Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛ. ПРОЦЕС - Робоча навчал.програма - ІІІ-й...doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
456.19 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи:

  1. Визначення цивільних процесуальних строків за ознакою тривалості.

  2. Правові наслідки пропущення цивільних процесуальних строків.

  3. Тривалість строків позовної давності.

  4. Порядок справляння державного мита.

  5. Порядок визначення ціни позову.

  6. Витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

  7. Витрати на правову допомогу.

  8. Витрати сторін та їх представників, що пов’язані з явкою до суду.

  9. Витрати, пов’язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експертиз.

  10. Витрати, пов’язані з проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням та вчиненням інших дій, необхідних для розгляду справи.

  11. Відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати.

Індивідуальні навчально-дослідні завдання:

І. Підготовка рефератів:

1. Цивільно-процесуальні строки, визначені за тривалістю.

2. Процесуальні особливості поновлення та продовження процесуальних строків.

3. Витрати, пов’язані з розглядом справи.

4. Зупинення цивільних процесуальних строків.

ІІ. Завдання для індивідуальної роботи:

1). Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюються питання процесуальних строків, судових витрат у справі.

2) Складіть процесуальні документи: клопотання про продовження строку на виправлення недоліків позовної заяви; клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду; ухвалу про продовження строку розгляду справи; заяву про відстрочення чи розстрочення сплати судових витрат або зменшення їх розміру, або звільнення від їх оплати; заяву про відшкодування витрат, пов’язаних з викликом до суду; ухвалу про відстрочення сплати судового збору.

3) Складіть конспект постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 р. № 2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції».

4) Розв’яжіть задачі:

1. Визначте, до якого виду відносяться: строки розгляду цивільних справ; строки виконання судових доручень; строки на подачу апеляційної скарги; строки на подачу касаційної скарги; строки на подання доказів.

2. До місцевого суду надійшла позовна заява від Деркач про розірвання договору з Погорілим про найм гаражу й стягнення плати за його користування.

У зв’язку з тим, що позовна заява не відповідала вимогам ст. 119 ЦПК, суддя повідомив про це позивача, надавши йому строк для виправлення недоліків.

У зазначений строк позивач з поважних причин не виправив недоліки заяви й звернувся до суду з проханням продовжити встановлений для цього строк.

У яких випадках можливе продовження й поновлення процесуальних строків?

3. У зв’язку із знаходженням позивача у тривалому службовому відрядженні суд із власної ініціативи зупинив провадження у справі. З поверненням із відрядження (через 3 роки) провадження у справі було поновлено. У судовому засіданні відповідач просив суд відмовити в задоволенні позову, посилаючись на пропуск строку давності. Чи може бути прийнята судом ця обставина як підстава для відмови у задоволенні позову?

4. Смирнов подав позов про зменшення розміру аліментів на 100 грн. щомісячно, які він сплачує за судовим рішенням на двох дітей.

Визначте розмір судового збору.

5. Позивач подав позов про стягнення з відповідача 1800 грн. Суд задовольнив позов частково у розмірі 1600 грн. За ініціативою суду була проведена експертиза, вартість якої становила 400 грн.

Як мають розподілитися судові витрати між сторонами?

6. Перебуваючи в зареєстрованому шлюбі з Перепелицею Байрачна звернулась із позовом про стягнення з нього на період вагітності й пологів щомісяця по 400 грн., оскільки Перепелиця не надає їй ніякої матеріальної допомоги.

Позов Байрачної було задоволено. Місячний заробіток відповідача становить 2000 грн.

З кого і в якому розмірі буде стягнуто судовий збір?