Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_N_P_IDPZK_1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
942.08 Кб
Скачать

Тема 20. Держава і право японії та китаю у новітній час

Зміни в політичній системі Японії після першої світової війни. Японія між двома світовими війнами. Встановлення військово-монархічного режиму, його відмінність від фашистського. „Нова політична структура”. „Нова економічна структура”. Агресивна зовнішня політика. Ліберально-демократичні перетворення після Другої світової війни: аграрна реформа, соціальне страхування, «дзайбацу» та ін.. Конституція 1947 р. Особливості японської монархії. Вплив європейського парламентаризму на формування політичної та правової системи. Перебудова суспільно-економічного ладу на ліберально-демократичних засадах.

Новий революційний підйом у Китаї після Першої світової війни. «Рух 4 травня» 1919р.- початок буржуазно-демократичної революції. Створення КПК (1921р.), її вступ до Гоміндану (1923р.) Громадянські революційні війни: (1924-1927рр.), (1927-1937рр.), (1946-1949рр.) Утворення Китайської Народної республіки. Тимчасова конституція КНР 1949 р. Конституція 1954 р. Мао Цзедун і встановлення диктатури Комуністичної партії. „Великий стрибок”, „Культурна революція”, Конституція 1975р. і їх негативні наслідки. Розпочаток активного правового будівництва після смерті Мао Цзедуна (1976 р.). Конституції 1978, 1982 рр., їх оцінка. Соціально-економічні і політичні зміни у китайському суспільстві в кінці ХХ-на початку ХХІ ст.

Ключові слова та поняття: „економічне диво”, дзайбацу. „Великий стрибок”, „культурна революція”, хунвейбіни.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції

Знання конкретного матеріалу щодо особливостей державно-правового розвитку Японії та Китю у ХХ- на початку ХХІ ст. дозволяє студентові (курсантові) розширити свій світогляд, розвивати логічне та асоціативне мислення, усвідомити закономірності та особливості еволюції цих суспільств від колоніального стану до сучасних розвинутих держав.

Обсяг знань, вмінь студентів (курсантів) після вивчення теми

Вивчення теми має значне теоретичне, загальнометодологічне та практичне значення. Оволодіння конкретним фактажем щодо особливостей державно-правового розвитку Японії та Китю у ХХ- на початку ХХІ ст., усвідомлення закономірностей та особливостей еволюції цих суспільств від колоніального стану до сучасних розвинутих держав не тільки сприяє формуванню уміння співставляти та аналізувати факти з історії держави та права провідних країн світу, а й становить базу для використання державно-правового досвіду зарубіжних країн у юридичній практиці.

Тема 21. Революції 1917 р. У росії і виникнення та розвиток радянської держави і права

Лютнева революція 1917 р. Повалення самодержавства і виникнення республіки у Росії. Більшовицький переворот у жовтні 1917 р. Формування радянської держави і права. ІІ з’їзд Рад. Декрети про мир, про землю та інші державно-правові акти. Характеристика Конституції РРФСР 1918 р. Суть держави диктатури пролетаріату. Зміст та наслідки політики військового комунізму. Сутність НЕПу. Організація державного репресивного апарату. Формування панівного класу у СРСР – партійної номенклатури. Конституції СРСР 1924, 1936 та 1977 рр. Порівняльна характеристика. Причини зародження тоталітарної та авторитарно-бюрократичної системи, її основні риси. Головні причини та наслідки розпаду СРСР. Президентство Б.М. Єльцина. Еволюція соціаліально-політичної системи Росії в кінці ХХ- на початку ХХІ ст. Президентство В. Путіна, Д. Мєдвєдєва ).

Ключові слова та поняття: Установчі збори, Тимчасовий уряд, Ради, більшовики, меншовики, диктатура пролетаріату, військовий комунізм, НЕП (нова економічна політика), партійна номенклатура, тоталітаризм, «перебудова», «Єдина Росія».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]