Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NawchProgr(MaE)2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Розділ іі. Макроекономічна рівновага і роль держави

Тема 7. Методологія економічної політики

Фіаско ринку та макроекономічні функції держави. Види макроекономічного фіаско: макроекономічні коливання та економічна криза, інфляція, безробіття, структурні диспропорції. Роль розмежування періодів функціонування макроекономіки. Основні проблеми формування ефективних підходів до розробки економічної політики: реальна оцінка можливостей ринкового механізму. адекватність ідентифікації, часовий лаг, дієвість заходів державного управління, тривалість впливу тощо.

Класична теорія економічної ролі держави. Потенційний рівень виробництва і нееластична крива сукупної пропозиції. Еластичність цін благ та ресурсів і автоматичне відновлення рівноваги в умовах повної зайнятості.

Основні постулати кейнсіанської теорії державного регулювання. Нееластичність цін благ та ресурсів, нестабільність інвестицій і рівновага в умовах неповної зайнятості. Еластичність сукупної пропозиції та необхідність стимулювання сукупного попиту.

Методологія монетаристської та неоконсервативної теорії економічної політики.

Тема 8. Сукупний попит і сукупна пропозиція

Економічна природа сукупного попиту (AD). Суспільний добробут і ефект Пігу. Рівень відсоткової ставки і ефект Кейнса. Ефект імпортних закупок.

Нецінові фактори сукупного попиту. Причини зміни попиту домашніх господарств, фірм, держави та закордону.

Сукупна пропозиція (AS) як результат неокласичного синтезу кейнсіанських та класичних макроекономічних ідей. Нецінові фактори сукупної пропозиції. Причини зміни ресурсних цін. Джерела зростання продуктивності. Роль економічної політики держави.

Взаємодія сукупного попиту та сукупної пропозиції (модель AD-AS). Особливості досягнення рівноваги на окремих відрізках кривої сукупної пропозиції. Реакція моделі AD-AS на зменшення сукупного попиту і ефект храповика.

Тема 9. Кейнсіанські моделі макроекономічної рівноваги

Сукупний дохід як основа динаміки споживання і заощадження. Середня схильність до споживання і заощадження. Гранична схильність до споживання і заощадження. Автономне споживання і аналітичний вираз функцій споживання та заощадження. „Кейнсіанський хрест” і графік заощаджень. Недохідні фактори споживання і заощадження. Характер зміщення кривих споживання і заощадження під впливом недохідних факторів. Ефект мультиплікатора. Виведення формули мультиплікатора витрат.

Відсоткова ставка та норма прибутку і побудова кривої інвестиційного попиту. Фактори зміни попиту на інвестиції. Автономні та індуковані інвестиції. Причини нестабільності інвестицій. Суть і наслідки ефекту акселератора.

Концепція взаємоперетворення витрат і доходів. Метод співставлення сукупних доходів з обсягом національного виробництва і модель „витрати-випуск”, її графічна інтерпретація для двохсекторної економіки. Метод співставлення вилучень з ін’єкціями. Види вилучень та ін’єкцій. Модель „вилучення-ін’єкції” для двохсекторної економіки та її графічна інтерпретація. Фактичні і заплановані показники. Реакція витратних моделей на зміщення кривих. Парадокс ощадливості.

Побудова витратних моделей для чотирьохсекторної економіки. Рівноважний ВВП в умовах повної і неповної зайнятості та способи його моделювання. Рецесійний розрив як наслідок дефіциту сукупних витрат. Інфляційний розрив як реакція на надмірні сукупні витрати.

Концепція взаємозв’язку рівноважних станів на товарному та грошовому ринках і розробка Дж.Хіксом моделі IS-LM. Короткотривалий період і фіксованість рівня цін та обсягу грошової маси. Економічна природа оберненого взаємозв’язку між рівнем відсоткової ставки та величиною сукупних доходів на ринку благ і рівняння кривої IS. Тлумачення прямого взаємозв’язку між рівнем відсоткової ставки та величиною сукупних доходів на ринку грошей і рівняння кривої LM.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]