Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Транспорт.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
37.85 Кб
Скачать

Лекція 8

Тема. Повітряний транспорт в туристських перевезеннях(продовження)

План

  1. Види авіарейсів. Чартерні перевезення.

  2. Погодження авіа маршруту.(С.Р.)

  3. Взаємодія туристських фірм та авіакомпаній. Агентська угода з авіакомпанією

  4. Оренда літака, чартерна угода. Чартерна програма.

1.Види авіарейсів. Чартерні перевезення.

На повітряному транспорті існують:

- авіаційні рейси, що здійснюються за розкладом повітряних пасажирських перевезень за встановленими маршрутами;

-рейси поза розкладом (в основному чартерні та інші, що не підкоряються розкладом повітряних пасажирських перевезень),

- оренда літальних апаратів з екіпажем.

Авіачартер — це оренда турфірмою літака конкретної авіакомпанії на певний строк (один рейс, місяць, сезон або цілорічно).

Види чартерних рейсів:

Закритий чартер. Його особливістю є те, що за перевезення своїх співробітників повністю сплачує організація, яка купує чартер. Як правило, маршрути таких перевезень не входять в регулярні повітряні лінії. Закритий чартер в загальному обсязі чартерних рейсів займає незначний відсоток.

Цільовий чартер. Це перевезення спеціалізованих груп пасажирів, об'єднаних якою-небудь метою: футбольні вболівальники, спортсмени, які летять на великі міжнародні змагання; члени професійних асоціацій, учасники фестивалів, паломники і т. п. Замовником чартеру є відповіднаорганізація, яка частково може оплатити своїм членам перевезення.

Інклюзив-тур чартер. Як правило, це перевезення туристів, організована і оплачена турфірмою. При цьому вартість квитка включається у вартість туру. Переліт в такому разі обходиться туристам досить дешево, оскільки ціна авіаквитка при Авіачартер на 30 -50% нижче в порівнянні з найдешевшими пільговими тарифами. Інклюзив-тур чартер і цільової чартер є найбільш поширеними видами авіаперевезень на чартерному ринку.

Блок-чартер. Цей варіант припускає покупку замовником тільки частини комерційної ємності літака (20 - 30 місць) на регулярному рейсі. При цьому оплата здійснюється, як правило, за весь блок місць незалежно від того, будуть використані всі куплені місця чи ні. Блок-чартер використовується звичайно в тому випадку, якщо у турфірми недостатньо туристів, щоб орендувати літак повністю. Договір на квоту місць між турфірмі і перевізником може носити «жорсткий» або «м'який» характер При «жорсткою» квотою місць фірма не має права відмовитися з нереалізованих заявлених місць, і в цьому випадку вона несе фінансові збитки. Якщо договір укладений за «м'якої» схемою, то авіакомпаніявстановлює граничний строк, до якого турагент може відмовитися від квоти заявлених місць або її част; При такому варіанті перевізник залишає за собою право продажу цих місць іншим своїм клієнтам.

Нецільовий чартер. Він являє собою перевезення, при якій група авіапасажирів підбирається незалежно від мети подорожі. Організатором такого виду перельоту може бути будь-яка транспортна компанія, що виступає як посередник при пасажирських перевезеннях з одного пункту в іншій.Наприклад, Московська туристська транспортна компанія (МТТК), створена в травні 1999 р., представляє собою велику фірму - консолідатор, яка займається організацією такого виду перевезень. Вона пропонує послуги користувачам чартерів, співпрацюючи з двома авіакомпаніями - «Авіаенерго» і «Пулково». При цьому компанія забезпечує квитками на чартерні рейси не тільки московські і регіональні турфірми, але також корпоративних і приватних клієнтів, що подорожують з самими різними цілями.

Спліт-чартер. Відноситься до найбільш складного виду перевезення пасажирів, яка здійснюється регулярними і нерегулярними рейсами на різних ділянках маршруту. При цьому в формовану групу можуть входити пасажири, що прямують в різні кінцеві пункти.

