Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_N_P_IDPZK_1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
942.08 Кб
Скачать

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції

Знання конкретного матеріалу щодо змін у державно-правовому розвитку Росії у другій половині ХІХ- на початку ХХ ст. дозволяє курсантові розширити свій світогляд, розвивати логічне та асоціативне мислення, усвідомити закономірності і особливості еволюції історичних форм державності і правових норм.

Обсяг знань, вмінь студентів (курсантів) після вивчення теми

Засвоєння фактажу щодо державно-правового розвитку Росії у другій половині ХІХ-на початку ХХ ст. сприяє закріпленню у студентів знань термінологічного апарату, а також дає можливіть прослідкувати еволюцію основних засад конституційного, цивільного і кримінального права країни.

Тема 16. Особливості державного устрою і права німеччини у новітній час

Німеччина після першої світової війни. Листопадова революція 1918р.: причини та наслідки. Веймарська конституція 1919 р. Система органів влади й управління в період Веймарської республіки (1919 – 1933 рр.). Теріторіальний устрій. Партії і політична боротьба в умовах Веймарської республіки.

Кризові явища у соціально-економічній та владній сфері у кінці 20-х – на початку 30-х рр. Причини приходу до влади німецького фашизму. Державний та суспільний лад фашистської Німеччини. Встановлення нацистського режиму. Законодавство періоду нацистської диктатури. Зміни у державному ладі. Фюрер, рейхстаг, імперська канцелярія. Каральні органи. Агресивна зовнішня політика. Поразка фашистської Німеччини у Другій світовій війні. Потсдамські угоди. Окупаційний статут. Політика розколу країни: Бізонія і Тризонія. Утворення ФРН. Основні риси Боннської конституції 1949 р. Еволюція політичного режиму. Утворення НДР. Конституції 1949 і 1968 рр.

Утворення єдиної німецької держави у жовтні 1990 р. Форма правління та державний устрій сучасної Німеччини.

Ключові слова та поняття: Веймарська республіка, соціал–демократи, канцлер, фашизм, нацизм, Третій рейх, рейхс-фюрер, бундесрат, бундестаг, бундесвер, «Західний Берлін», «Берлінська стіна», «соціальна держава».

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції

Знання конкретного матеріалу щодо тяжкого шляху німецького народу від демократичної Веймарської республіки через нацистський режим до сучасної правової держави дозволяє студентові розширити свій світогляд, розвивати логічне та асоціативне мислення, усвідомити закономірності та особливості еволюції форм державності та правових норм, а також сприяє формуванню плюралістичного підходу щодо оцінки будь-яких державно-правових інститутів та розумінню засад їх функціонування.

Обсяг знань, вмінь студентів (курсантів) після вивчення теми

Вивчення теми має значне теоретичне, загальнометодологічне та практичне значення. Засвоєння конкретного фактажу щодо еволюції Німеччини з середини ХХ до початку ХХІ ст. від нацистського режиму до сучасної демократичної соціальної держави не тільки сприяє формуванню уміння співставляти та аналізувати факти з історії держави та права провідних країн світу, а й становить базу для використання державно-правового досвіду зарубіжних країн у юридичній практиці;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]