Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
StudMed.RU_kushnarenko-nm-naukova-obrobka-dokum...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

3.6.3.3. Державний рубрикатор нті

Державний рубрикатор (ДР) автоматизованої системи НТІ є варіантом міжнародної системи НТІ. Він призначений для формування інформаційних масивів в органах НТІ, система­тизації матеріалів у інформаційних виданнях, здійснення пошу­ку інформації в пошукових системах. Використовуючи рубри­катор, можна створити автоматизований банк даних до­кументів ДАСНТІ; організувати обмін інформацією на машин­них і безмашинних носіях між органами НТІ — як тими, що входять до державної автоматизаваної системи науково-тех­нічної інформації (ДАСНТІ), так і зовнішніми відносно неї, наприклад, міжнародний обмін; здійснювати широкий тематичний інформаційний пошук тощо. На сьогодні рубри­катор існує як у друкованій, так і в машинопрочитувальній формі. Електронний ДР НТІ забезпечує пошук за кодами руб­рик, ключовими словами, які включені до заголовків рубрик,

індексами УДК.

Рубрикатор є ієрархічною перелічувальною класифіка­ційною системою. Його основний ряд має 100 рубрик, що по­значаються кодами (індексами) від 00 до 99. Ці рубрики по­ділені на чотири умовні тематичні групи:

Суспільні науки (коди від 00 до 26); Природничі та точні науки (коди від 27 до 43); Прикладні науки. Галузі економіки (44—81); Міжгалузеві та комплексні проблеми (82—99).

Кожна рубрика складається з коду і словесного формулю­вання. Коди рубрик створюються з ланцюжків пар арабських Цифр, що розділяються знаком крапка (.).

55. Машинобудування;

55.01 Загальні питання машинобудування;

55.01.09 Історія машинобудування. Персоналі?.

196 Розділ З

Рубрикатор має три рівні ієрархії, причому два перших збігаються з Рубрикатором МСНТІ. На основі ДР НТІ органи НТІ розробляють власні галузеві рубрикатори, в яких третій рівень ієрархії деталізується далі до бажаного ступеня.

Основна таблиця рубрикатора містить також посилально-довідковий апарат. Орієнтуватися в основній таблиці допо­магає абетково-предметний покажчик.

3.6.3.4. Міжнародна патентна класифікація

Патентні документи систематизуються за Міжнародною патентною класифікацією, розробленою Комітетом експертів при Європейській раді і прийнятою в 1954 р. Ця класифіка­ційна система сприяла уніфікації різних національних систем класифікації винаходів і міжнародному співробітництву в галузі створення уніфікованого довідково-пошукового апара­ту до патентних фондів, обміну інформацією про винаходи.

Міжнародна класифікація передбачає систематизацію до­кументів за функціональною і галузевою ознаками. У більшості описів винаходів зазначається сфера використання винаходу, ' і при систематизації документ зараховують до цієї сфери. Якщо ж винахід може застосовуватися в різних галузях, до­кумент систематизують за функціональною ознакою. Так, дви­гунам властива функція виробництва електроенергії, але пев­на категорія двигунів може використовуватися лише в певній галузі. Виходячи з цього, винаходи про двигуни як джерело виробництва електроенергії збираються з урахуванням загаль­ного призначення, а винаходи про двигуни для використання в конкретній галузі систематизують за призначенням.

За структурою Міжнародна патентна класифікація є ієрар­хічною перелічувальною системою. Уся сукупність винаходів поділяється на 8 основних розділів, що позначаються велики­ми літерами латинського алфавіту:

А Задоволення життєвих потреб людини;

В Різноманітні технологічні процеси й транспорт;

С Хімія і металургія;

Індексування документів 197

0 Текстиль; папір; Е Будівництво;

Р Прикладна механіка; освітлення; опалення; двигуни і ро­бочі машини; зброя і боєприпаси; С Фізика; Н Електротехніка.

Кожен розділ поділяється на класи, які позначаються індек­сом розділу й двома арабськими цифрами:

А01 Сільське господарство; лісове господарство; тварин­ництво; мисливство і ловля тварин; рибництво і рибальство; А21 Хлібопекарство; борошняні вироби.

Таким чином, кожен розділ може містити до 99 класів. Класи, у свою чергу, поділяються на підкласи, які позначають­ся приголосними малими літерами латинського алфавіту і додаються до індексу класу:

А01о" Збирання врожаю.

У класах неоднакова кількість підкласів, а деякі склада­ються навіть з одного підкласу.

Назви розділів і класів мають умовний характер і лише приблизно передають їхній зміст, назви ж підкласів чітко вка­зують на предмет і навіть якоюсь мірою розкривають зміст підкласу. Назви підкласів супроводжуються примітками, які пояснюють зміст ділення і забезпечують прийняття правиль­них рішень при систематизації.

Кожен підклас складається з окремих рубрик, що назива­ються групами і підгрупами, а в сукупності це так звані дрібні Ділення класифікації. Групи звичайно позначаються непар­ними числами, а підгрупи — парними:

А21с15/04 Різальні машини, що використовуються в булочних.

198

Розділ З

індексування документів

199

Міжнародна патентна класифікація постійно вдоскона­люється, розвивається, щоб відповідати стану сучасної техні­ки. Кожні п'ять років до неї вносяться зміни, після чого різних країнах публікуються чергові редакції системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]