Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підприємець та найманий працівник.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

Зміни оформляються в такий спосіб.

Укладається додаткова угода до договору, в якій встановлюються його нові умови. Сам трудовий договір при цьому не змінюється. Один екземпляр цієї додаткової угоди разом з письмовим повідомленням надсилається (приноситься) до центру зайнятості, в якому був зареєстрований трудовий договір. Зазначимо, що таких екземплярів повинно бути три: один залишиться в працівника, інший у підприємця, третій у центрі зайнятості. Ось і всі зміни.

Працівник центру зайнятості повинен зробити відмітку в книзі реєстрації трудових договорів про внесення змін або доповнень до укладеного трудового договору (без присвоєння реєстраційного номера змінам або доповненням, внесеним до нього), що знаходиться на реєстрації в державній службі зайнятості, і додати екземпляр змін або доповнень до наявного в центрі зайнятості екземпляру договору.

Підтвердженням наших рекомендацій можуть служити роз'яснювальні листи Мінпраці (від 09.10.2001 Р. № 06/2-4/133) та Інспекції з контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення Державного центру зайнятості (від 30.03.2006 р. № ДЦ12-1660/0/6-06).

3. Окремі умови та випадки укладання трудового договору

3.1. Про медичні книжки й медогляди найманих працівників. Кому необхідно проходити медогляд

У ряді випадків приватні підприємці можуть допустити до виконання трудових обов'язків своїх працівників тільки після того, як вони пройдуть медичний огляд. Зокрема, це потрібно в таких випадках:

1) якщо особи влаштовуються на роботу до підприємця, професійна діяльність якого пов'язана з обслуговуванням населення (наприклад, виробництво харчових продуктів, водопровідні та сантехнічні роботи, послуги в сфері громадського харчування й торгівлі, лікувально-профілактичні, дошкільні та виховні послуги). У цьому разі за нормами трудового законодавства (КЗпП, ст. 26 Закону № 4004) працівник повинен мати особисту медичну книжку за формою № 1-ОМК, затвердженою Наказом № 66, і проходити медогляди відповідно до Постанови № 559;

2) у межах охорони праці найманих працівників, якщо умови їх праці відрізняються від стандартних (працівники, зайняті на тяжких роботах; роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці; роботах, де існує потреба в професійному відборі) або вік працівників не досяг 21 року. У цьому разі за нормами трудового законодавства (ст. 169 і 191 КЗпП, ст. 17 Закону № 2694, Закон № 4004) працівникам необхідно мати особову медичну книжку й проходити медогляди відповідно до Порядку № 246. Зауважимо, що положення цього документа поширюються на підприємців, які використовують найману працю (працедавців), а також осіб, які забезпечують себе роботою самостійно (пп. 1.2 Порядку № 246). Тобто підприємці самі (особисто) також повинні проходити медичний огляд, якщо підпадають під критерії Порядку № 246;

3) якщо існують інші нюанси, викликані специфікою певних професій (наприклад, водії транспорту) або умов, коли необхідно медичне обстеження працівників, що закріплено в спеціальних нормативних актах.

Попередні й періодичні медичні огляди проводяться з метою встановлення фізичної та психофізіологічної придатності осіб до роботи з конкретно визначеної професії, спеціальності, посади, для запобігання захворювань і нещасних випадків, виявлення захворювань (інфекційних та ін.), які представляють загрозу зараження працівників, продукції, що випускається.

На виконання ст. 21 Закону № 1645 Кабмін Постановою № 559 затвердив Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, і Порядок проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок.

Крім цього, обов'язкові медогляди організовуються і здійснюються у встановленому законодавством порядку, а саме, відповідно до:

- Переліку професій та видів діяльності, для яких є обов'язковими первинний та періодичний профілактичні наркологічні огляди, затвердженого постановою КМУ від 06.11.97 р. № 1238;

- Переліку робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженого спільним наказом Міністерства охорони здоров'я України та Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 23.09.94 р. № 263/121;

- Переліку шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов'язковим є попередній (періодичні) медичний огляд працівників, наведеного в додатку 4 до Порядку № 246;

- Переліку робіт, для виконання яких обов'язковим є попередній (періодичні) медичний огляд працівників, наведеного в додатку 5 до Порядку № 246;

- Порядку № 246;

- Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом Мінздраву та МВС від 05.06.2000 р. № 124/345.

Обов'язкові медогляди проводяться за рахунок працедавця-підприємця.

Працедавець має право у встановленому законом порядку залучити працівника, який ухиляється від проходження обов'язкового медогляду, до дисциплінарної відповідальності, а також зобов'язаний відсторонити його від роботи.