Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
52 Аналіз фінансової звітності.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
474.11 Кб
Скачать

76 Аналіз фінансової звітності

Аналіз фінансової звітності 77

Цей показник дає розрахункову кількість днів для погашення кредиту, отриманого від постачальників компанії.

У цілому порядок аналізу оборотності кредиторської забор­гованості аналогічний порядку аналізу оборотності дебіторської заборгованості.

Коефіцієнт оборотності запасів

Для характеристики ефективності управління запасами ви­користовуються коефіцієнт оборотності запасів та показник тривалості обороту.

Для розрахунку коефіцієнта оборотності запасів необхідно собівартість реалізованої продукції поділити на середньорічну вартість запасів підприємства:

Собівартість реалізованої продукції Середньорічна вартість запасів

ряд. 040 ф. 2

1/2 (гр. З ряд. 100 - 140 ф. 1 + гр. 4 ряд. 100 - 140 ф. 1)

( Коефіцієнт показує, скільки оборотів за рік зробили запаси, тоб­то скільки разів вони перенесли свою вартість на готові вироби.

Показник тривалості обороту запасів можна розрахувати так:

Кількість днів у періоді

об. з

І

\Цей показник характеризує період часу, протягом якого запаси перетворюються в реалізовані товари.

Показники оборотності запасів призначені для того, щоб по­казати, наскільки успішно адміністрація використовувала ресурси компанії.

Обидва показники бажано порівняти із середньогалузевими значеннями. Корисно також проводити порівняння зі значеннями цих показників за попередні періоди.

У цілому, чим вищий коефіцієнт оборотності запасів, а отже, менший період обороту запасів, тим менше коштів пов'язано в цій найменш ліквідній статті оборотних коштів, тим більш ліквідну структуру мають оборотні засоби, і тим стійкішим є фінансовий стан підприємства (за інших рівних умов).

Слід зазначити, що в деяких випадках збільшення оборотності запасів відображає негативні явища в діяльності підприємства. Наприклад, у випадку підвищення обсягу реалізації за рахунок ре­алізації товарів з мінімальним рівнем прибутку або без неї.

Тривалість операційного циклу

За цим показником визначають, скільки днів у середньому по­трібно для виробництва, продажу та оплати продукції підприємства. Інакше кажучи, протягом якого періоду грошові кошти пов'язані в запасах. Розраховується тривалість операційного циклу так:

Т = і . + t ,, .

оп.ц оо.з об.о.з

У більшості випадків підприємству необхідно прагнути до зменшення значення цього показника, тобто до скорочення три­валості операційного циклу.

Тривалість оборотності оборотного капіталу Логіка розрахунку цього показника зводиться до такого: на від­міну від тривалості обороту дебіторської заборгованості, що має бути якнайменшою, кожне підприємство зацікавлене в тому, щоб тривалість обороту кредиторської заборгованості була більшою. Розглянуті вище положення дозволяють перейти до показника тривалості оборотності оборотного капіталу, що складається з таких елементів:

об. об.к об. з об. д. Я об. к. з'

Якщо значення цього показника додатне, то підприємство по­требує грошових коштів. Від'ємне значення показника тривалості обороту оборотного капіталу свідчить про те, що підприємство має в безплатному користуванні чужі гроші.

Крім розглянутих основних коефіцієнтів ділової активності, часто розраховують також коефіцієнт оборотності основних за­собів (або фондовіддачу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]