Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готова прод.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.07.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать
  1. Білки, їх значення в харчуванні людини, властивості. Класифікація білків. Характеристика повноцінних білків.

Білкові речовини (білки) входять до групи азотовмісних речовин, це високомолекулярні полімери амінокислот. Добова потреба - 120-150 г, з них 50% тваринного походження, тому що вони повноцінні. Білки мають наступні властивості: 1.із-за великого молекулярного ваги в розчинах дають колоїди: 2. гідрофільність: добре поглинають і утримують воду - до 300% від власної ваги (набухання); 3. легко коагулюють: відбувається згортання, утворення осаду під дією температури, зміни активної кислотності, тиску, солей важких металів. Коагуляція може бути оборотна (висолювання) і необоротна (денатурація); 4.амфотерность обумовлена наявністю NH2 і СООН - груп.

Меланоїдиноутвор(реак-я Майера) між амінокисл і цурками ( придає продуктам коричнев кольору та погіршує органолепт вл-ті).

Старіння(генезис)-набухлий білок втрачає воду(черствіння хліба- ретроградація крохмалю).

Денатурація-поруш структури білкової молекули.

Гниття-глибокий розпад білків під дією ферментів

Класифікація білків: 1.Протеіни (прості білки) дають при гідролізі тільки амінокислоти. Їх ділять по розчинності на наступні групи: Альбуміни - розчиняються у воді. Глобуліни не поширюються ¬ творене в воді, але розчинні в розчинах нейтральних солей. 2.Протеіди (складні білки) ділять за хімічною природою простетичної групи (небілкової частини). 3.Нуклеопротеіди - містять нуклеїнові кислоти в простетичної частини: ДНК і РНК.

Структура білків: первинна, вторинна, третинна, четвертинна.

Первинна – характериз кі-тю й послідовністю амінокисл у поліпептидн зв’язку,

Вторинна – поліпептилдн ланцюг утвор спіраль

Третинна – характ розташував поліпептид ланцюга в просторі у певному порядку

Четвертинна – комплекс з декількох молекул, що функціонують як одне ціле

За формою білки: глобулярні( від кулподіб до паликоподіб) і фібрилярні(ниткоподібна, витягнута форма).

Агрег стан: рідкий (молоко, кров), Сиропоподібний (яєчний білок), Твердий (волосся, шкіра)

Біол. цінність. Найкращим білком по харчовій цінності вважа ¬ ється білок молока, далі йде білок яйця, риби, м'яса. Білків немає зовсім в наступних продуктах: цукор, сіль, крохмаль, жири. Хімічний склад: вуглець - 50%, кисень - 22, водень - 7, азот -16%, також сірка.

Білки продуктів за цінністю для організму умовно поділ на повноцінні та неповноцінні.

Повноцінні містять всі незамінні амінокислоти (валін, лейцин, лізин, триптофан)

Неповноцінні у складі яких відсутні зоча б одна з незамінних аміном.

Рослинні білки засвоюються значно гірше ніж тваринні тому що в клітині вони захищені клітинною оболонкою, яка містить целюлозу.

Методи дослідж: 1. Визнач загальн к-ті б-ків та інших азотистих сполук (метод Кьєльдала – поляг у спалюв наважки прод в концентр розчині сірчан к-ти. Азот азотистих сполук перетвор на аміак, який з сірчаною к-тою утвор (NH4)2SО4). Далі переган аміак і визнач к-ть азоту. 2. Фракціонування білків – солями – орган розчин – електрофорезом – хроматографією.