Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1ch.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

§ 8. Загальна теорія лінійних систем.

Теорема 1.55 про базисний мінор дозволяє сформулювати наступну умову сумісності довільно заданої СЛАР

1.80. Теорема. Кронекера-Капеллі. СЛАР має хоча б один розв’язок в тому і тільки в тому випадку, коли ранг матриці системи А дорівнює рангу розширеної матриці А*.

Запишемо задачу СЛАР таким чином

Необхідність. Якщо розв’язок існує, то така форма запису означає, що стовпчик вільних членів є лінійна комбінація стовпчиків матриці системи, отже додавання цього стовпчика не змінить загального числа лінійно незалежних стовпчиків, тому .

Достатність. Нехай . В цьому випадку базисний мінор матриці А є базисним і в матриці А*. Це означає, що стовпчик вільних членів є лінійна комбінація тих стовпчиків матриці А, в яких розташований базисний мінор, тоді згідно доведеному раніше припущенню, стовпчик є лінійною комбінацією любої системи стовпчиків, які утримують , в яких розташований базисний мінор, як підсистему. Отже в цьому випадку стовпчик вільних членів є лінійною комбінацією всіх стовпчиків матриці А. Коефіцієнти цієї лінійної комбінації являють собою розв’язок системи СЛАР.

1.81. Наслідок. СЛАР несумісна тоді і тільки тоді, коли в спрощений вигляд матриці А* входить стрічка .

Якщо , то любий базисний мінор розширеної матриці А* повинен утримувати останній стовпчик. Якщо останній стовпчик є базисним, то в спрощений вигляд матриці А* повинна входити стрічка . Навпаки, якщо така стрічка є в матриці, то її останній стовпчик не може бути лінійною комбінацією інших отже , і система несумісна.

§ 9. Критерій Фредгольма.

Транспонуємо матрицю А заданої СЛАР і розглянемо однорідну систему з n рівнянь відносно m невідомих :

.

Така система називається спряженою однорідною системою для заданої СЛАР.

1.82. Теорема Фредгольма. Для того, щоб СЛАР була сумісною, необхідно і достатньо, щоб кожний розв’язок спряженої однорідної системи задовільняв рівнянню

,

де – вільні члени заданої СЛАР.

Достатність. Якщо умову виконано для всіх розв’язків спряженої системи то система рівнянь

розв’язків мати не може. Тому для неї ранг розширеної матриці більший за ранг матриці ситеми. Транспонуючи обидві матриці і враховуючи, що ранг матриці не змінюється при транспонуванні, отримуємо

З теореми 1.55 про ранг матриці слідує, що стрічка не є лінійною комбінацією стрічок розширеної матриці заданої СЛАР

і тому стрічка такого вигляду не може входити в спрощений вигляд такої матриці, отже на основі наслідку теореми Кронекера-Капеллі робимо висновок, що задана СЛАР сумісна.

Необхідність умови буде встановлена, якщо зробити припущення, що умова теореми не виконана і на основі цього прийти до висновку, що задана СЛАР несумісна.

Нехай існує розв’язок спряженої системи, для якого . Помножимо кожне рівняння заданої СЛАР на числа відповідно і додамо їх. Ми отримаємо рівняння , яке не має розв’язків.

1.83. Приклад. Застосуємо теорему Фредгольма для отримання умови паралельності прямих на площині. Система

не має розв’язків, якщо існують такі числа та , що , , але . Видно, що та відмінні від нуля, тому можна покласти i записати отриману умову таким чином, що існує число таке, що , і .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]