Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТКС семінар питання 4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
29.68 Кб
Скачать

Характерні проблеми у транскордонних регіонах

Туризм, довкілля і інфраструктура в транскордонному регіоні є взаємопов’язані. Основними завданнями, особливо у сільських регіонах, є сприяння розвитку видів туризму, які сумісні зі збереженням високої якості навколишнього середовища, а в деяких випадках з уникненням або вирішенням існуючих проблем екологічних збитків, заподіяних "масовим туризмом" і погано спланованим розвитком інфраструктури. Основні труднощі стосуються не тільки до інтеграційних аспектів політики, але й в подоланні негативних впливів бар’єрної функції кордонів.

Бар’єрна функція національного кордону традиційно мала негативний вплив на розвиток туризму у транскордонних регіонах, так як ці регіони не могли повністю використати їх туристичний потенціал.

Основні проблеми, пов’язані з розвитком туризму в транскордонних регіонах:

1) відсутність інформації про потенційно сильні сторони регіону в цілому, з метою розробки туристичного продукту, який повністю використовує існуючі інвестиції в сферу туризму та сфери послуг;

2) проблема існування потенційних конфліктів між туризмом а іншими аспектами розвитку по обидві сторони кордону, особливо що стосується масового туризму.

3) нестача транскордонних контактів і мереж між державними установами, агентствами з розвитку туризму і іншими організаціями, включаючи приватні компанії.

4) «слабкі сторони» транспорту та інфраструктури, що потрібні для обслуговування туристичної сфери. До них належать труднощі про перетині кордону, рух громадського транспорту в цій зоні, мережа закладів розміщення, труднощі при досягненні таких стандартів, які очікуються, особливо населенням з високими доходами.

5) брак досвіду та навичок в забезпеченні високого рівня послуг в сфері туризму.

6) сприйняття сильної конкуренції по обидві сторони кордону, що ускладнює співпрацю. Туризм – зростаючий ринок, де конкуренція спричинена багатьма чинниками, не лише сусідськістю території.

Види дій по сприянню ТКС

Акцент стратегій і дій в цих областях політики в прикордонних регіонах необхідно зосередити на взаємозалежності між навколишнім середовищем і розвитком туризму. Це не тільки взаємозалежності політики туризму та природоохоронної політики, що впливає на процес розвитку регіону, а й синергії, які можуть бути отримані від транскордонного співробітництва в обох галузях. Таким чином, узгоджена стратегія є життєво важливою для того щоб максимізувати можливості і мінімізувати загрози. Підкреслюється необхідність стратегічного підходу, заснованого на оцінці проблем та потенціалу, виявленні транскордонних пріоритетів і прийнятті довгострокових перспектив.

Транскордонні регіони часто мають спільне історичне минуле та культурні традиції, а також привабливий ландшафт. У обох випадках ці регіони можуть отримати вигоду від співпраці – співпраця може допомогти диверсифікувати туристичний продукт, створити ефект масштабу і зробити просування більш ефективним, і може допомогти ефективніше вирішувати специфічні проблеми чи питання, для розвитку туризму - наприклад, пошук вирішення проблеми сезонності, підвищення стійкості роботи у сфері туризму на прикордонних територіях, а також збільшення туристичних можливостей за межами традиційного періоду.