Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛ. ПРОЦЕС - Робоча навчал.програма - ІІІ-й...doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
456.19 Кб
Скачать

Тема 9 свідок, експерт, перекладач, спеціаліст, особа, яка надає правову допомогу, як учасники цивільного процесу

(Семінар - 4 год.)

План:

1. Особи, які сприяють встановленню обставин справи.

1.1. Особи, які можуть бути свідками у цивільних справах. Абсолютна і відносна нездатність бути свідком. Обов’язки свідка. Відповідальність свідка.

1.2. Експерт в цивільному процесі. Його права та обов’язки. Заборони щодо дій експерта в цивільному процесі. Відповідальність експерта.

1.3. Спеціаліст у цивільному процесі. Його права та обов’язки.

1.4. Перекладач цивільному процесі. Його права та обов’язки. Відповідальність експерта.

2. Особа, яка надає правову допомогу, її процесуальне становище, права та обов’язки.

3. Особи, які здійснюють організаційно-технічне забезпечення цивільного процесу: секретар судового засідання, судовий розпорядник. Їхні процесуальні права і обов’язки.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Свідок в цивільному процесі, його права та обов’язки.

  2. Процесуальне становище експерта, спеціаліста в цивільному процесі: порівняльна характеристика.

  3. Процесуальне становище перекладача в цивільній справі.

  4. Особа, яка надає правову допомогу, її відмінність від представника в цивільному процесі.

  5. Секретар судового засідання, його функції в цивільному процесі у справі.

  6. Порівняльна характеристика процесуального становища особи, яка надає правову допомогу, та представника, прокурора.

Індивідуальні навчально-дослідні завдання:

І. Підготовка рефератів:

1. Показання свідка як засіб доказування в цивільному процесі.

2. Види експертиз в цивільному процесі.

3. Відповідальність свідка, експерта, перекладача за неналежне виконання процесуальних обов’язків.

4. Надання правової допомоги в цивільному процесі: проблемні питання.

5. Права та обов’язки експерта в цивільному процесі.

ІІ. Завдання для індивідуальної роботи:

1). Підготуйте реферативні повідомлення за матеріалами публікацій в наукових періодичних виданнях, в яких висвітлюється процесуальне становище в цивільній справі свідка, експерта, перекладача, спеціаліста, особи, яка надає правову допомогу.

2) Складіть процесуальні документи: клопотання про призначення експертизи; ухвалу про призначення судово-почеркознавчої експертизи; заяву про виклик свідка; ухвалу про привід свідка.

Методи навчання: репродуктивні, пояснювально-ілюстративні, проблемні, частково-пошукові, дослідницькі, розв’язування задач або творчих завдань, складання схем тощо.

МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ: поточне оцінювання роботи на семінарських заняттях, поточне тестування, оцінювання підготовлених рефератів, оцінювання вирішених завдань та задач, оцінювання підсумкових комплексних модульних робіт.

МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: опорні конспекти лекцій; комплекс навчально-методичного забезпечення дисципліни (КНМЗД); ілюстративні матеріали тощо.

Система оцінювання знань та вмінь

Рейтингова система оцінювання встановлює єдину максимальну суму балів 100 балів. Тобто, це максимально можлива сума балів за всі види робіт з даного модуля: семінарські, практичні та інші заняття; контрольні роботи; самостійне вивчення першоджерел, тем і розділів; робота за індивідуальним планом; колоквіуми, написання тез тощо. Оцінка всіх модульних завдань визначається на основі розроблених критеріїв і вона не повинна перевищувати 60 балів із 100 балів, якими оцінюється вся робота, винесена на модульний контроль.

Кредитно-модульна система встановлює максимальну суму балів за виконання: завдань, виконаних у рамках аудиторних занять, – 30 балів, самостійної роботи, виконання індивідуальних завдань – 30 балів, завдань, винесених на модульний контроль, – 40 балів.

Студенти, які повністю виконали навчальний план, позитивно атестовані з дисципліни «Цивільний процес» за результатами модульних контролів (отримали 60 балів і вище) на останньому тижні теоретичного навчання за їх згодою в заліково-екзаменаційній відомості проставляється рейтинговий бал і відповідна оцінка за 4-х бальною шкалою.

За бажанням студент може складати підсумковий залік (екзамен) з метою підвищення оцінки, отриманої за результатами модульних контролів. Складова залікового (екзаменаційного) контролю має бути не більше 40 балів.