Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Транспорт.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
43.5 Кб
Скачать

Лекція 7. Повітряний транспорт в туристських перевезеннях.

Мета. Засвоїти нормативно-правову базу повітряних перевезень,основні критерії при виборі авіаперевезень.

Ознайомити з технологією бронювання та продажу авіаквитків,правилами посадки пасажирів на літак,організацією обслуговування пасажирів.

План.

1.Повітряний транспорт. Визначення та термінологія.

2.Нормативно-правова база повітряних перевезень.

3.Основні критерії при виборі авіаперевезень. Складові послуг авіаперевезень.

4.Проїзні документи. Авіаквитки. Технологія бронювання та продажу авіаквитків .

5.Правила посадки пасажирів на літак.

6.Організація обслуговування, класи та харчування.

1.Повітряний транспорт. Визначення та термінологія.

Повітряне перевезення являє собою транспортування пасажирів і багажу, виконувану авіаційними підприємствами на повітряних суднах за встановлену плату, а також наземними транспортними засобами перевізника.

Внутрішнє повітряне перевезення - повітряне перевезення, при якому пункт відправлення, пункт призначення і всі пункти посадок розташовані на території однієї держави.

Міжнародне повітряне перевезення - повітряне перевезення, при якому пункт відправлення і пункт призначення розташовані:

 відповідно на території двох держав;

на території однієї держави, якщо передбачений пункт (пункти) посадки на території іншої держави.

Період перевезення включає в себе:

при перевезенні пасажира - період часу з моменту входу пасажира на перон аеропорту для посадки на повітряне судно і до моменту, поки він не покине перон під наглядом уповноважених осіб перевізника;

при перевезенні багажу - період часу з моменту прийняття багажу до перевезення і до видачі одержувачу або передачі його відповідно до встановлених правил іншій організації. При цьому під пероном розуміється частина льотного поля цивільного аеродрому, призначена для розміщення повітряних суден з метою посадки та висадки пасажирів, завантаження і вивантаження багажу, вантажу і пошти, а також для інших видів обслуговування.

Особливістю повітряного транспорту, яка відрізняє його від наземних видів, є швидкість перевезення пасажирів, враховуючи весь час, який потрібно затратити пасажирові від моменту вильоту з місця відправлення до місця призначення. На коротких відстанях (до 500 км) залізничний і автомобільний транспорт мають перевагу над повітряним транспортом завдяки значно меншій витраті часу на наземне обслуговування. Однак при збільшенні відстаней перевезення пасажири віддають перевагу повітряному транспорту.

У перевезеннях понад 1000 км частка повітряного транспорту становить:

- при відстані від 1 до 1,5 тис. км - 2,5-5 %;

- від 1,5 до2 тис. км - 15-20%;

- від 2 до 3 тис. км - 20-30%;

- понад 3 тис. км - 50-100%.

Найактивніша категорія пасажирів повітряного транспорту - це туристи.

Авіаційні перевезення у світі здійснюють майже 400 авіакомпаній. Найбільш відомі серед них такі великі міжнародні авіакомпанії: АА - "American AMmes", DL - "Delta AMmes", США; AF - "Аіг France", Франція; BA - "British Arrways", Англія; LH - "Lufthansa", ФРН. В Україні авіаперевезення пасажирів і туристів здійснюють засоби Державної національної авіакомпанії "Авіалінії України", а також низка інших авіакомпаній - "Міжнародні Авіалінії України", "Київські авіалінії" та ін.

Технічні засоби повітряного транспорту це летовища, аеродроми, парки для літаків, засоби керування повітряним рухом та обслуговування літаків і пасажирів.

Летовище - це підприємство, яке приймає і відправляє пасажирів, багаж, вантажі й пошту, організовує й обслуговує польоти транспортно-повітряних засобів. Для виконання своїх функцій до складу летовища входять аеродром, аеровокзал, різноманітні наземні споруди і обладнання.

Пасажирський комплекс летовища- це аеровокзал, перон, привокзальна площа, готель тощо.

Особливості експлуатації повітряного транспорту зобов'язують перевізника надавати пасажирам належні послуги без додаткової оплати, як-от: доставка багажу з летовища до літака, і навпаки; розміщення пасажирів на відпочинок у готелі, якщо є перерва в перевезенні з вини перевізника; зберігання багажу пасажира за вимушеного затримання рейсу; доставка пасажирів автотранспортом з летовища до готелю, і навпаки; харчування пасажирів під час тривалого польоту; інформацію про розклад відправлення літаків; правила перевезення; рух наземних видів транспорту між містом і летовищем.

Регулювання перевезень повітряним транспортом здійснюється відповідно до міжнародного законодавства (якщо перевезення носить міжнародний характер) або з національним законодавством (якщо перевезення носить внутрішній характер).

Авіаперевезення сьогодні виконують більше однієї третини всіх перевезень міжнародних туристів у світі. За даними Всесвітньої Авіатранспортної Асоціації на межі століть загальні обсяги пасажиропереве-зень на міжнародних лініях наближається до 400 млн. пасажирів і понад 900 млн. на внутрішніх лініях. Авіаційні перевезення у світі здійснюють майже 400 авіакомпаній. Найбільш відомі серед них такі великі міжнародні авіакомпанії: АА - "American AMmes", DL - "Delta AMmes", США; AF - "Аіг France", Франція; BA - "British Arrways", Англія; LH - "Lufthansa", ФРН. В Україні авіаперевезення пасажирів і туристів здійснюють засоби Державної національної авіакомпанії "Авіалінії України", а також низка інших авіакомпаній - "Міжнародні Авіалінії України", "Київські авіалінії" та ін.

Середній вік експлуатації пасажирських літаків в світі становить 23 роки. В Європі найкрупнішим виробником літаків є консорціум 4Airbu Indutrie» (об'єднує авіа-фірми Франції, Німеччини, Англії та Іспанії), який випускає найсучасніші і найпопулярніші аеробуси — сімейства А-340. Вони вважаються найрентабельнішими, а їх загальний світовий парк складає понад 1000 літаків. Конкурент «Airbu Indutrie» — авіабудівельна компанія «Воеіцу» (заснована у США 1916 p.) випускає найбільш місткий літак у світі — Boeing-747 па 500 місць.

Concorde — «Конкорд», створений англо-французьким консорціумом Britih Aeropace та ub-Tvia, став першим надзвуковим пасажирським лайнером (2125 км/год). Його створення коштувало Англії та Франції 3 млрд. дол., а використання скоротило тривалість трансатлантичних подорожей і дозволяло Air France та Britih Airway монопольно здійснювати надшвидкісні польоти в Даккар, Нью-Йорк, Ріо-де-Жанейро, Бахрейн, Вашингтон, Нью-Йорк. Сьогодні ці літаки майже вичерпали свій амортизаційний ресурс і ведеться розробка вдосконаленого типу надзвукових літаків.