Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Radko.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
115.64 Кб
Скачать
  1. Діяльність громадських організацій по профілактиці ВІЛ/СНІДу серед жінок секс-бізнесу: За результатами проекту „Створення мережі неурядових організацій, які працюють їз жінками секс-бізнесу в Україні” /О.Балакірєва, Л.Андрущак, М.Варбан та ін..-К.:УІСД, 2000.-176 с.

  2. Секс-бізнес в Україні: спроба соціальног аналізу /Балакірєва О.М., Бондар Т.В., Галустян Ю.М. та ін.._К.: Український ін.-т соціальних досліджень, 2001.-159 с.

  3. Энциклопедия социальной работы: в 3 т. / Отв. Ред. Л.Э.Кунельский, м.С.Мацковский. М.: Центр общечеловеческих ценностей, 1993.

  4. Словарь-справочник по социальной работе / Под ред. Е.И.Холостовой. М.: Юристъ, 1997.

Література до 4 теми:

  1. Беляева В.В. Особенности социально-психологической адаптации лиц, инфицированных ВИЧ //Эпидемиология и инфекционные болезни.- 1998.- №5.- С.27-29.

  2. Беляева В.В. Терминальная стадия ВИЧ-инфекции: психологические аспекты проблемы//Эпидемиология и инфекционные болезни.- 1997.-№6.-С.29-31.

  3. Методичний посібник з профілактики наркоманії та ВІЛ/СНІДу у шкільному та молодіжному середовищі /За ред. ЛазаренкоБ.П., Пінчук І.М. -К., 2002.-144 с.

  4. Недельский Н., Морозова Е. Поддержка людей, живущих в ВИЧ.- М.: ИНФО-ПЛЮС.- 2002.-144 с.

  5. Профілактика СНІД /Збірник нормативних методичних матеріалів для спеціалістів соціальних служб для молоді /О.І.Пилипенко, І.Д.Звєрєва.-К.:АЛД, 1996.-56 с.

  6. Российская энциклопедия социальной работы: В 2 т. / Под ред. А.М.Панова, Е.И.Холостовой. М.: ИСР, 1997. Т. 1. С. 8, 14, 26, 127, 135, 142, 144, 185, 195; Т. 2. С. 17, 19, 31, 97, 165, 196, 228, 302.

  7. Клиническая психология в социальной работе: Учеб.пособие для студ.высших учеб.заведениц /Б.А.Маршинин, М.В.Голубевич.-М.: „Академія”, 2002.-224 с.

  8. Теория и методика социальной работы / Под ред. В.И.Жукова и др. М.: Союз, 1994, ч. 2. С. 147–161.

  9. Вам нужно знать о ВИЧ и СПИДЕ больше / Международная гуманитарная медицинская организация «Врачи без границ».-К., 2000.-22 с.

  10. ВІЛ-інфекція в Україні: Інформ.бюлетень.-К.: Київський науково-дослідний інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім..Л.В.Громашевського, 1999.-№14.-20 с.

  11. Гришаєва І.В., Бурлачук Л.Ф. Фактори ризику: що молодь та підлітки знають про СНІД? //Практична психологія та соціальна робота.- 1998.- №3.- С. 39-42.

  12. Діяльність громадських організацій по профілактиці ВІЛ/СНІДу серед жінок секс-бізнесу: За результатами проекту „Створення мережі неурядових організацій, які працюють їз жінками секс-бізнесу в Україні” /О.Балакірєва, Л.Андрущак, М.Варбан та ін..-К.:УІСД, 2000.-176 с.

4. „Організація соціальної роботи з клієнтами, що потребують екстреної соціальної допомоги” (13 год.). Теоретичні питання:

4.1. Організація соціально-педагогічної роботи в умовах пенітенціарного закладу.

4.2. Соціальна робота з клієнтами, які зазнали насилля в сім”ї.

4.3. Організація роботи з жертвами „торгівлі людьми”.

4.4. Специфіка соціальної роботи з людьми суїцидальної поведінки.

4.5.Соціальна робота з клієнтами служби „Довіри”.

Методичні рекомендації:

1. Висвітлюючи тему „Організація соціально-педагогічної роботи в умовах пенітенціарного закладу” розкрийте значенні терміну „пенітенціарний”, історичні етапи пенітенціарної педагогіки, її основні завдання на сучасному етапі її розвитку.