Турфірма пропонує авіакомпанії зручний для туристів графік перевезення, а також бере на себе ризик заповнення літака туди і назад. Досить часто організація обслуговування за популярними турами дозволяє туристичним підприємствам на партнерських умовах спільно орендувати повітряний засіб. Тоді кожна турфірма має відповідну чартерну квоту можливість і зобов’язання продати певну кількість місць. Чартерні перевезення організовують крупні фірми-туроператори або асоціації невеликих турагенцій, які можуть повністю викупити орендовані місця. Вони можуть здавати їх в суборенду дрібнішим фірмам.

Чартерні перевезення організовуються, якщо з туристським потоком в сезон не справляються планові рейсові літаки або у випадку перевезення туристів в місця, де рейсові маршрути відсутні або доставка туристів пов’язана з пересадками чи незручними стиковками.

Ціна чартерного перевезення може бути значно нижчою, ніж рейсового, і залежить від орендної плати за літак, коефіцієнту завантаження літака, кількості рейсів та ін. В ціну чартерного перевезення включаються два порожні перельоти: перший, коли літак повертається порожнім після відправки першої групи туристів, і другий, коли порожній літак відправляється за останньою в сезоні групою.

Здійснення чартерного перевезення потребує значної підготовчої роботи:  планування маршруту;  заповнення порожніх перельотів;  отримання дозволів на повітряний коридор;  забезпечення мінімально допустимої стоянки в аеропорту прибуття і відправлення.

Перевезення туристів авіаційним транспортом в міжнародному сполученні регулюються Варшавською Конвенцією «Угода по уніфікації основних правил міжнародних повітряних перевезень» від 12.10.1929 р. зі змінами та доповненнями 1955 та 1975 рр. Крім того, авіаперевезення регулюються національними законами, урядовими постановами, кодексами (Повітряний кодекс України 1993 р.). Якщо перевезення здійснюються в чартерному режимі, то вони регулюються чартерною угодою, яка не вступає в протиріччя з Конвенцією та національним законодавством.

Правила виконання чартерних рейсів. Правила виконання чартерних рейсів розроблені відповідно до Повітряного кодексу України та Положення про Державний департамент авіаційного транспорту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2000 року N 573 (573-2000-п). Правила поширюються на авіаперевізників незалежно від країни реєстрації, які виконують чартерні рейси в Україну, з України та в межах України.

Правила встановлюють порядок виконання чартерних рейсів українськими та іноземними авіаперевізниками в Україну, з України та в межах України.

Порядок розгляду заяв авіаперевізників щодо виконання чартерних рейсів відповідними структурними підрозділами затверджується наказом Укравіатрансу.

Договір чартеру — угода між фрахтувальником та авіаперевізником про виконання чартерного рейсу.

Чартерний рейс, який виконується на зафрахтованому повітряному судні на підставі договору чартеру.

Серія чартерних рейсів — два та більше чартерних рейсів, які відкриті для громадського користування та виконуються між одними й тими самим пунктами настільки регулярно, що становлять визнану систематичну серію. Сезон ІАТА — літній сезон ІАТА — в період з останньої неділі березня по останню суботу вересня (включно); зимовий сезон ІАТА — в період з останньої неділі вересня по останню суботу березня (включно).

Технічна посадка — посадка повітряного судна з некомерційною метою. Є такі види чартерних рейсів:

Чартерний рейс з попереднім бронюванням або «неспеціалізована група» (АВС) — чартерний рейс, для виконання якого вся ємність повітряного судна фрахтується одним або декількома фрахтувальниками з метою її перепродажу громадянам на умовах, визначених фрахтувальником.

Чартерний рейс «Інклюзив тур» (ІТС) — чартерний рейс, для виконання якого вся ємність повітряного судна фрахтується одним або декількома фрахтувальниками з метою її перепродажу громадянам, при цьому вартість послуг складається з вартості перевезення в обох напрямках, проживання в готелі та іншого наземного обслуговування.

