Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛ. ПРОЦЕС - Робоча навчал.програма - ІІІ-й...doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
456.19 Кб
Скачать

Тема 5 Цивільна юрисдикція. Підсудність цивільних справ

Ключові поняття: цивільна юрисдикція суду, цивільна юрисдикція, третейський суд, виключна юрисдикція, альтернативна юрисдикція, юрисдикція за зв’язком справ, підсудність, функціональна підсудність, територіальна підсудність.

Поняття юрисдикції, цивільної юрисдикції, цивільної юрисдикції суду. Компетенція судів загальної юрисдикції.

Види цивільної юрисдикції: виключна, альтернативна, договірна імперативна (змішана), юрисдикція за зв’язком справ.

Загальні правила визначення цивільної юрисдикції суду: глобальність цивільної юрисдикції суду; наявність та характер спірних правовідносин; необхідність захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Поняття підсудності. Види підсудності: функціональна і територіальна.

Характеристика функціональної підсудності. Компетенція окремих ланок судової системи України у здійсненні правосуддя у цивільних справах.

Територіальна підсудність. Види територіальної підсудності: загальна, альтернативна, договірна, виключна, підсудність за зв’язком справ, підсудність за ухвалою суду.

Порядок передачі справи до іншого суду. Випадки, у яких законодавство допускає передачу цивільної справи з одного суду до іншого.

Недопустимість суперечок між судами про підсудність.

Модуль 2 змістовий модуль 3

ТЕМА 6

Цивільно-процесуальні строки. Судові витрати

Ключові поняття: цивільно-процесуальні строки; строки, встановлені законом; строки, встановлені судом; абсолютно визначені строки; відносно визначені строки; витрати по провадженню цивільної справи; судовий збір; ціна позову.

Поняття і значення процесуальних строків.

Класифікація процесуальних строків на види: за способом визначення – встановлені законом і встановлені судом; визначені за суб’єктами вчинення процесуальних дій (встановлені суду; особам, які беруть участь у справі; іншим учасникам процесу); визначені за тривалістю. Характеристика видів процесуальних строків.

Обчислення, зупинення, продовження і поновлення процесуальних строків. Перебіг процесуальних строків, їх початок і закінчення. Правила обчислення строків у цивільному процесуальному праві.

Поняття судових витрат у цивільному процесі. Види витрат та їх значення.

Судовий збір. Державне мито. Об’єкт справляння державного мита. Розміри ставок справляння державного мита. Ціна позову. Принципи визначення ціни позову. Пільги щодо сплати державного мита. Повернення державного мита.

Витрати, пов’язані з розглядом справи в суді. Витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи. Витрати на правову допомогу. Витрати сторін та їх представників, пов’язані з явкою до суду. Витрати, пов’язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експертиз. Витрати, пов’язані з проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням та вчиненням інших дій, необхідних для розгляду справи.

Розподіл судових витрат між сторонами. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати. Повернення судового збору та коштів на оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду судової справи.