Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТКС семінар питання 4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
29.68 Кб
Скачать

4 Питання туризм

Туризм розглядається як важлива складова дій регіонального розвитку та важливе джерело зайнятості в ЄС. Це було визнано в Маастрихтському договорі, який визнав вперше, що політика ЄС повинна включати заходи в галузі туризму. У переважній більшості транскордонних регіонів, туризм в даний час є важливим компонентом стратегії або концепції розвитку, і є одним з пріоритетів у їх оперативних програмах ІНТЕРРЕГ. В квітні 1995 року Європейська Комісія видала Зелену книгу про роль ЄС у розвитку туризму, яка була покликана стимулювати дискусію про те, як максимально підвищити ефективність ролі ЄС у сприянні туризму. До основних інструментів ЄС для підтримки туризму належать наступні: - З Структурних фондів ЄС через головну Спільнотову Концепцію Підтримки і окремі документи Програмування

- кілька ініціатив спільноти (особливо ініціатива “Лідер” в сільських районах і INTERREG) пропонують великий внесок у розвиток туризму в регіонах ЄС і прагнуть досягнення цілей економічної і соціальної згуртованості, як вони визначені відповідно до статті 130a Договору. - внутрішня політика на ринку, яка сприяє формуванню відповідних умов для зростання торгівлі в межах Співтовариства та ідею, що ЄС є єдиним місцем прибуття туристів із-за меж ЄС. Розвиток туризму може допомогти вирішити багато з типових потреб в галузі розвитку та усунення слабких сторін прикордонних регіонів - вони включають заохочення різноманітних видів економічної діяльності в прикордонних районах, створення нових робочих місць, розробка нових професій, пропозиція засобів для збереження природи та культурної спадщини регіонів/

Потреби та пріоритети у транскордонних регіонах

Потреби та пріоритети у транскордонних регіонах, що стосуються туризму демонструють міцну взаємозалежність. Якість навколишнього середовища є ключовим фактором у створенні потенціалу для розвитку туризму в регіоні; види туризму, які можуть розвиватися, а також якість туристичного продукту та категорії відвідувачів, які можуть бути залучені. Це стосується як розвитку сільського, так і «міського» туризму. Перший з яких базується на масовому чи niche туризмові, де ландшафт, фізичні особливості і не забрудненість повітря є ключовими екологічними факторами. «Міський» туризм опирається на поняття культура, культурна спадщина і дозвілля, де якість забудови та допоміжної інфраструктури і послуг, включаючи транспортне сполучення в тому чисті і в межах області, є ключовими факторами.

«Відсталі» транскордонні регіони мають хороший потенціал для розвитку туризму. Будівництво та розробка цього потенціалу може виступати в якості каталізатора для структурної перебудови та розвитку цих регіонів і може сприяти розвитку багатьох сфер. Зокрема:

  • Регіональний економічний розвиток – часто туризм є відносно новою сферою економічної діяльності у транскордонних регіонах і може сприяти диверсифікації регіональної економіки і створення додаткових економічних активностей та доходів безпосередньо в сектор, а також побічно за рахунок створення нових ринків для місцевих товарів і послуг.

  • Розвиток регіонального ринку праці – туризм є галуззю, яка потребує значних трудових ресурсів. Розвиток туризму може додатково створювати робочі місця в регіоні і тим самим сприяти зменшення рівня безробіття.

  • Розвиток інфраструктури – сучасний туризм вимагає високого рівня якості інфраструктури і послуг, включаючи мережу доріг, залізниць, аеропортів, телекомунікацій, туристичних інформаційних центрів, житла та дозвілля.

  • Інвестиції та розміщення бізнесу – існування такої інфраструктури та коштів поєднаних з високою якістю життя та екології, позитивно впливає на інвестиційний клімат в регіоні. У порівнянні з розташованими в основних економічних центрах регіонами, транскордонні регіони мають значні порівняльні переваги для розвитку бізнесу.

Ступінь, в якій туризм може виступати в якості каталізатора економічного розвитку в прикордонних регіонах багато в чому залежить від особливостей регіону з точки зору туристичних ресурсів (узбережжя, гір, культурної спадщини).