Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підприємець та найманий працівник.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

3.6. Про прийняття на роботу інвалідів

Відповідно до ст. 18 Закону № 875 підприємці, які використовують найману працю, зобов'язані виділяти й створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів (у тому числі спеціальні робочі місця), створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації та забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати перед Фондом соціального захисту інвалідів про зайнятість і працевлаштування інвалідів.

Зазначимо, що згідно зі ст. 1 Закону № 2961 робоче місце інваліда - це місце або виробнича ділянка постійного або тимчасового знаходження особи в процесі трудової діяльності; а спеціальне робоче місце інваліда - це окреме робоче місце або ділянка виробничої площі, що вимагає додаткових заходів з організації праці особи з урахуванням її індивідуальних функціональних можливостей, обумовлених інвалідністю, шляхом пристосування основного й додаткового обладнання, технічного оснащення тощо.

Відповідно до ст. 17 Закону № 875 не допускається відмова в укладанні трудового договору з інвалідом через інвалідність, крім випадків, коли за висновками медико-соціальної експертизи стан його здоров'я перешкоджає виконанню професійних обов'язків, загрожує здоров'ю й безпеці праці інших осіб, або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенню здоров я інвалідів.

Згідно зі ст. 19 Закону № 875 для підприємців установлений норматив робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів. Цей норматив визначений у розмірі 4 % середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу*** за рік, а якщо працює від 8 до 25 чоловік - у кількості одного робочого місця.

Таким чином, норматив робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів не поширюється тільки на підприємця з кількістю найманих працівників до 8 чоловік.

Але, за бажанням, він має право прийняти на роботу інвалідів, якщо в нього й немає 8 найманих працівників.

Оформлення трудової книжки інваліда провадиться за загальними правилами.

Підприємці, які використовують найману працю та в яких за основним місцем роботи трудиться 8 і більше чоловік, реєструються у відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів за місцем їх державної реєстрації відповідно до Порядку № 70.

Крім того, варто пам'ятати, що нормами ст. 20 Закону № 875 встановлена адміністративно-господарська відповідальність за кожне робоче місце, не зайняте інвалідом, якщо кількість працюючих інвалідів менше встановленого нормативом (із цим погоджується і Фонд соціального захисту інвалідів України - листи від 15.09.2006 р. № 06ю-251/1657-327/2 і від 07.03.2007 р. № 1/5-218).

Визначено, що штрафні санкції сплачуються щорічно в розмірі середньої річної заробітної плати найманих працівників підприємця за кожне робоче місце, не зайняте інвалідом. Для підприємця, в якого працює від 8 до 15 осіб, розмір штрафних санкцій за робоче місце, не зайняте інвалідом, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати найманих працівників.

Штрафні санкції сплачуються підприємцем самостійно до 15 квітня року, наступного за звітним. Порушення строків сплати штрафних санкцій спричиняє нарахування пені на суму заборгованості зі сплати штрафних санкцій у розмірі 120 % річних облікової ставки НБУ за кожний календарний день її прострочення, включаючи день сплати (ч. 2 ст. 20 Закону № 875).