Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП_ДРУ_2011_nova.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: взаємовідносини органів державної влади й місцевого самоврядування, напрями взаємодії центральних та регіональних органів державної влади та органів місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, запити громадян.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • Які основні напрями взаємодії центральних та регіональних органів державної влади з трудовими колективами, підприємствами, установами і організаціями?

  • Який стан взаємодії державних органів та органів місцевого самоврядування з об’єднаннями громадян на сьогодні в Україні?

  • Як здійснюється організація роботи із запитами громадян?

  • Як здійснюється залучення громадськості до участі в управлінні державними і суспільними справами та контролю за функціонуванням органів влади?

Практичні завдання

  1. Знайти приклади залучення громадськості до участі в управлінні державними і суспільними справами та контролі за функціонуванням органів влади. Проаналізувати ефективність.

  2. Проаналізувати законодавчу базу, що регулює взаємовідносини органів державної влади й місцевого самоврядування із судовими та правоохоронними органами: органами Служби безпеки України, органами прокуратури, органами внутрішніх справ, вказати недоліки у законодавчій базі.

Семінарське заняття 16-17 Тема: Розвиток системи державного та регіонального управління

  1. Проблеми взаємовідносин гілок державної влади в Україні у сфері управління. Необхідність реформування системи державного та регіонального управління.

  2. Державне та регіональне управління в контексті трансформаційних та глобалізаційних процесів.

  3. Соціально-ринкова трансформація України та завдання держави щодо формування ефективної системи управління на різних рівнях.

  4. Реформування системи державного управління відповідно до стандартів публічного адміністрування, прийнятих в Європейському Союзі та країнах розвиненої демократії.

  5. Суть та основні напрями адміністративної реформи в Україні. Концептуальні засади реформування центральних та місцевих органів влади, напрями вдосконалення управління регіональним розвитком.

  6. Запровадження нової ідеології функціонування виконавчої влади місцевого самоврядування як діяльності щодо забезпечення реалізації прав і свобод громадян, надання державних та громадських послуг.

  7. Створення сучасного нормативно-правового, наукового та інформаційного забезпечення системи державного управління.

  8. Організація на нових засадах державної служби та служби в органах місцевого самоврядування; створення сучасної системи підготовки та перепідготовки управлінських кадрів; оновлення інституту відповідальності у сфері державного та регіонального управління;

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: реформування системи державного та регіонального управління, трансформаційні та глобалізаційні процеси, соціально-ринкова трансформація, стандартів публічного адміністрування, адміністративна реформа.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • Як здійснюється раціоналізація державного управління: свобода, обмеження адміністративних функції, законність та відповідальність?

  • Як здійснюється реформування системи державного управління відповідно до стандартів публічного адміністрування, прийнятих в Європейському Союзі та країнах розвиненої демократії?

  • Які концептуальні засади реформування державного управління в Україні?

  • В чому суть реформування законодавчої, виконавчої та судової влад в Україні?

  • Як здійснюється формування ефективної організації виконавчої влади як на центральному, так і на місцевому рівнях управління?