Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_RP_КР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
206.85 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України Житомирський державний технологічний університет

Кафедра управління персоналом і економіки праці

Дорогунцов С.І., Мельничук Д.П.

Управління розвитком персоналу”

Методичні вказівки щодо написання курсової роботи для студентів денної та заочної форм навчання

спеціальності 8.050109

Управління персоналом і економіка праці”

Затверджено на засіданні

кафедри управління персоналом

і економіки праці

Житомир, 2007

Вступ

Підготовка та захист курсової роботи з навчальної дисципліни “Управління розвитком персоналу” має базуватися на знаннях, отриманих в процесі вивчення теоретичних засад курсу, а також враховувати сучасні науково-практичні напрацювання з питань обраної теми.

Важливість поглибленого вивчення дисципліни “Управління розвитком персоналу” обумовлюється тим, що сьогодні ефективність функціонування будь-якої організації визначається, насамперед, ступенем розвитку її персоналу. В умовах сучасного швидкого старіння теоретичних знань, умінь та практичних навичок здатність організації постійно підвищувати фаховий рівень своїх працівників є одним із найважливіших факторів забезпечення її конкуренто­спроможності.

Розвиток персоналу – це сукупність організаційно-економічних заходів служби    управління персоналом у сфері навчання персоналу організації, його перепідготовки   і  підвищення кваліфікації, а також – у сфері морального, культурного, етичного, тобто, особистісного розвитку.

Цей сегмент кадрової роботи базується на проведенні заходів, які тісно пов’язані з питаннями професійної адаптації, оцінювання кандидатів на вакантні посади, поточної періодичної оцінки кадрів, планування ділової кар’єри та службово-професійного просування, роботи з кадровим резервом тощо.

Основним елементом в системі розвитку персоналу є підсистема професійного розвитку, яка являє собою цілеспрямований і систематичний вплив на працівників за допомогою професійного навчання протягом їхньої трудової діяльності в організації з метою досягнення високої ефективності виробництва чи надання послуг, підвищення конкурентоспроможності персоналу на ринку праці, забезпечення виконання працівниками нових завдань на основі максимально можливого використання їх здібностей та потенційних можливостей.

В цілому, управління розвитком персоналу сприяє ефективному використанню трудового потенціалу особистості, підвищенню її соціальної та професійної мобільності, є засобом профілактики безробіття, відіграє значну роль у підготовці працівників для здійснення структурної і технологічної перебудови галузей економіки.

Одночасно з цим управління розвитком персоналу сприяє підвищенню рівня конкурентоспроможності самих працівників на ринку праці. Вони, підвищуючи свій рівень кваліфікації чи опановуючи нову професію або спеціальність через засвоєння нових знань, умінь і навичок, одержують додаткові можливості для планування трудової кар’єри як в організації, так і за її межами.

Розвиток персоналу забезпечує підвищення загального інтелектуального рівня особистості, розширює її ерудицію та коло спілкування, оскільки освічена людина вільно орієнтується в сучасному складному світі, у стосунках із людьми. У результаті поліпшується морально-психологічний клімат у структурних підрозділах організації, підвищується мотивація працівників до праці, їх відданість цілям і стратегічним завданням компанії, забезпечується наступність в управлінні, а також знижується плинність кадрів.

Професійний розвиток персоналу, передусім, взаємопов’язаний з такими поняттями як “освіта”, “професійне навчання персоналу”, “професійно-кваліфікаційне просування персоналу”, “планування трудової кар’єри працівника”, “витрати на розвиток персоналу” тощо. Ці поняття формують змістовне навантаження переліку тем курсової роботи з навчальної дисципліни “Управління розвитком персоналу”.