Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сімейне право - Червоний.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать

§ 2. Аліментні правовідносини між братами і сестрами

У ст. 267 СК передбачено обов'язки повнолітніх братів і сестер, пов'язані з утриманням їх малолітніх і неповнолітніх братів і сестер, а також непрацездатних повнолітніх братів та сестер, які потребують матеріальної допомоги.

Повнолітні брати та сестри повинні утримувати своїх мало­літніх, неповнолітніх братів і сестер, які потребують матеріаль­ної допомоги, лише у тих випадках, коли останні не мають батьків, чоловіка, дружини або якщо ці особи з поважних при­чин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що повнолітні брати та сестри можуть надавати матеріальну допомогу.

Таким чином, право на одержання матеріальної допомоги від своїх повнолітніх братів, сестер мають їх брати і сестри, якщо:

  1. вони є малолітніми, неповнолітніми дітьми, тобто особами, які не досягли повноліття — 18 років;

  2. потребують матеріальної допомоги, тобто якщо їх заро­ бітна плата, пенсія, доходи від використання належного їм май­ на, інші доходи не забезпечують цим особам прожиткового мінімуму, встановленого законом;

314

  1. не мають батьків, чоловіка, дружини, які відповідно до правил, встановлених нормами глав 9 і 16 СК, зобов'язані насамперед утримувати своїх малолітніх, неповнолітніх дітей, а також непрацездатних і таких, що потребують матеріальної допомоги, чоловіка, дружину;

  2. батьки, чоловік, дружина з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання;

  3. повнолітні брати, сестри можуть надавати матеріальну допомогу.

Зазначені умови утворюють юридичний склад, необхідний для виникнення у малолітніх, неповнолітніх братів і сестер, які потребують матеріальної допомоги, суб'єктивного права на одержання аліментів від їх повнолітніх братів і сестер. Отже, якщо суд встановить відсутність хоча б однієї з зазначених у ч. 1 ст. 267 СК умов, аліментний обов'язок повнолітніх братів і сестер не повинен виникати. А якщо він виник, то за рішен­ням суду має бути припинений.

Оскільки ч. 1 ст. 267 СК не пов'язує аліментний обов'язок повнолітніх братів і сестер з їх працездатністю, можна зробити висновок, що до сплати аліментів можуть бути притягнуті й непрацездатні повнолітні брати і сестри, якщо вони за своїм матеріальним становищем спроможні надавати матеріальну допо­могу своїм малолітнім, неповнолітнім братам і сестрам (наприк­лад, якщо повнолітній непрацездатний брат-інвалід має велику пенсію).

Розглядаючи справи про стягнення коштів на утримання малолітніх, неповнолітніх братів і сестер, які потребують мате­ріальної допомоги, з їх повнолітніх братів і сестер, суд має ретельно вивчати матеріальне становище і сімейний стан сторін з тим, щоб у своєму рішенні визначити, з кого з них і в якому розмірі стягувати аліменти. Якщо батьки малолітньої, непов­нолітньої дитини, чоловік, дружина працюють і можуть утри­мувати її, аліменти з повнолітніх братів і сестер цієї дитини не повинні стягуватись.

Згідно з ч. 2 ст. 267 СК повнолітні брати і сестри зобов'язані утримувати своїх непрацездатних повнолітніх братів і сестер, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони не мають чоловіка, дружини, батьків або повнолітніх дочки, сина, за умови, що повнолітні брати та сестри можуть надавати матеріальну допомогу.

Отже, право на одержання матеріальної допомоги від пов­нолітніх братів і сестер їх повнолітні брати і сестри мають, якщо:

315

  1. вони є непрацездатними за віком, тобто досягай пенсій­ ного віку, встановленого законом, або за станом здоров'я, тоб­ то є інвалідами І, II або III групи;

  2. потребують матеріальної допомоги, тобто якщо їх заро­ бітна плата, пенсія, доходи від використання належного їм май­ на, інші доходи не забезпечують цим особам прожиткового мінімуму, встановленого законом;

  3. не мають чоловіка, дружини, батьків або своїх повноліт­ ніх дітей, які відповідно до правил, встановлених нормами глав 9, 16 і 17 СК, зобов'язані у першу чергу утримувати своїх непрацездатних чоловіка, дружину, повнолітніх дітей, батьків, які потребують матеріальної допомоги;

  4. повнолітні брати і сестри можуть надавати матеріальну допомогу.

Зазначені умови утворюють юридичний склад, необхідний для виникнення у непрацездатних повнолітніх братів і сестер, які потребують матеріальної допомоги, суб'єктивного права на одержання аліментів від своїх повнолітніх братів і сестер.

Отже, якщо суд встановить відсутність хоча б однієї з наве­дених у ч. 2 ст. 267 СК умов, аліментний обов'язок повноліт­ніх братів і сестер не повинен виникати. А якщо він виник, то за рішенням суду має бути припинений.