Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
187447_848A8_konspekt_lekciy_simeyne_pravo_ukra....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
707.07 Кб
Скачать
  1. Скасування усиновлення: поняття, підстави.

Скасування усиновлення проводиться тільки у судовому порядку з обов'язковою участю в цих справах представника органів опіки та піклування, а також прокурора.

Перед усе з позовом до суду про скасування усиновлення мають право звертатися самі батьки дитини, якщо усиновлення було проведено без їх згоди та повернення їм дитини відповідає інтересам останньої.

Якщо усиновлення було проведено з дотриманням всіх умов, передбачених законом, та питання про його скасування порушується з тих підстав, що воно суперечить інтересам дитини, звертатися з позовом до суду можуть лише органи опіки та піклування чи прокурор. У цьому випадку всі інші організації, заклади та окремі громадяни, яким стало відомо неналежне виховання усиновленої дитини, мають право подати заяву до органів опіки та піклування (ст. 125 КпШС).

В силу статті 123 КпШС України усиновлення скасовується, якщо судом буде встановлено, що воно суперечить інтересам дитини. Як правило, це має місце тоді, коли усиновитель перестає турбуватися про усиновлену дитину, негативно впливає на неї, залишає без піклування. Неналежне виховання дитини може мати місце в силу обставин, які не пов'язані з винною поведінкою усиновителя, в силу тяжкої хвороби, визнання його недієздатним.

Розірвання шлюбу усиновителя з батьком (матір'ю) усиновленої дитини само по собі не є підставою для скасування усиновлення. Усиновитель і після розлучення зобов'язаний турбуватися про усиновлену дитину. Аналогічно вирішується це питання і у випадку визнання шлюбу недійсним.

Підставою для скасування усиновлення можуть бути також випадки, які пов'язані з недотриманням умов усиновлення, що передбачені законом. Таке недотримання закону може виявлятися у тому, що, виносячи рішення про усиновлення суд, не прийняв до уваги відсутність згоди на усиновлення батьків дитини або самого усиновленого (хоча їх згода на усиновлення необхідна за законом), при умові, що скасування усиновлення не суперечить інтересам дитини.

Таким чином, при вирішенні питання про скасування усиновлення з цих підстав в центрі уваги має бути дитина, з урахуванням того, в якій сім'ї за даних конкретних обставин вона отримає належне виховання.

Для більш повного розгляду спору про скасування усиновлення з урахуванням інтересів дитини суд повинен прийняти до уваги бажання самої дитини (з ким вона бажає лишитися), якщо вона досягла 10-річного віку. Разом з тим бажання дитини не є обов'язковим для суду і враховується у сукупності з іншими доказами по справі. Згідно до статті 124 КпШС України скасування усиновлення не допускається, якщо до моменту пред'явлення вимоги про його скасування усиновлений досяг повноліття. З цього випливає, що і сам усиновлений, який досяг повноліття, не має права вимагати скасування усиновлення. Однак він може вимагати, щоб суд звільнив його від сплати аліментів усиновителю, якщо буде встановлено, що у свій час усиновитель ухилявся від виконання своїх обов'язків.

Скасування усиновлення після досягнення усиновленим повноліття допускається, якщо діяння усиновленого (усиновителя) загрожує життю або здоров'ю усиновителя (усиновленого), другому з подружжя або їх дітям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]