Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ессе.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
567.3 Кб
Скачать

Олександр Литвин, Черкаський інститут банківської справи убс нбу

Для людини завжди було характерним бажання пізнавати навколишній світ, адже це дозволяє визначити своє місце в світі і самореалізуватися. Пізнання об’єктивних законів світу, в свою чергу, дозволяє розвиватися суспільству і прогресувати людству.

Найбільш сильно проявляється бажання пізнавати світ у молоді роки, адже саме тоді людина хоче зрозуміти своє призначення в світі і зробити свій вклад у розвиток суспільства.

Однак, слід пам’ятати, що наука – це не звання і нагороди, а цілеспрямована і наполеглива праця, яка потребує великих зусиль і зосередженості. Багато видатних вчених присвятили науці все своє життя, жертвували сімейним щастям і своїм здоров’ям, а визнання здобували лише після своєї смерті.

Ні, я аж ніяк не закликаю пожертвувати своїм життям заради науки! Але хочу наголосити, що наукова діяльність не терпить лукавства. Якщо займаєшся наукою, то роби це сумлінно. Можна обрати невеликий сегмент науки, але дослідити його детально і зробити обґрунтовані висновки, сформувати рекомендації, які б були корисними для суспільства, економіки держави.

А нам, молодим, все під силу. Україна займає передові місця в світі по кількості навчальних закладів. Так, можливо, це неефективно, і тут потрібно щось змінювати. Але до наших послуг потужна матеріально-технічна база, кваліфіковані викладачі і багато іншого, в чому було обмежене попереднє покоління. Залишається тільки обрати сферу, коло наукових інтересів і спрямувати свої зусилля у потрібне русло. Звичайно, для цього повинен бути поклик серця. На мою думку, наукою можуть займатися не всі. Результат приходить не так скоро, як в інших сферах діяльності. І це багатьох лякає і опускаються руки. Але є люди, в яких закладена наполегливість у досягненні намічених цілей у науці. І я маю на увазі саме їх. Тепер хочеться детальніше зупинитися саме на студентській науці.

 В університеті студенти постійно залучаються до наукових досліджень за всіма формами її проведення. Участь у них сприяє більш глибокому засвоєнню навчальних курсів, ознайомленню з новітніми досягненнями науки, здобуттю ними навичок і досвіду проведення наукових досліджень.

Система науково-дослідної роботи студентів є складовою професійної підготовки, яка спрямована на формування і реалізацію творчих здібностей майбутніх фахівців.

"Нині молоде покоління стало окремою соціальною групою, що має свій статус, менталітет, власні уподобання та погляди на життя. Кожного дня зростає відсоток високоосвіченої, прогресивної молоді, яка робить свій внесок у розбудову держави. Як зазначав польський вчений Ян Карліцький: «Студентська молодь – це люди, які вчаться на інтелігентів». Саме таких громадян потребує європейська Україна. Від нашої небайдужої життєвої позиції, активної участі в суспільних перетвореннях великою мірою залежить майбутнє країни!"

Студентська наука - це дійсно важливе та серйозне поняття. Саме у студентські роки особистість формується як науковець.

Тому, хочеться побажати студентам, не бути байдужими. Не мовчіть, не спіть, а працюйте на себе. Тільки практично в науці й спорті, людина працюючи на себе піднімає авторитет своїй лабораторії, кафедрі, інституту, університету, країні в цілому! Дипломи, дисертації, ордени - Ваші, а слава - спільна!