Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NE_1.3_lekc.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
523.26 Кб
Скачать

Не 1.3 тема: Антропологічні ознаки та їх характеристика

Питання лекції:

1. Загальна характеристика та класифікація антропологічних ознак

1.1. Антропометричні ознаки

1.2. Морфологія м'яких тканин обличчя

1.3. Пігментація

1.4. Волосяний покрив

1.5. Дерматогліфічні ознаки

1.6. Одонтологічні ознаки

1.7. Дискретні епігенетичні ознаки

1.8. Поліморфні біохімічні системи

Список літератури

1. Морфологія людини. Под ред. Б.А. Никитюка і В.П. Чтецова. М., 1990.

2. Рогінський Я.Я., Левин М.Г. Антропологія. М., 1963.

3. Хрісанфова Е.Н., Перевізників І.В. Антропологія. М., 1999

  1. Загальна характеристика та класифікація антропологічних ознак

Антропологічна ознака - це конкретне вираження будь-якої біологічної властивості людського організму, що може приймати різну вираженість у різних індивідів, а також може бути точно виміряна або описана.

По суті, це будь-яка особливість, що має конкретний стан (варіант), за яким виявляється подібність або відмінність між індивідами.

Різні ознаки мають різну форму варіювання - тобто відрізняються за своїми метричними властивостями або за своєю природою:

  • існують ознаки з безперервним характером варіації (вимірювальні, метричні або кількісні) - це всі можливі характеристики, які можна виміряти в мм, кг та інших одиницях . На певному відрізку деякої числової осі величина таких ознак може приймати абсолютно будь-які значення.

Наприклад, Ваш зріст (L) сьогодні може складати x мм (L = x), але протягом життя це значення безперервно змінюється: коли вам було 2 роки, воно становило x1, в 16 років - x2 і т.п., причому ці значення вишиковуються у своєрідний ряд: x1 <x2 <x. У 70-80 років Ваш зріст x3 (L = x3), швидше за все, зменшиться, але не набагато: x> = x3;

  • в особливу категорію ознак відносяться такі, які точно виміряти неможливо або недоцільно, але можна описати за допомогою зростаючого послідовного ряду балів (1 <2 <3 і т.п., тобто за принципом "маленький - середній - великий"). Подібні описові або якісні властивості називають порядковими ознаками;

  • нарешті, на противагу всім їм, існують ознаки дискретно варіюючі (або номінальні). Їх неможливо або непотрібно вимірювати, у них немає варіації за довжиною, шириною, глибиною і т.п. Це також, як правило, описові або якісні властивості, але проявляються за принципом "є / немає", "+/-".

Наприклад, Ваша група крові (позначимо цю ознаку літерою G) може бути тільки АВ (G = 1), А (G = 2), В (G = 3) або 0 (G = 0), але ніяк не АВ0 - такого просто не буває (G № 1230). Родимка на щоці (назвемо її R) може або бути (R +), чи не бути (R-). Стать (S) може бути чоловічою (S = М) або жіночою (S = F).

Отже, перші два "сімейства" ознак близькі на тій підставі, що окремі варіанти їх вираженості можна звести в упорядкованій послідовності - т.зв. варіаційний ряд. Для номінальних ознак такий ряд складається всього з двох пунктів: "немає" або "є".

Іноді для цілей зіставлення буває корисно створити з такої властивості своєрідну нову порядкову ознаку - бінарну.

Наприклад, можна записати факт наявності ознаки як "1", а її відсутність як "0", отримавши, по суті, зростаючий "ряд": 0 <1. Якщо варіантів (форм) ознаки більше двох (k> 2), за допомогою подібного прийому, ми без будь-якої втрати інформації можемо перейти до меншого числа ознак (k-1) (табл. 2.1).

Таблица 1. Переход от номинального признака G с четырьмя вариантами к трем бинарным (0-1)признакам (пример такого признака - группы крови АВ0)

Формы исходного признака (G)

1

2

3

0

Новые бинарные признаки

Y1

1

0

0

0

Y2

0

1

0

0

Y3

0

0

1

0

  1. За своєю природою або за принципом опису ознаки бувають прості і складові.

Наприклад, зріст людини (взагалі-то, правильніше говорити - довжина тіла): ознака складова - вона "складається" з великої кількості окремих довжин (ніг, тулуба, шиї, висоти голови і т.п.). Простими є більшість номінальних ознак.

  1. За характером досліджуваного матеріалу – антропологи досліджують сучасну людину чи її викопні рештки (в останньому випадку обстежуються особливості палеоантропологічного матеріалу - кісткові, муміфіковані і кремовані останки);

  2. По відношенню ознаки до тієї чи іншої системи організму - можна описувати і вимірювати ознаки голови і обличчя, соматологічні параметри, краніо- і остеологічні характеристики, варіації форми і розмірів окремих органів і тканин (наприклад, зубної системи або ознаки дерматогліфіки), а також складних систем (таких, як мозок людини), функціональні та фізіологічні показники, імуногенетичні системи крові та тканин і багато інших;

  3. За характером успадкування даної ознаки або властивості - існують ознаки, прояв яких залежить від експресії одного або деяких генів. Вважається, що до них відносяться більшість ознак з дискретним характером варіації. Навпаки, вираженість більшості метричних параметрів представляє собою результат складної взаємодії великого числа генів і генних комплексів, високо обумовленого спектром негенетичних факторів в процесі росту і розвитку організму.

  4. За принципом нормальності ознак або явної патологічної природи виникнення (рис. 2.4).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]