Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
187447_848A8_konspekt_lekciy_simeyne_pravo_ukra....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
707.07 Кб
Скачать
  1. Розірвання шлюбу в органах рагСу за спільною заявою обох з подружжя.

Згідно ст.41 "при взаємній згоді на розірвання шлюбу подружжя, що не мають неповнолітніх дітей, розірвання шлюбу виробляється в органах реєстрації актів цивільного стану..."

Реєстрація розірвання шлюбу при взаємній згоді подружжя виробляється на підставі їхньої заяви, у якої повинно бути зазначене про відсутність у них неповнолітніх дітей. У цьому випадку оформлення розлучення і видача дружинам свідчення про розірвання шлюбу відбувається по закінченні місячного терміну з дня подачі заяви про розлучення. Цей термін установлений для того, щоб запобігти розірвання шлюбу під впливом хвилинної сварки.

Реєстрація розірвання шлюбу за взаємною заявою подружжя передбачає особисту присутність кожного з них або ж письмове підтвердження про згоду того з подружжя, що відсутній на реєстрації розірвання шлюбу.

Реєстрація розірвання шлюбу може бути зроблена при відсутності одного з подружжя, якщо він з поважної причини (важка хвороба, служба в армії, довгострокове відрядження й ін.) не може з'явитися в орган Рагсу. Однак, при цьому від його імені в орган Рагсу повинна бути подана заява, що підтверджує його згоду на розлучення і містить прохання про розірвання шлюбу в його відсутність.

У випадку, коли подружжя з поважної причини не можуть з'явитися в орган Рагсу для реєстрації розлучення у встановлений день, то реєстрація на їхнє прохання переноситься на інший день. Термін переносу реєстрації розірвання шлюбу не може перевищувати одного року з дня подачі заяви.

Якщо ж причина неявки визнана неповажною (це питання зважується начальником відділу реєстрації актів громадянського стану), а бажання подружжя розірвати шлюб не змінилося, то вони можуть знову подати заяву про розлучення в орган Рагсу, що знов-таки призначає місячний термін для реєстрації розірвання шлюбу. ,

За реєстрацію розводу сплачується державне мито в сумі 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян одним з чи подружжя спільно (за домовленістю між ними), після чого їм видається свідчення про розірвання шлюбу, а також робиться відповідна відмітка в паспорті.

  1. Розірвання шлюбу в органах рагСу за заявою одного з подружжя.

За заявою одного з подружжя в органах РАГСу шлюб розривається у випадках, якщо другий з подружжя;

а) визнаний судом безвісно відсутнім;

б) визнаний судом недієздатним внаслідок душевної хвороби або недоумства;

в) засуджений за вчинення злочину до позбавлення волі на строк не менше 3 років.

Розірвання шлюбу в зазначених вище випадках проводиться незалежно від наявності у подружжя неповнолітніх дітей.

Згідно зі ст.18 ЦК України, якщо протягом одного року за місцем постійного проживання громадянина немає відомостей про нього, він може бути в судовому порядку визнаний безвісно відсутнім і на підставі судового рішення, яке набрало чинності, орган РАГСу реєструє розірвання шлюбу. В силу частини 2 ст.44* КпШС України, якщо особа, визнана безвісно відсутньою, з'явиться і буде скасовано рішення суду про визнання її безвісно відсутньою, шлюб може бути поновлено органом РАГСу за спільною заявою подружжя. Шлюб не може бути відновлено, якщо чоловік (дружина) особи, визнаної безвісно відсутньою, вступив в новий шлюб.

Опікун особи, визнаної в судовому порядку недієздатною внаслідок душевної хвороби або недоумства, має право подати в орган РАГСу заяву про розірвання шлюбу особи, яку опікає. Такий порядок розірвання шлюбу не застосовується до осіб, обмежених в дієздатності внаслідок зловживання спиртними напоями, наркотичними або токсичними засобами. В цих випадках шлюб розривається в загальному порядку.

Розірвання шлюбу з особами, засудженими за вчинення злочину до позбавлення волі на строк не менше 3-х років, проводиться в органах РАГСу в тому випадку, якщо засуджений відбуває покарання в місцях позбавлення волі.

Розірвання шлюбу з особами, умовно засудженими до позбавлення волі з обов'язковим притягненням до праці, умовно звільненими з місць позбавлення волі у зв'язку з обов'язковим притягненням до праці, з будь-яких інших підстав звільненими з місць позбавлення волі — здійснюється на загальних підставах.

До заяви про розірвання шлюбу додається копія або витяг із рішення суду, що набрало чинності, про визнання іншого з подружжя безвісно відсутнім або недієздатним внаслідок душевної хвороби або недоумства, копія або витяг із чинного вироку суду про засудження іншого з подружжя до позбавлення волі на строк не менше 3-х років, а також свідоцтво про укладення шлюбу.

Якщо чоловік (жінка) або опікун недієздатного чоловіка (жінки), який знаходиться в місцях позбавлення волі, порушать спір про дітей, про розподіл майна, яке є загальною спільною власністю подружжя, або спір про виплату коштів на утримання непрацездатному чоловіку (дружині), що потребує матеріальної допомоги, розірвання шлюбу проводиться через суд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]