Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛ. ПРОЦЕС - Робоча навчал.програма - ІІІ-й...doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
456.19 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет

внутрішніх справ

Кафедра цивільно-правових дисциплін

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни

ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС

для студентів третього курсу

Дніпропетровськ – 2011

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Дніпропетровський державний університет

внутрішніх справ

Кафедра цивільно-правових дисциплін

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни «Цивільний процес»

з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

за спеціальністю «Правознавство»

С Х В А Л Е Н О

на засіданні Науково-методичної ради університету

(протокол № ___від _______20___ р.)

Дніпропетровськ – 2011

Робоча навчальна програма з дисципліни «Цивільний процес» для студентів третього курсу / Укладач: Литовченко Л.А., к.і.н., доцент, завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін ДДУВС. - Дніпропетровськ: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, 2011.

Рецензенти:

Алексеєнко І.Г. – к.ю.н., доцент, завідувач кафедри цивільного та господарського права Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара

Пилипенко А.А. – к.ю.н., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін Академії митної служби України

Обговорено на засіданні кафедри (навчально-наукового комплексу) _________________, протокол №___ від ________ 20___ р.

Обговорено та затверджено на засіданні кафедри (навчально-наукового комплексу) _________________, протокол №___ від ________ 20___ р.

Анотація навчальної дисципліни

1. Роль і значення навчальної дисципліни «Цивільний процес» підвищується в умовах розвитку правової держави, розширення сфери приватноправового регулювання суспільних відносин. Зазначені фактори прямо зумовлюють значення цієї дисципліни в підготовці та майбутній професійній діяльності юриста-фахівця. «Цивільний процес» – одна з профілюючих дисциплін, предметом вивчення якої є норми права, що визначають порядок розгляду і вирішення цивільних справ, що регулюють діяльність суду та інших суб’єктів процесуальної діяльності з метою захисту прав, свобод та інтересів фізичних і юридичних осіб.

Робоча навчальна програма вміщує основні теми курсу, в яких відображені теоретичні проблеми науки цивільного процесуального права, основні положення чинного законодавства і практики його застосування. В основі програми – Конституція України, Цивільний процесуальний кодекс України, Закон України “Про судоустрій України”, чинне законодавство України, керівні постанови Пленуму Верховного Суду України. При підготовці даної програми враховані новітні досягнення вітчизняної цивільно-процесуальної науки, розробки відомих українських вчених В. В. Васильченка, В. В. Комарова, Д. Д. Луспеника, В. І. Тертишникова, С. І. Фурси, Є. О. Харитонова, М. Й. Штефана та ін. В програмі даються посилання на джерела опублікування нормативно-правових актів, юридичної практики, монографії та наукові статті, навчальні посібники та підручники, наведено список рекомендованих джерел та літератури.

2. Основні риси навчальної та науково-творчої діяльності, які формуються у процесі вивчення дисципліни «Цивільний процес» і є необхідними для успішної роботи юриста-фахівця, а також характер навчально-пізнавальних проблем і завдань, що сприяють формуванню цих рис, забезпечить майбутнім правникам глибинне підґрунтя знань і умінь у їхній повсякденній професійній діяльності, збагатить загальну правову культури та уможливить поглиблене розуміння ними сучасної правової системи України.

Предмет дисципліни: повний обсяг цивільних процесуальних принципів, інститутів, норм, які регулюють цивільні процесуальні правовідносини, здійснення судочинства в цивільних справах, права та обов’язки суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин – учасників цивільного процесу, судові рішення та їх властивості, перегляд цивільних справ.

Структура дисципліни: складається з 2 модулів, що включають в себе 4 змістових модулів; кількість кредитів ECTS – 2,5.

Міждисциплінарні зв'язки. Студенти юридичних спеціальностей вивчають дисципліну «Цивільний процес» у змістовному зв’язку з такими дисциплінами, як теорія держави і права, судові та правоохоронні органи, міжнародне приватне право; а також з урахуванням тематики таких дисциплін, як цивільне право, сімейне право, нотаріат, адвокатура України, трудове, земельне, житлове право, норми якого (зазначених галузей матеріального права) застосовуються при розгляді та вирішенні цивільних справ. При цьому слід сказати, що вивчення дисципліни «Цивільний процес», разом з вивченням дисциплін з господарського, адміністративного, кримінального процесу, забезпечує опанування студентами усім комплексом знань у галузі процесуального права, що має безпосередньо практичне значення для юриста.

Вивчення даного курсу набуває додаткового значення ще й з огляду на стрімкий розвиток приватноправових відносин у суспільстві та відповідно зростання потреби учасників цих правовідносин у судовому захисті своїх прав, свобод та інтересів. Останнє вимагає від юриста ґрунтовних знань цивільного судочинства.

Навчальний курс «Цивільний процес» вивчається у логічному взаємозв'язку з іншими навчальними дисциплінами: «Цивільне право (Загальна частина)», «Цивільне право (Особлива частина) + модуль Сімейне право», «Міжнародне приватне право», «Нотаріат України», «Адвокатура України», «Житлове право» та інших.

Поступове оволодіння знаннями та вміннями з цивільно-правових дисциплін із застосуванням міждисциплінарних зв’язків сприяє найбільш глибокому їх засвоєнню.