Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
187447_848A8_konspekt_lekciy_simeyne_pravo_ukra....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
707.07 Кб
Скачать
  1. Юридичні наслідки визнання усиновлення недійсним.

Як відомо, усиновлення вважається здійсненим з моменту вступу в законну силу рішення суду про усиновлення, а при визнанні усиновлення недійсним це рішення втрачає юридичну силу.

Таким чином, визнання усиновлення недійсним означає, що відносини по усиновленню взагалі не існували. Вважається, що ніяких прав і обов'язків між усиновителем та його родичами, з одного боку, та дитиною, з іншого, не виникало.

Надання дитині прізвища усиновителя, його імені, по-батькові, одержання майна дитини в порядку спадкування вважається незаконним.

Крім того, з цього випливає, що усиновитель не має права вимагати відшкодування будь-яких витрат, понесених на утриимання та виховання дитини до винесення рішення судом. Кошти, які були добровільно витрачені на утримання дитини, не підлягають відшкодуванню.

В разі визнання усиновлення недійсним повністю поновлюються всі права і обов'язки між дитиною та її батьками чи іншими родичами за походженням. Тим самим поновлюються права і обов'язки батьків на виховання дитини, за винятків випадків, коли батьки були позбавлені батьківських прав.

Якщо суд визнає, що передача дитини батькам не відповідає її інтересам, дитина за рішенням суду передається на піклування до органів опіки та піклування, які визначають її подальшу долю.

  1. Юридичні наслідки скасування усиновлення.

Наслідки скасування усиновлення в більшості випадків відрізняються від наслідків визнання усиновлення недійсним. У разі визнання усиновлення недійсним вважається, що ніяких прав та обов'язків між усиновленим і усиновителем та його родичами зовсім не виникало. При скасуванні усиновлення всі ці права визнаються такими, які існували протягом часу з моменту винесення рішення про усиновлення і до моменту вступу в законну силу рішення суду про його скасування. З цього моменту ці права вважаються припиненими, і з цього ж часу вважаються поновленими всі права та обов'язки, які існували в силу факту родства між дитиною, її батьками та іншими родичами за походженням.

Вважаючи всі права та обов'язки між усиновленим та усиновителем припиненими, закон (стаття 126 КпШС) передбачає суттєве виключення з цього положення; аліментний обов'язок усиновителя не може бути припинений. Суд має право зобов'язати колишнього усиновителя сплачувати кошти на утримання усиновленої ним дитини. Такий обов'язок не може бути покладений на усиновителів, якщо усиновлення скасовано за вимогою батьків та дитина їм повернута. Вимагаючи скасування усиновлення і повернення їм дитини, батьки таким чином зобов'язуються покласти на себе всі батьківські обов'язки, у тому числі і обов'язок по утриманню дитини. Якщо ж усиновлення скасовується внаслідок неналежного виконання усиновителем його обов'язків, то, як правило, немає підстав звільняти його від обов'язку утримувати колишнього усиновленого, але тільки в тих випадках, коли у дитини немає батьків або останні не мають можливості її утримувати.

Якщо усиновлення скасовано за вимогою самих батьків, дитина підлягає передачі батькам. В цьому випадку саме рішення суду грунтується на тому, що суд прийшов до висновку, що повернення дитини батькам відповідає її інтересам.

Однак при скасуванні усиновлення з інших підстав, не завжди доцільно передавати дитину батькам, хоча батьківські права останніх вважаються поновленими. Тому аналогічно, як це передбачено при визнанні усиновлення недійсним, суд вирішує питання, чи підлягає дитина поверненню батькам, чи переданню на піклування органам опіки та піклування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]