Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Транспорт.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
43.5 Кб
Скачать

5.Правила посадки пасажирів на літак.

Посадка пасажирів на борт повітряного судна може здійснюватися безпосередньо з перону аеровокзалу (коли літак підрулює до перону) або до перону подаються автобуси, що доставляють подорожуючих до трапу повітряного судна.

Першими на посадку запрошуються пасажири з дітьми, пасажири похилого віку та інваліди.

Якщо при посадці в літак використовується один трап, то пасажири бізнес-класу запрошуються на посадку після від'їзду останньої групи пасажирів економ-класу. Якщо використовуються два трапа, посадка пасажирів різних класів може йти одночасно. Кількість пасажирів, що одночасно знаходяться на трапі, не повинно перевищувати восьми чоловік.

Доставка і посадка несупроводжуваної дитини на борт літака проводяться після закінчення посадки основної маси пасажирів. При цьому шеф екіпажу пасажирської кабіни, приймаючи несупроводжувану дитину, ставить свій підпис у відповідному документі.

В останню чергу на борт літака доставляються пасажири VIP.

Всі пасажири перед входом на борт повітряного судна повинні пред'явити операторові по посадці посадочні талони. Оператор відриває корінці посадкових талонів і визначає за ним кількість пасажирів, що з'явилися на посадку. У разі неявки пасажира на посадку старший диспетчер на лінії реєстрацію приймає всі необхідні заходи для розшуку пасажира. Якщо такі заходи не приносять бажаних результатів, дається команда про зняття багажу не з'явився на посадку пасажира з борту повітряного судна. При цьому вилучений багаж підлягає обов'язковому догляду.

Пасажир, який не з'явився вчасно на посадку, може перебронювати квиток на інший рейс або здати його. Проте в обох випадках до пасажира будуть застосовані штрафні санкції. Винятком може бути хвороба пасажира або його супутника, а також випадок, якщо неявка пасажира сталася з вини перевізника. Три цьому слід мати на увазі, що за затримку пасажира при проходженні митного, паспортного або спецконтролю перевізник відповідальності не несе.

6.Організація обслуговування,класи та харчування.

Набір послуг,що надаються авіакомпаніями залежить від класу обслуговування. Існує три класи обслуговування:

- економічний,

-бізнес,

-перший.

На практиці (залежно від знижок і деяких інших показників) існує майже 20 видів класів обслуговування.

Перший клас - найдорожчий, економічний - найдешевший. Головні відмінності класів - комфортність крісла, якість харчування і вага багажу, що перевозиться безкоштовно. Якщо в економічному класі крісла вузькі, розташовані близько один від одного, то в бізнес- і першому класах вони зручніші і відстань між ними більша. Нині більшість авіакомпаній у першому і бізнес-класах встановлюють крісла, які розкладаються в ліжко, що створює додаткові вигоди при тривалому перельоті. У першому і бізнес-класах до крісла часто прилаштований спеціальний робочий столик.

Реєстрація пасажирів першого і бізнес класів ведеться окремо від інших пасажирів. У ряді аеропортів є спеціальні зали очікування для пасажирів першого класу. 

Різниться норма безкоштовного провезення багажу:

- для економічного класу - 20 кг,

-для бізнес-класу - 30 кг,

- для першого класу - 40 кг.

На борту пасажирам літака може бути запропоновано чотири види харчування (сніданок, обід, вечерю і чай). Вид харчування залежать від часу перебування в польоті.

Харчування у престижних класах краще. Частіше пропонуються страви на вибір, посуд не одноразовий пластмасовий, а металевий. У першому і бізнес-класах необмежений вибір спиртних напоїв. Деякі авіакомпанії влаштовують у літаку відкритий бар - пасажир може у будь-який час підійти і налити собі щось із тих напоїв, які є в барі.

Відповідно до тривалості польоту змінюються і форми харчування:

o В (breakfast) - сніданок;

o L (lunch) - обід;

o D (dinner) - вечеря;

o S (snack) - легке харчування;

o X (More then one, meal) - багаторазове харчування.

На всіх рейсах "Авіалінії України" незалежно від тривалості польоту туристам пропонують прохолодні напої (300 г води або 100 г соку). Більшість авіакомпаній дотримується такої схеми: при польоті тривалістю 2-2,5 год. - холодні закуски, від 2,5 до 6 год. - гаряче харчування, понад 6 год. - два гарячих харчування, наддалекі перельоти (понад 12 год.) - два гарячі харчування, холодні закуски або стейк. За останні 10 років набуло поширення "спеціальне харчування" - залежно від стану здоров'я, звичок або національності пасажирів.

 На літак повинні доставлятися газети, журнали та рекламна продукція з урахуванням тривалості та маршруту польоту, типу повітряного судна і контингенту пасажирів. У деяких авіакомпаніях спостерігається тенденція відмови від першого класу (наприклад, KLM, Continental Air lines та ін.) При цьому обслуговування в бізнес-класі відповідає обслуговуванняю за першим класом, а в економічному класі за бізнес-класом. Дані реорганізації проводяться авіакомпаніями для поліпшення якості обслуговування.

При бажанні пасажир може пересісти з економічного класу в перший, за умови, що він сплатить різницю у вартості квитка заздалегідь (бажано за 72 год до вильоту).