності плодів і овочів під час зберігання (окиснення вітамінів та інших біологічно активних речовин під дією ферментів).

Позитивні: 1) у процесі достигання зимових сортів плодів при збе­ріганні форму­ються органо­лептичні властивості плодів; 2)формування споживних властивостей м'яса в процесі автолізу (дозрівання м 'яса в післязабійний період тварини); 3) формування споживних властивостей твердих сичугових сирів у процесі їхнього біохімічного дозрівання.

Біотехнологія - промислова галузь, яка будується на використанні ферментів і ферментативних процесів.

Ферментний препарат від чистого ферменту відрізняється тим, що в ньому містяться баластні речовини й декілька інших ферментів.

Використання ферментів і ферментних препаратів: 1) харчова промисловість; 2) під час зберігання харчових продуктів; 3) медицина; 4) парфумерна промисловість.