Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
52 Аналіз фінансової звітності.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
474.11 Кб
Скачать

80 Аналіз фінансової звітності

Аналіз фінансової звітності 81

маючи в розпорядженні великі суми грошових коштів. Звіт про рух грошових коштів покликаний показати подібні надлишки і дефіцити. Він складається для того, щоб показати порядок фінансування операцій підприємства, що звітує, і використання ним фінансових ресурсів.

Інформація про рух грошових коштів підприємства корисна тим, що вона надає користувачам фінансової звітності базу для оцінки спроможності підприємства залучати й використовувати грошові кошти та їх еквіваленти.

Звіт про рух грошових коштів, крім того, містить інформацію, корисну при оцінюванні фінансової гнучкості фірми. Фінансова гнучкість — це спроможність фірми генерувати значні суми гро­шових коштів для того, щоб вчасно реагувати на потреби й мож­ливості, що раптово виникають. Інформація про рух грошових коштів за минулі періоди, особливо про рух грошових коштів від основної діяльності, допомагає оцінити фінансову гнучкість. Оцінка спроможності фірми пережити, наприклад, несподіване падіння попиту може містити в собі аналіз руху грошових коштів від основної діяльності за минулі періоди. Чим істотнішими є потоки грошових коштів, тим вищою виявиться здатність фірми витримати несприятливі зміни економічних умов.

Деякі інвестори та кредитори вважають Звіт про рух гро­шових коштів корисним при оцінці «якості» доходів фірми. Визначення доходів при обліку за методом нарахувань вимагає безлічі бухгалтерських проводок, пов'язаних з нарахуванням, відображенням сум, що відносяться до майбутніх звітних періо­дів, розподілом і оцінкою. Такі коригування і процедури роблять процес визначення доходу більш суб'єктивним, ніж хотілося б деяким користувачам фінансової звітності. Такі користувачі по­кладаються на більиі об'єктивну оцінку ефективності, ніж чистий прибуток, — на рух грошових коштів від основної діяльності. З погляду цих користувачів, чим вищий цей показник, тим вища «якість» доходу.

Звіт про рух грошових коштів поділяє грошові надходження та виплати на три основні категорії:

  • рух коштів у результаті операційної діяльності;

  • рух коштів у результаті інвестиційної діяльності;

  • рух коштів у результаті фінансової діяльності.

Групування потоків грошових коштів за цими трьома кате­горіями дозволяє відобразити вплив кожного з трьох основних напрямків діяльності фірми на рівень грошових надходжень. Комбінований вплив усіх трьох категорій на обсяг грошових коштів визначає чисту зміну грошових коштів за період. Потім чиста зміна грошових коштів за період вивіряється з початковим і кінцевим сальдо грошових коштів.

Операційна діяльність — основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною або фінан­совою діяльністю.

Як правило, операційна діяльність фірми спрямована на про­даж продукції чи надання послуг. Рух грошових коштів від основ­ної діяльності містить у собі всі операції підприємства, що не підпадають під визначення інвестиційної або фінансової ді­яльності.

Прикладами грошових надходжень і виплат у результаті опе­раційної діяльності можуть бути:

— надходження від покупців за продані товари або надані

послуги;

  • надходження грошових коштів за надання права користу­вання активами;

  • виплати постачальникам;

  • виплати працівникам.

Під інвестиційною діяльністю підприємства розуміється сукуп­ність операцій із придбання та продажу довгострокових (необорот­них) активів, а також короткострокових (поточних) фінансових інвестицій, що не є еквівалентами грошових коштів.

Відомості про рух грошових коштів, пов'язаних з інвестицій­ною діяльністю, важливі, оскільки вони відображають витрати, здійснені щодо ресурсів, які, як передбачається, створять у май­бутньому прибуток і рух грошових коштів. Далі наводяться при­клади такого руху грошових коштів.

Приклади руху грошових коштів у результаті інвестиційної

діяльності:

— надходження від продажу необоротних активів, як матері­ альних, так і нематеріальних;

— надходження від реалізації акцій, облігацій та інших цінних паперів (крім грошових еквівалентів);

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]