Перейдіть до характеристики основних категорій пенітенціарної педагогіки (карно-виховний процес, виправно-виховний процес, виправлення, перевиховання, суб’єкти виховання, об’єкти виховання та ін.).

Проаналізуйте 3 етапи виправлення неповнолітніх засуджених, умови їх утримання. На 2-му етапі виділіть основні групи неповнолітніх засуджених: став на шлях виправлення, твердо став на шлях виправлення, довів своє виправлення, „болото”, грубі порушники установленого порядку, злісні порушники.

Розкрийте принципи, напрямки, засоби, методи, форми роботи в пенітенціарних закладах.

Дайте аналіз особливостей перевиховання осіб з аномаліями в психіці, осіб жіночої статі, віруючих.

2.Готуючись до теми „Соціальна робота з клієнтами, які зазнали насилля в сім”ї”, розпочніть із визначання основних проблем насильства; зверніть увагу на категорію жінок та дітей як особливу категорію клієнтів у соціальній роботі, визначте причини такого явища. Виділіть категорію жінок як об’єкт насилля.

Проаналізуйте етапи насилля.

Особливої уваги надайте проблемі профілактики насилля та теорії подолання наслідків насилля. Підготуйте інформаційне повідомлення про державну політику щодо покращення становища жінок і дітей в Україні.

  1. Досліджуючи тему „Організація роботи з жертвами „торгівлі людьми”, розкрийте такі основні аспекти проблеми:

  • правові основи соціальної роботи у сфері попередження торгівлі людьми;

  • ціль, завдання, принципи соціальної роботи по упередженню торгівлі людьми і надання допомоги потерпілим;

  • соціальна профілактика торгівлі людьми;

  • соціальна реабілітація потерпілих від торгівлі людьми;

  • соціально-психологічний портрет потерпілих від торгівлі людьми;

  • причини і наслідки торгівлі жінками з України;

  • українські ініціативи, направлені на запобігання та протидію торгівлі людьми;

  • принципи допомоги жінкам, потерпілим від торгівлі людьми;

  • потреби жінок, потерпілих від торгівлі людьми;

  • кризові центри та „гарячі лінії”.

Прочитайте та зробіть тези із інформаційно-практичного посібника „Допомога жінкам, які потерпіли від торгівлі людьми” (Київ, 2003 р.).

  1. Розкриваючи „Специфіку соціальної роботи з людьми суїцидальної поведінки”, розпочніть із визначення загального поняття суїциду. Опишіть соціально-психологічний портрет осіб, що схильні до суїцидальної поведінки. Перерахуйте ознаки суїцидальної поведінки, надайте її характеристики.

Проаналізуйте причини, мотиви суїцидальних явищ. Після чого перейдіть до аналізу сучасних концепцій самогубства.

Завершіть дослідження теми розглядом питання про соціальну профілактику суїцидальної поведінки . особливу увагу зверніть на специфіку соціальної роботи з людьми суїцидальної поведінки.

  1. Вивчаючи тему „Соціальна робота з клієнтами служби „Довіри”, дослідіть історичні аспекти розвитку такої служби за рубежем та в Україні. Зробіть історичну довідку про англійського священника Чада Вара (1953 р.), який був автором першої „лінії довіри”.

Далі зверніться до класифікації категорії осіб, які звертаються до служби „Довіри” та проблем таких клієнтів. Наведіть статистичні дані по Україні та сумській області щодо звертань таких клієнтів за віком, за статтю і т.п.

Проаналізуйте специфіку роботи спеціалістів служби „Довіра”, випишіть вимоги до особистості та діяльності консультанта, висвітліть психологічні основи уміння слухати.

Законспектуйте техніки проведення бесіди із клієнтом.

Розгляньте основні принципи проведення консультації та специфіку етапів консультації, таких як:

  • установленя взаємостосунків консультант-клієнт;

  • розуміння проблеми клієнта;

  • аналіз проблеми;

  • визначення проблеми;

  • опрацювання проблеми;

  • завершення консультації.

Зверніть увагу на особливості роботи з клієнтами, які звернулись повторно.

Розробіть або випишіть із джерел пам”ятку про етику консультанта та етику клієнта.

Література до 1 теми:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]