Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обмін ліпідів.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
128 Кб
Скачать

11. Регуляція ліпідного обміну здійснюється нейрогуморальним шляхом.

Здійснення регуляції нервовою системою відбувається за рахунок відповідних ділянок кори великих півкуль головного мозку. Ці ділянки через вегетативні нервові волокна регулюють процеси перетравлювання і всмоктування ліпідів, їх біосинтез. Імпульси, які йдуть по симпатичних нервових волокнах, сприяють розпаду ліпідів у жирових депо, по парасимпатичних – їх накопиченню. Ушкодження гіпоталамуса викликає ожиріння.

Гуморальна регуляція ліпідного обміну здійснюється через відповідні гормони. Так, гормон інсулін стимулює перехід вуглеводів у жири.

Адреналін і норадреналін збільшують швидкість ліполізу в жировій тканині в результаті посилюється мобілізація жирних кислот із жирових депо і вміст жирних кислот в плазмі підвищується.

Гіпофункція гіпофізу призводить до відкладання жиру в організмі, настає гіпофізарне ожиріння. Навпаки, підвищена продукція гормону росту стимулює ліполіз, вміст жирних кислот в плазмі крові збільшується. Відомо, що видалення статевих залоз (кастрація) викликає у тварин надлишкове відкладення жиру.

Порушення ліпідного обміну можуть настати вже в процесі перетравлювання і всмоктування жирів. Воно може настати:

- в результаті порушення секреції підшлункової залози (коли панкреатична ліпаза недостатньо поступає в кишечник);

- при порушенні надходження в кишечник жовчі (жовч, як відомо, емульгує жири);

- при посиленні перистальтики кишечника;

- при захворюваннях шлунково-кишкового тракту (при ентеритах, гіповітамінозах та деяких інших патологічних станах);

- при пониженій здатності епітелію кишечника всмоктувати жири. В таких випадках кал містить багато нерозщепленого жиру або жирних кислот, які не всмоктались, і має характерний сірувато-білий колір;

- при відсутності у раціонах ліпотропних речовин (холіну, метіоніну) виникає жирове переродження печінки;

- при нестачі жиророзчинних вітамінів зменшується секреція жовчі, знижується всмоктування, виникають дерматити, проноси;

- при кетонах, коли в крові тварин різко зростає кількість кетонових (ацетонових) тіл;

- при надлишку холестерину в крові – гіперхолестеринемія. Посилюється відкладання холестерину у внутрішніх органах, особливо в тканинах печінки. З’являється жовчнокам’яна хвороба, коли у жовчних ходах і жовчному міхурі відкладаються жовчні камені, які на 90-99% складаються з холестерину. Може відкладатися холестерин і на внутрішніх стінках кровоносних судин, особливо артерій. Це призводить до втрати судинами еластичності, закриття їхнього просвіту і виникнення атеросклерозу, а також розриву судин, інфарктів та інсультів, поширених крововиливів.

11