Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikro_tema_8.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
248.32 Кб
Скачать

4. Визначення рівноваги конкурентної фірми в короткостроковому періоді через середні і граничні показники. Крива пропозиції

Важливим орієнтиром для виробника є ціна продажу, яка ним порівнюється з витратами на одиницю продукції, тобто з середніми витратами.

Той факт, що за досконалої конкуренції ціна на продукцію окремої фірми не залежить від обсягів виробництва зовсім не означає, що ціни не змінюються взагалі. Вони можуть підвищуватись або знижуватись під впливом сумісних дій усіх фірм галузі, а також з інших причин.

Конкурентна фірма має реагувати на зміну ринкової кон’юнктури і приймати виважені рішення щодо продовження чи згортання виробництва на основі співставлення ринкової ціни і витрат на одиницю продукції:

  • Фірма прибуткова, якщо ;

  • Фірма беззбиткова, якщо ;

  • Фірма мінімізує збитки шляхом виробництва, якщо ;

  • Фірма мінімізує збитки шляхом тимчасового припинення виробництва, якщо ; точка закриття.

Умовою рівноваги фірми буде обсяг виробництва, при якому граничні витрати зрівнюються з граничною виручкою, а фірма отримує і максимізує прибуток, чи мінімізує збиток: MR=MC=P.

Г рафічна модель дає змогу зробити такі висновки:

  • якщо лінія граничної виручки, що є також лінією ціни, перетинає криву середніх сукупних витрат , то фірма отримує прибуток і вирішує завдання щодо його максимізації. Максимальне значення прибутку буде в точці перетину лінії граничної виручки з кривою граничних витрат;

  • якщо лінія граничної виручки (ціни) і крива середніх сукупних витрат мають лише одну спільну точку, то виробництво є беззбитковим за обсягів випуску, що відображає точка дотику MR і MC.

  • якщо лінія ціни і граничної виручки проходить нижче від кривої середніх сукупних витрат, але перетинає криву середніх змінних витрат, то фірма має збитки і вирішує проблему мінімізації збитків;

- якщо лінія граничної виручки не перетинає навіть криву середніх змінних витрат, то від виробництва товару доцільно відмовитись.

Співставлення показників граничних та середніх витрат і цінових змін дає можливість побудувати криву пропозиції фірми у короткостроковому періоді. Якщо ринкова ціна товару нижча за мінімальне значення середніх змінних витрат, то пропозиція фірми до­рівнює нулю. Фірма розпочне виробництво і запропонує товар для продажу з того моменту, коли ціна перевищуватиме мінімум середніх змінних витрат.

За кожної ціни фірма буде намагатись виробити такий обсяг, який забезпечує виконання рівності: MC=P. Отже, всі параметри виробництва належать кривій граничних витрат .

Відрізок кривої граничних витрат фір­ми, який лежить вище від кривої середніх змінних витрат, є кри­вою пропозиції фірми у короткостроковому періоді.

Короткострокова крива ринкової (галузевої) пропозиції будується шляхом додавання обсягів пропозиції всіх фірм за кожної можливої ціни. Вона визначає обсяг виробництва галузі. У короткостроковому періоді число фірм в галузі постійне.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]