Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_RP_КР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
206.85 Кб
Скачать

Тема 2. Маркетинг персоналу. Джерела інформації та нормативно-правові акти з розвитку персоналу

Сутність маркетингу персоналу, його роль у розвитку працівників організації. Етапи маркетингової діяльності служби управління персоналу. Зовнішні і внутрішні фактори, що визначають напрями маркетингу персоналу.

Різні підходи до задоволення потреби в персоналі на підприємствах Японії, Західної Європи та США.

Джерела інформації з розвитку персоналу. Облік даних особового складу керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців і робітників в організації, що характеризують їх розвиток.

Державна статистична звітність, що містить інформацію з питань розвитку персоналу організації. Значення статистичних щорічників Державного комітету статистики України в забезпеченні організацій інформацією з питань розвитку персоналу.

Законодавчі та нормативні акти з розвитку персоналом: Конституція України, закони України, Укази Президента України, постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України, накази, інструкції, положення інших органів виконавчої влади держави.

Тема 3. Економічні аспекти розвитку персоналу

Інвестиції в персонал як основа розроблення виробничих і соціальних показників розвитку організації. Інвестування в розвиток людини з позиції теорії людського капіталу.

Складові витрат на розвиток персоналу організації. Класифікація прямих матеріальних витрат на розвиток персоналу за ознаками фаз відтворення робочої сили, рівня інвестора, цільового призначення витрат та джерел фінансування, а також за ознаками характеру витрат, часу відшкодування витрат, обов’язковості витрат і доцільності збільшення чи скорочення витрат.

Аналіз та планування витрат організації на професійне навчання персоналу. Види витрат на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації персоналу. Кошторис витрат на професійне навчання персоналу організації.

Методологічні підходи до визначення ефективності професійного навчання персоналу. Непрямі та прямі методи оцінювання ефективності професійного навчання персоналу. Система показників і оцінка економічної ефективності професійного навчання персоналу. Соціальна ефективність професійного навчання персоналу.

Тема 4. Прогнозування і планування розвитку персоналу в організації

Форми професійного навчання та обґрунтування їх вибору. Етапи професійного навчання персоналу організації. Основні методи теоретичного і виробничого навчання персоналу на підприємстві. Особливості професійного навчання на великих, середніх та малих підприємствах.

Визначення поточної та перспективної потреби організації у персоналі як основа для прогнозування і планування його розвитку. Специфіка аналізу, планування і прогнозування розвитку персоналу в умовах ринкової економіки. Роль органів виконавчої влади, центрів зайнятості, навчальних закладів і роботодавців у визначенні поточної та перспективної потреби в кадрах.

Основні методи визначення загальної чисельності робітників в організації. Методи розрахунку та планування професійно-кваліфікаційної структури робітників.

Розрахунок структури фахівців з вищою освітою за спеціальностями та рівнями кваліфікації.

Балансові розрахунки додаткової потреби в робітниках і фахівцях та джерел її забезпечення на підприємстві. Прогнозування додаткової потреби у персоналі на рівні адміністративного району, міста, області та держави. Визначення обсягів професійного навчання кадрів у професійно-технічних і вищих навчальних закладах у розрізі професій та спеціальностей з урахуванням пріоритетних напрямів розвитку економіки.