Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
187447_848A8_konspekt_lekciy_simeyne_pravo_ukra....doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
707.07 Кб
Скачать
  1. Укладення шлюбного контракту.

23 червня 1992 р. Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін і доповнень до Кодексу про шлюб і сім'ю України». Згідно цього Закону в КпШС була включена стаття 27', яка передбачила можливість укладання шлюбного контракту між особами, які вступають у шлюб.

В статті також говориться, що порядок укладення шлюбного контракту визначається Кабінетом Міністрів України, «Порядок укладення шлюбного контракту», який був затверджений постановою

Шлюбний контракт між особами, які одружуються, укладається за їх бажанням до реєстрації шлюбу і набуває чинності з моменту його реєстрації. За бажанням сторін шлюбний контракт може укладатися в присутності свідків.

Шлюбний контракт — це угода осіб (подружжя) про вирішення спірних, як правило, майнових питань життя сім'ї. Згідно п.2 Порядку укладення шлюбного контракту, у шлюбному контракті передбачаються майнові права та обов'язки подружжя, зокрема питання, пов'язані з правом власності на рухоме або нерухоме майно, як придбане до шлюбу, так і під час шлюбу, на майно, одержане в дар чи успадковане одним з подружжя, а також питання, що пов'язані з утриманням подружжя та інші. У шлюбному контракті можуть вирішуватися питання про порядок погашення боргів за рахунок спільного чи роздільного майна. У ньому також можуть передбачатися немайнові, моральні чи особисті зобов'язання.

Умови шлюбного контракту щодо переходу права власності на нерухоме та інше майно, якщо законодавством передбачений спеціальний порядок набуття цього права, вважаються виконаними лише після належного оформлення.

Згідно з п.З «Порядку...», та ч.2 ст.27' КпШС умови шлюбного контракту не можуть погіршувати становища подружжя порівняно з законодавством України.

Шлюбний контракт укладається в нотаріальній формі за місцем проживання однієї із сторін або за місцем реєстрації шлюбу.

Якщо шлюбний контракт укладають неповнолітні особи, то на це потрібна обов'язкова згода їх батьків чи інших законних представників.

Протягом дії шлюбного контракту до нього можуть бути внесені зміни за згодою сторін. Ці зміни можуть бути внесені протягом існування шлюбу договором, який укладається в порядку, передбаченому для укладення шлюбного контракту.

Законодавство встановлює перелік підстав, за наявності яких шлюбний контракт визнається судом недійсним: недодержання умов порядку укладення шлюбного контракту або укладення контракту після реєстрації шлюбу, а також погіршення становища будь-кого з подружжя порівняно з законодавством України.

Якщо одна із сторін порушує умови шлюбного контракту, то інша сторона має право на судовий захист своїх прав та інтересів.

При розірванні шлюбу та визнанні його недійсним майнові спори, спори про дітей та інші вирішуються судом на підставі чинного законодавства з урахуванням умов шлюбного контракту.

  1. Порядок укладення шлюбу.

У відповідності зі статтею 173 КпШС України особи, які бажають вступити до шлюбу, подають заяву в орган реєстрації актів громадянського стану за місцем проживання одного з них або за місцем проживання їх батьків.

Коли вступаючі до шлюбу подають заяву в орган РАГСу за місцем проживання батьків або одного з них, повинен бути пред'явлений паспорт з відміткою про прописку в даній місцевості. За згодою з особами, що бажають вступити до шлюбу, орган РАГСу призначає час реєстрації шлюбу, про що робиться відмітка у заяві, а також в журналі обліку заяв.

Час реєстрації шлюбу призначається з таким розрахунком, щоб він не співпадав з реєстрацією інших актів громадянського стану (особливо смерті).

При призначенні часу реєстрації шлюбу орган РАГСу повинен з'ясувати у громадян, що вступають до шлюбу, чи бажають вони зареєструвати його в святковій обстановці.

Реєстрація шлюбу за бажанням осіб, що вступають до шлюбу, проводиться в присутності родичів, знайомих. Число свідків, які розписуються в книзі запису акту про укладання шлюбу, як правило, не повинно перевищувати двох. Присутність свідків при реєстрації шлюбу не обов'язкова.

При подачі заяви повинні бути пред'явлені документи, що посвідчують осіб, вступаючих до шлюбу: паспорт, посвідчення особи офіцерів, прапорщиків, мічманів, військовослужбовців понадстрокової служби, військовий квиток військовослужбовців строкової служби і військових будівельників.

Згідно ст.14 КпШС укладення шлюбу проходить по закінченні місячного строку з дня подачі бажаючими одружитися заяви в державний орган РАГСу.

Орган РАГСу, отримавши заяву про вступ до шлюбу, перевіряє документи, що посвідчують особу заявника, повноту і правильність документів, що додаються до заяви.

Особи, які перебували раніше в зареєстрованому шлюбі, повинні пред'явити органу РАГСу документ, який підтверджує припинення попереднього шлюбу. Це може бути свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть одного з подружжя або рішення суду про визнання шлюбу недійсним.

При прийомі заяви орган РАГСу повинен ознайомити осіб, що бажають вступити до шлюбу, з порядком і умовами реєстрації шлюбу, роз'яснити їм права і обов'язки як майбутнім батькам і подружжю.

У документах, що посвідчують особу тих, які одружилися, проставляється штамп про реєстрацію шлюбу із зазначенням прізвища, ім'я, по батькові і року народження другого з подружжя, місця і часу реєстрації шлюбу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]