Чартерний рейс «спеціалізована група» — чартерний рейс, для виконання якого вся ємність повітряного судна фрахтується одним фрахтувальником (без права перепродажу ємності третій особі) для перевезення групи осіб. Чартерний рейс із бізнес-метою — чартерний рейс, для виконання якого вся ємність повітряного судна фрахтується однією фізичною або юридичною особою виключно для власних потреб (без права перепродажу ємності третій особі) з метою перевезення пасажирів та вантажу, і не розподіляється між іншими фрахтувальниками. При цьому кількість пасажирів, які перевозяться, не може перевищувати 15 осіб, а ванта тони.

Вантажний чартерний рейс — чартерний рейс, для виконання якого вся ємність повітряного судна фрахтується одним або декількома фрахтувальниками для перевезення вантажу. Чартерний рейс із спеціальною метою — чартерний рейс, пов’язаний з гуманітарними перевезеннями в Україну або з України; перевезеннями вищих посадових осіб та офіційних делегацій; перевезеннями для забезпечення робіт з ліквідації стихійного лиха, авіаційних та інших подій, санітарними перевезеннями, перевезення вантажу «200″. Чартерні рейси до курортних місць — чартерні рейси до місць відпочинку громадян, авіаційні перевезення до яких здійснюються час від часу, при цьому квитки оформляються тільки в обох напрямках.

Обов’язки українського авіаперевізника. Призупинення виконання чартерних рейсів або анулювання права на виконання чартерних рейсів. Авіаперевізник, який виконує чартерні рейси, зобов’язаний: • дотримуватися вимог Конвенції (995_038), інших міжнародних правил та рекомендацій; • розробити та погодити з Укравіатрансом правила перевезень пасажирів, багажу, а також вантажу; • мати у своєму штаті персонал для обслуговування пасажирів та вантажу, який пройшов підготовку за програмою, яка погоджена Укравіатрансом; • дотримуватися чинного законодавства країни, на територію якої отримано право на здійснення чартерних рейсів; • виконувати чартерні рейси на повітряних суднах, які внесені у спеціальні експлуатаційні положення (частини «В» або «В-1″) його сертифіката експлуатанта; • виконувати чартерні рейси лише під власним трилітерним кодом ІСАО; • сплачувати відповідні державні збори; • забезпечити перевезення пасажирів у зворотному напрямку в строки, які вказані у пасажирських квитках; • забезпечити проживання, харчування пасажира до моменту його відправлення у випадку затримки рейсу більш ніж на 12 годин; • повернути пасажиру вартість авіаквитка у випадку відміни рейсу; • інформувати пасажирів щодо обов’язків авіаперевізника; • забезпечити високий рівень безпеки польотів, авіаційної і екологічно безпеки та обслуговування пасажирів; • мати дійсні документи (власний сертифікат експлуатанта, відповідну ліцензію, посвідчення про придатність до польотів повітряних суден, поліси з обов’язкового страхування відповідальності повітряного перевізника і виконавця повітряних робіт щодо відшкодування збитків, заподіяних пасажирам, багажу, пошті, вантажу, прийнятим до перевезення, іншим користувачам повітряного транспорту та третім особам, поліси з обов’язкового страхування членів екіпажу і авіаційного персоналу, поліси з обов’язкового страхування авіаційних суден, власну перевізну документацію, оформлену відповідно до рекомендацій ІАТА); • виконувати чартерні рейси відповідно до затвердженої провізної ємності; • систематично надавати на адресу Укравіатрансу статистичну звітність щодо виконання чартерних перевезень. Контроль за дотриманням авіаперевізником вимог пункту цих правил здійснюється Укравіатрансом шляхом перевірки (один раз на півроку). У разі виявлення порушень Укравіатранс призупиняє виконання чартерних рейсів авіаперевізника або анулює право на виконання чартерних рейсів. Авіаперевізник може відновити виконання чартерних рейсів після усунення недоліків, виявлених при перевірці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]