Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод указ ТУ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

7.2.1 Принципи розробки та впровадження управлінськиї технологій

Проектування та впровадження управлінських технологій базується на таких класичних принципах як: спеціалізація, пропорційність, безперервність, паралельність, ритмічність, а також тих, що детермінуються часом:

  • технологічної єдності управлінського процесу, згідно з яким технологія має являти єдину систему та мати оптимальні зв’язки з іншими технологіями на усіх рівнях управління;

  • єдності техніки і технології, який потребує розробляти сучасні технології на основі електронно-обчислювальної техніки;

  • єдності технології і організації, цільове призначення якого – показати органічну спорідненість можливостей технології з організаційним фактором, особливо з сучасною електронно-обчислювальною технікою.

  • єдності функцій, організаційних структур та технологій.

  • оптимальної регламентації нормативно-правовової, соціальної та економічної дій суб’єкта управління.

7.2.2 Трициклічний поділ технології управління

Згідно цього підходу діяльність суб’єкта управління за своєю технологією поділяється на три основних цикли, у рамках яких виконуються різні операції і процедури (рисунок 7.2):

1) інформаційний – І (пошук, збір, передача, обробка, збереження науково-технічної, економічної, облікової й іншої інформації. Цим займаються переважно технічні виконавці і фахівці);

2) логіко-розумовий – вироблення і прийняття управлінських рішень – Р (дослідження, науково-технічні й інші розробки, техніко-економічні розрахунки, прогнози, вироблення рішень з економічних, організаційних, соціальних і інших питань. Тут зайняті в основному фахівці і керівники підприємств і організацій);

Группа 39

а а1

б б1

Прямая соединительная линия 37 Прямая соединительная линия 38

в в1

а-а1 зовнішні (висхідні і спадні) інформаційні потоки;

б-б1 – внутрішні інформаційні потоки (об’єкт – суб’єкт управління);

в-в1 –організаційний вплив суб’єкта на об’єкт управління

Рисунок 7.2 – Принципова технологічна схема процесу управління організацією

3) організаційний – організаційний вплив на об’єкт управління для реалізації рішення – О (підбор і розміщення кадрів, інструктаж, доведення завдань до виконавців, оперативне планування, організація трудових процесів персоналу, диспетчеризація, координація, контроль виконання і т.п. Тут зайняті переважно лінійні керівники).

На вході циклу І приймається три види інформації: 1) зовнішня (а); 2) внутрішня, від об’єкта управління (б); 3) вхідна через цикл О (в) (в ході організаційного впливу на об’єкт управління формується безліч потоків інформації між окремими ланками керуючої системи).

На виході циклу І (і на вході циклу Р) знаходиться належним чином оброблена інформація, необхідна системі управління для підготовки і прийняття відповідного управлінського рішення.

На виході циклу Р (відповідно на вході циклу О) приймаються усні або письмові рішення, розпорядження, накази, вказівки й інша директивна інформація.

На виході циклу О здійснюються функції організації виробництва, які виконують керівники за допомогою відповідної системи методів управління.

Технологія роботи організатора виробництва має однаковий циклічний характер незалежно від рівня керуючої системи (рисунок 7.3). На будь-якому рівні управління виконуються усі три цикли процедур. Вони сполучаються один з одним (зао рівнями) через цикли О-І, тобто на рівні керівництва підприємством. В числі організаційних операцій здійснюються постановка задач, передача директивної інформації і вказівок керівникам нижчого рівня, які, у свою чергу, прийнявши й обробивши директивну, планову й іншу інформацію, приймають рішення, організують їхнє виконання і здійснюють той же процес по відношенню до наступного рівня тощо.

Розходження у виконанні операцій і процедур виявляється лише на етапі поділу праці. Наприклад, керівник низового рівня управління сам виконує всі три цикли процедур; у начальника великого підрозділу велику частку у витратах робочого часу займають процедури Р та О (інформаційні процедури виконуються переважно службовцями і фахівцями цього підрозділу); директор і його заступники для виконання інформаційних процедур також мають спеціальний функціональний апарат (відділи і служби). Питома вага різних видів робіт у загальних трудових витратах за зазначеними вище технологічними циклами розподіляється приблизно так, як показано в таблиця 7.2.

Группа 1

Апарат управління

Цех (відділ)

Виробнича

дільниця

(сектор)

Рисунок 7.3 – Система взаємодії циклів управління виробництвом на різних рівнях управляємої системи

Таблиця 7.2 – Орієнтовні витрати робочого часу на виконання різних видів управлінських робіт

Види операцій, процедур

Витрати робочого часу, % до загальних витрат

Керівники

Спеціалісти

Технічні виконавці

Інформаційні

Логіко-розумові (підготовка і прийняття управлінських рішень

Організаційні

30

30

40

60

25

15

80

20

-

Всього

100

100

100

Як видно з таблиці 7.2, керівник витрачає свій робочий час на всі три основні цикли управлінських робіт. Співвідношення цих витрат різне і залежить в основному від посадового положення. Наприклад, у керівника відділу, майстра, керівника ділянки в бюджеті робочого часу до 60 % займає організаторська робота, а у директора підприємства до 60 % робочого часу займають процедури прийняття рішень).

Професійний менеджер має володіти технологією роботи з усною і документальною інформацією, з підготовки і прийняття управлінських рішень і організаторської роботи (організаційною технологією).

7.3 Зміст завдання

7.3.1 Виконати завдання за варіантом кожною мікро-групою;

7.3.2 Виділити основні цикли процесу управління нижченаведених підрозділів та визначити імовірні витрати робочого часу працівників даного підрозділу (додаток Г);

7.3.3 Знайти циклічність процесу управління та витрати часу на виконання цих циклів на власному прикладі.

7.4 Порядок виконання завдання

7.4.1 Вивчити теоретичні відомості.

7.4.2 Виконати практичне завдання.

7.4.3 Презентувати роботу мікро-груп перед аудиторією.

7.4.4 Оформити звіт.

7.4.5 Відповісти на контрольні питання.

7.4.6 Захистити роботу індивідуально.

7.5 Оформлення і захист індивідуального завдання

У звіті про виконання відображається найменування практичного заняття, мета, вихідні данні, результати розрахунків і висновки.

При захисті індивідуального завдання студент повинен надати письмовий звіт, відповідно вимогам [17], про виконання роботи, обґрунтовано захистити обраний варіант рішень за висновками і відповісти на контрольні запитання.

7.6 Контрольні запитання

  1. Який процес управління є циклічним?

  2. Що є циклом? Дайте визначення.

  3. В чому вимірюється циклічність?

  4. З чого складається довжина процесів управління?

  5. Як розподіляється діяльність керівника організації?

  6. Які потоки інформації сприймаються в кожному циклі процесу управління?

  7. Які витрати робочого часу вам відомі для виконання різноманітного виду управлінських робіт?

  8. З яких стадій складається модель управлінського циклу?

  9. Чим відрізняється управлінський цикл від процесу управління, операції?

  10. Що визначається як алгоритм?