Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
187447_848A8_konspekt_lekciy_simeyne_pravo_ukra....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
707.07 Кб
Скачать
  1. Розвиток сімейного законодавства про шлюб та сім`ю в 1967-70-х рр. Кодекс про шлюб та сім`ю України 1969 р.

Шлюбно-сімейне законодавство не стояло на місці, а розвивалось далі.

27 червня 1968 року були прийняті Основи законодавства Союзу РСР і союзних республік про шлюб і сім'ю (далі Основи), які по-новому вирішили цілий ряд питань сімейного права. Основні завдання даної галузі права були викладені в статті 1 Основ: подальше зміцнення сім'ї, побудова сімейних відносин на добровільному шлюбному союзі жінки і чоловіка, на вільних від матеріальних розрахунків почуттях взаємної любові, дружби і поваги всіх членів сім'ї, виховання дітей сім'єю, всемірна охорона інтересів матері і дітей і забезпечення щасливого дитинства кожній дитині, виховання почуття відповідальності перед сім'єю та інше. Основи складалися з п'яти розділів:

— загальні положення;

— шлюб;

— сім'я;

— акти громадянського стану;

— застосування радянського законодавства про шлюб і сім'ю до іноземців і осіб без громадянства, застосування законів про шлюб і сім'ю іноземних держав, міжнародних договорів і угод.

На базі даних Основ був прийнятий Кодекс про шлюб та сім'ю України, який був затверджений Законом УРСР від 20 червня 1969 року і вступив в дію з 1 січня 1970 року, що діє і нині з багатьма змінами і доповненнями.

Завданнями Кодексу про шлюб та сім'ю України є:

— подальше зміцнення сім'ї;

— побудова сімейних відносин на добровільному шлюбному союзі жінки і чоловіка, на вільних від матеріальних розрахунків почуттях взаємної любові, дружби та поваги всіх членів сім'ї;

— виховання дітей сім'єю з обов'язковим піклуванням батьків про їх здоров'я, фізичний, духовний, моральний розвиток, навчання і підготовку до праці;

— всемірна охорона інтересів матері і дітей;

— виховання почуття відповідальності перед сім'єю. Даний Кодекс встановлює порядок і умови одруження, регулює особисті і майнові відносини, які виникають в сім'ї між подружжям, між батьками і дітьми, між іншими членами сім'ї, відносини, які виникають у зв'язку з усиновленням, опікою та піклуванням, прийняттям дітей на виховання, порядок і умови припинення шлюбу, порядок реєстрації актів громадянського стану.

Кодекс знову повернувся до урівняння позашлюбних дітей із шлюбними, допустив встановлення батьківства в добровільному та судовому порядку.

Кодекс про шлюб та сім'ю України складається й таких розділів:

1. Загальні положення.

2. Шлюб.

3. Сім'я.

3. Опіка і піклування.

5. Акти громадянського стану.

6. Застосування законодавства України про шлюб та сім'ю до іноземців та осіб без громадянства. Застосування законів про шлюб та сім'ю іноземних держав та міжнародних договорів.

  1. Проект нового законодавства про шлюб та сім`ю в проекті Цивільного кодексу України (загальна характеристика)

У зв'язку з Проголошенням Україною незалежності, зміною соціально-політичного устрою держави та переходом до засад ринкової економіки, виникає гостра потреба оновлення шлюбно-сімейного законодавства, цивільного законодавства, роботи над якими підходять до завершення. Розробниками проекту нового Цивільного кодексу України визнано за доцільне привести в ньому норми шлюбно-сімейного законодавства, згрупувати їх в окремій шостій книзі «Сімейне право», яка складається з трьох розділів («Шлюб», «Сім'я», «Опіка і піклування»).

Варто відзначити, що в Проекті збережено переважну частину норм чинного КпШС. Водночас пропонуються новели. Зокрема, передбачається зниження шлюбного віку для жінок з 17 до 16 років, розширюється коло доказів для встановлення батьківства, встановлюються норми спрямовані на захист не лише материнства, але і батьківства. Так чи інакше, найближчим часом очікуються досить істотні зміни в регулюванні шлюбно-сімейних відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]