Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
StudMed.RU_kushnarenko-nm-naukova-obrobka-dokum...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

2.3.5.5. Складання бібліографічних описів нотних видань

Бібліографічні описи нотних видань можуть складатися під назвою і під заголовком, що містить ім'я особи. Заголовок є обов'язковим у записах для бібліотечних каталогів і являє собою прізвище автора музики або автора навчального посібни­ка, що має авторське оформлення. Деякі музичні твори вида­ються і як оригінали, і як їхні творчі переробки. Якщо прізви­ща авторів оригіналу і переробки наведені у виданні, у заго­ловку вміщують обидва прізвища, розділяючи їх знаком тире ( — ): Бізе Ж. — Щедрін Р. Іноді внаслідок творчої обробки композитора музичних тем іншого автора виникає по суті новий твір, тоді в заголовку запису вказують прізвище автора переробки.

В описах для каталогів і картотек може бути наведено бібліографічний елемент, який називається "умовна назва". Умовна назва — це одна з назв твору, яка обирається склада­чем опису, щоб зібрати в одному місці абеткового ряду відо­мості про різні видання цього твору або щоб розташувати в абетковому ряді окремі твори за їхніми номерами. Найпоши­реніші два випадки наведення умовної назви:

— якщо твір опубліковано в різних виданнях під різними назвами. Так, чотирнадцята соната Л. Бетховена може вида­ватися під назвами "Чотирнадцята соната", "Соната № 14", 'Місячна соната". Якщо не визначено умовної назви в алфа­вітному ряді, ці видання опиняться в різних місцях. Щоб зібра­ти їх в одному місці, усі описи отримують умовну назву, на­приклад, "Соната № 14". Умовну назву записують на ката­ложній картці на окремому рядку перед основною назвою:

88

Розділ 2

Бібліографічний опис документів

89

Бетховен, Л.

Соната № 14.

Чотирнадцята (Місячна) соната;

— якщо окремі частини одного й того самого твору вели­кої форми (опери, оперети, симфонії тощо) видані окремо:

Лисенко, М.

Тарас Бульба.

Арія Тараса з опери "Тарас Бульба"...

Основною назвою, як завжди, вважається назва видання, яку виділено поліграфічно. Крім загальноприйнятих відомо­стей, які наводять у підназві, в описах нотних видань у цьому елементі подають також перші слова тексту вокального твору (: "Закувала та сива зозуля..."), музичну форму, тональність (: вокально-симф. поема;: етюд: ре мін), засоби виконання (: для ф-п. з орк.), номер твору (: ор. 25) тощо. Відомості про відповідальність містять дані про автора музики, автора літера­турного тексту, лібрето тощо, про авторів аранжировок, інстру-ментовок, оркестровок, про осіб і колективи, що підготували твір до виконання ( / залис і оброб. А. Абрамського; сл. нар.; літ. оброб. В. Бокова; / М-во культури України. Метод, каб. навч. закладів), а також відомості про те, що твір видало у формі клавіру, тобто в перекладі для фортепіано оркестрової, ансамблевої, хорової партитури.

У відомостях про видання вказують дані про повторність видання та його характер. Тут же наводять і дані про форму викладу нотного тексту, якщо вони граматично пов'язані з відомостями про характер видання:

Нове вид., узгоджене з партитурою.

Але частіше відомості про форму викладу нотного тексту (партитура, партії, дирекціон, голоси) містить зона специфіч­них відомостей.

Інші зони й елементи бібліографічного опису наводять за загальними правилами. Наприклад:

Соневицький, І. Концерт для фортепіано з оркестром на народні теми [Ноти] /1. Соневицький; Ред. М. Скорина. — Парти­тура. — К.: Муз. Україна, 2003. — 102 с.

Васечко, Ф. Долиною туман тече... [Ноти]: оброб. нар. пісень, пер. та аранжув. для нар. хору / Ф. Васечко; літ. ред. Н. Мушировська; муз. ред. Л. Сітовський. — Рівне: Волин. обе­реги, 2004. — 97 с. — 500 пр. — І5ВМ 966-7518-02-7.

Ноти можуть публікуватися як багатотомні й серійні ви­дання, на які складають багаторівневі бібліографічні описи за загальними правилами з урахуванням специфіки складання описів нотних видань:

Кошиць, А.А. Музичні гобелени [Ноти]: [пісні народів світу]: у 4 вип. / оброб. для зміш. хору в супроводі ф-п. і без супроводу. А. Кошиця; заг. ред. А. Міньковського. — К.: Муз. Україна, 1999 — 2001.

Вип. 1: Французькі пісні: в оброб. для хору / укр. пер. В.О'Коннор-Волинської. — 1999. — 64 с.

Вип. 2: Шотландські і норвезькі народні пісні: в оброб. для хору / укр. пер. А. Кошиця. — 2001. — 48 с.

За загальними правилами складають також аналітичні описи музичних творів:

Шевченко, Ю.К. Сонячний промінь [Ноти]: / Ю.К. Шевчен­ко // Легкі п'єси для шестиструнної гітари / Ю. Шевченко. — К.. 2002.-С. 16-17.

90

Розділ 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]