Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управлінський облік.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
60.88 Кб
Скачать

Розрахунок середньої та маржинальної собівартості продукції в грн.

Рівень виробництва шт.

Змінні витрати

Постійні витрати

Собівартість випуску

Собівартість одиниці продукції

Середня

маржинальна

148

1332

444

1776

12

149

1341

444

1785

11,97987

9

150

1350

444

1794

11,96

9

Тема: калькулювання собівартості виробництва

Облік витрат виробництва ведеться відповідно до П(С)БО 16 (витрати) а також 9 (запаси) і 30 (біологічні активи). Відповідно до цих П(С)БО прямі витрати обліковують на рахунку 23 (виробництво), непрямі на рахунку 91 (загально виробничі витрати), які періодично списуються на рахунок 23 і розподіляються за об’єктами обліку витрат

Невиробничі витрати накопичуються на рахунках 92 (адміністративні витрати), 93 (витрати на збут), 94 (інші витрати операційної діяльності) і до собівартості продукції не включаються, а відносяться на фінансові результати звітного періоду

23 Рахунок (виробництво):

  • За дебетом в розрізі субрахунків за об’єктами обліку витрат відображаються прямі матеріальні витрати, трудові та інші прямі витрати, а також виробничі накладні витрати та витрати від браку

  • За кредитом відображається надходження продукції та послуги. За кредитом субрахунку 231 (рослинництво), 232 (тваринництво) згідно П(С)БО 30 с/г підприємства обліковують продукцію рослинництва за її справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати кореспонденції з дебетом рахунків: 21 (поточні біонічні активи), 27 (продукція с/г виробництва), 208 (матеріали с/г призначення), 99 (надзвичайні витрати)

  • Первісне визнання с/г продукції відображається в тому звітному періоді, в якому вона відокремлена від біологічного активу. Після первісного визнання с/г продукцію оцінюють і відображають відповідно до П(С)БО 9 (запаси). Наприкінці року на суму перевищення фактичних доходів від первісного визнання с/г продукції над витратами кредитують субрахунок 710 (дохід первісного визнання та зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю). Якщо витрати перевищують суму фактичних доходів від первісного визнання то на суму перевищення дебетують субрахунок 940 (витрати від первісного визнання та від зміни вартості активів, які обліковуються за справедливою вартістю) і кредитують 231, 232

91 рахунок:

  • За дебетом: суми визнаних витрат

  • За кредитом: списання на рахунок 23 за відповідним розподілом

92 рахунок:

  • За дебетом: суми визнаних адміністративних витрат

  • За кредитом: списання витрат на рахунок 79 (фінансові результати)

93 рахунок (витрати на збут):

  • За дебетом: суми визнаних витрат на збут

  • За кредитом: списання на 79 рахунок

Для обліку витрат виробництва ведеться журнал-ордер № 5Всг, призначений для відображення кредитових оборотів щодо виходу продукції робіт та послуг з кредиту рахунків 23, 24 (брак у виробництві), 39 (витрати майбутніх періодів), 91, 92, 93.

Первинні документи, накопичувальні відомості, зведена відомість № 5.1сг (нарахування розподілу оплати праці) та інші є підставою для заповнення звітів № 5.5сг-5.9сг:

  • Для обліку основних виробництв (231, 232) передбачено ведення звіту №5.5сг про витрати та вихід продукції основного виробництва.

  • Для обліку промислових, допоміжних виробництв, витрат на утримання та експлуатацію машин та обладнання передбачено ведення звіту №5.6сг (про витрати та вихід продукції, робіт та послуг інших виробництв)

  • Для обліку загальновиробничих витрат передбачено звіт №5.7сг

  • Для обліку адміністративних витрат – звіт №5.8сг

  • Для обліку витрат на збут – звіт №5.9сг

Звіти складаються за місяць і наростаючим підсумком з початку року в розрізі об’єктів аналітичного обліку по відповідним статтям витрат. Показники звітів №5.5 і 5.6сг за кредитом аналітичних рахунків виробництв переносяться у зведену відомість №5.10сг і далі до журналу ордеру №5Всг в межах галузей виробництв та структурних підрозділів

Підставою для нарахування оплати праці є Табелі Обліку Робочого Часу (табелювання), облікові листи праці і виконаних робіт, облікові листи трактористів-машиністів. Затрати на оплату праці узагальнюють в Накопичувальній Відомості Обліку Використання МТП (машинно-тракторного парку) в підсумку якої переносять до журналу і витрат. Крім того в цей журнал переносять дані з облікових листів праці і виконаних робіт та накопичувальних відомостей вантажного автотранспорту. На підставі вищевказаних документів щомісячно складають зведену відомість нарахування і розподілу оплати праці та відрахувань на неї за об’єктами обліку.

Насіння відпускають в межах встановлених норм за лімітно-забірними картками та накладними. Основою для списання насіння з підзвіту після завершення сівби є акт «витрати насіння», затверджений керівником цей акт передається до бухгалтерії і є підставою для записів до журналу обліку робіт і їх витрат і звіту про рух матеріальних цінностей.

Добрива на відповідні культури списують на підставі акта про використання мінеральних, органічних і бактеріальних добрив. Списання засобів захисту рослин оформлюється так само.

Амортизацію основних засобів визначають у відповідних розрахунках амортизаційних відрахувань та включають до виробничих витрат на підставі відомостей нарахування амортизаційних відрахувань.

Розподіл витрат на управління та обслуговування виробництва проводять на підставі розрахунків оформлених довідками бухгалтерії.

Оприбуткування врожаю від зернових, олійних та інших культур відображують у реєстрі відправки зерна з поля, путівках на вивезення продукції і талонах

Урожай технічних культур, картоплі, овочів, плодів та ягід відображають у «Щоденнику надходження с/г продукції», «Щоденнику надходження продукції садівництва» та «Сортовому свідоцтві». Дані первинних документів про кількість одержаного врожаю в розрізі культур, сортів і виробничих підрозділів узагальнюють у зведених документах.

Підприємство виробило 1000 од. продукції постійні витрати складають 100тис. грн., змінні витрати на 1од. продукції – 5тис. грн.. У постійних витратах адміністративні витрати складають 30%, витрати на збут – 10%, визначити загальні витрати та повну собівартість одиниці продукції.

Додому:

Постійні витрати складають 10тис.грн., змінні витрати на 1од. – 3 грн.. Необхідно розрахувати собівартість продукції при обсягах виробництва 500, 1000, та 1500 одиниць а також необхідно розрахувати долю постійних витрат у собівартості продукції при названих обсягах.