Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабы 2011-2012.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
102.9 Кб
Скачать

Лабораторна робота №8 розвязування експериментальних задач

Мета: засвоїти методику лабораторної роботи і.

В ході виконаної роботи студенти повинні:

  • знати хімічні властивості нітрогенвмісних органічних речовин;

  • вміти проводити хімічні досліди для визначення органічних сполук, що містять у своєму складі нітроген, експериментально доводити правильність своїх рішень,складати відповідні рівняння реакцій.

Прилади та реактиви: штатив з пробірками, нагрівальний пристрій, сірники, купрум(ІІ) сульфат,натрій(І) гідроксид, нітратна кислота, бавовняні та шовкові нитки, нитки з вовни.

Завдання:

1. Вивчити властивості білків.

Попередні вказівки

Білки – це біополімери, які складаються з амінокислот. Амінокислоти об`єднуються одна з одною за допомогою пептидного зв`язку. Білки мають дуже складну молекулу – первинну, вторинну, третинну і четвертинну структуру молекули. Щоб довести якісний склад молекули проводять кольорові реакції. Денатурація – це руйнування молекули білка. Бувають зворотня і незворотня денатурація. Коагуляція – це зклеювання молекул білку одна з одною з виникненням пластівців. Білки відіграють особливо важливу роль в життєдіяльності людини. Без білків життя взагалі неможливе. Характерною особливістю білків є їх хімічна нестійкість. При нагріванні вище 60С, під дією кислот, лугів, випромінювання та інших факторів вони денатуруються, тобто змінюють свою структуру та переходять в інші продукти.

Хід виконання роботи

Завдання 1. Вивчення властивостей білків.

1) налити у пробірку 4 краплі водного розчину білку і нагріти в полум`ї до кипіння. Звернути увагу на утворення хлоп`євидного осаду в пробірці.

2) тримаючи тигельними щипцями, спалити декілька бавовняних ниток. Повторити дослід, взявши нитки із штучного шовку, а потім з вовни. Зверніть увагу на запах характерний для згоряння ниток.

3) внести в пробірку 4 краплі свіжовиготовленого розчину білку, 2 краплі розчину лугу та 2 краплі розчину купрум(ІІ) сульфату. В який колір забарвлюється рідина? Запишіть спостереження.

4) внести у пробірку 5 крапель водного розчину білку і 1 краплю концентрованої азотної кислоти. Зверніть увагу на утворення білого осаду.

5) нагріти вміст пробірки. Відмітити забарвлення осаду в жовтий колір. Охолодіти суміш і обережно додати кілька крапель концентрованого розчину амоніаку до утворення помаранчового забарвлення.

6) насипати в пробірку 0,5 г борошна, додати 3-5 крапель концентрованої азотної кислоти. Нагріти. Охолодити суміш і додати до неї розчин амоніаку до лужної реакції (проба за допомогою лакмусового паперу). Записати спостереження. Які ознаки вказують на наявність білку в борошні?

Цим способом можна виявити білок в молоці, м`ясі, сирі, вовні.

Контрольні запитання:

1. Які сполуки називають білками?

2. Які особливості будови молекули білку?

3. Які принципові відміни поліконденсації від реакції полімеризації?

4. Що таке денатурація білків?

5. Що таке кольорові реакції білків?

6. Що таке біуретова реакція, ксантопротеїнова реакція?

7. Які ознаки вказують на наявність білку у борошні?

8. Як можна виявити білок в молоці, сирі, вовні?

9. Чому не пишуть рівняння реакцій в цій лабораторній роботі?

Матеріали до звіту:

1. Оформити титульний лист.

2. Записати спостереження, пояснити їх.

3. Записати як відбувається коагуляція білків.

4. Зробити висновок.

Література:

  1. Домбровський А.В. та інші, Хімія, К., „Освіта”, 1998р., §10-12,15.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]