Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NE_1.3_lekc.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
523.26 Кб
Скачать

1.3. Пігментація

Люди сильно відрізняються за кольором шкіри, волосся, очей і слизових частин тіла. Відмінності в пігментації виникають, перш за все, завдяки особливим пігментам - меланіну. Є щонайменше три типи таких молекул - жовті, коричневі і чорні.

Ці складні полімери продукуються в результаті процесу ферментативного окислення тірозину особливими клітинами нашого організму (т.з. меланоцитами). У міру синтезу меланіну молекули утворюють гранулоподобние структури (Меланосома), здатні до міграції через міжклітинний простір у вищерозміщені шари тієї чи іншої тканини. Ці процеси активуються спеціальним гормоном (меланотропіном) і посилюються під впливом ультрафіолетового випромінювання (наприклад, коли ми лежимо і засмагаємо на пляжі).

У шкірі клітини-меланоцити розташовані в самому нижньому (мальпігієвому) шарі епідермісу. Кількість цих клітин у всіх людей приблизно однаково, але активність, з якою вони продукують меланін, відрізняється досить сильно, причому ці відмінності носять генетичний характер.

Кількість і розташування меланінових гранул створюють основну мінливість кольору шкіри - від синьо-чорного до дуже світлого. Колір шкіри залежить, крім того, від товщини і стану поверхневого шару епідермісу, а також особливостей кровообігу (наш рум'янець - не що інше, як "просвічування" через шкіру гемоглобіну крові). Передбачається, що колір шкіри пов'язаний як мінімум з чотирма хромосомними локусами.

Визначення кольору шкіри здійснюється на внутрішній поверхні плеча. Для точної ф іксації застосовують метод спектрофотометрії або користуються спеціальною кольоровою шкалою. Найбільш поширена т.зв. шкала Луша, вона дозволяє визначити до 36 відтінків кольору, хоча їх набагато більше (рис. 2.13).

Колір волосся визначається кількістю і типом пігменту в т.зв. кірковому шарі волосяного стрижня (рис. 2.14). Тут за колір відповідає все той же меланін і ще один пігмент - фіомеланін. Останній має червонуватий відтінок і, на відміну від темного і зернистого меланіну, його молекули не утворюють гранул (розподілені дифузно).

  • Якщо синтезується велика кількість меланіну, червонуваті відтінки фіомеланіна майже не видно, і "виходить" темне волосся.

  • Якщо меланіну небагато, а фіомеланін є, то волосся, навпаки, набуваює червонуватог відтінку.

  • Нарешті, якщо меланіну небагато, а фіомеланіна немає, то волосся має світло-сірі і світло-попелясті тони.

До відомих способів визначення кольоровості - спектрофотометрії та використання стандартних шкал (на зразок тих "мітелок" пасма волосся, які є в магазинах, що торгують фарбою для волосся) - додається ще й метод колориметрії. Спадкування кольоровості волосся вивчено слабо, але, мабуть, воно аналогічно пігментації шкіри.

Нарешті, колір очей визначається кількістю і положенням гранул меланіну в різних шарах судинної оболонки (райдужки) ока. Наприклад, при великій кількості пігменту в передніх шарах - райдужка має карі відтінки, а при його малій кількості - переважають блакитно-сірі тони і т.п. Спеціального інструментального методу для визначення всього багатства цих відтінків не існує, і антропологи "по-старому" користуються шкалами Р. Мартіна і В.В. Бунакен (рис. 2.15).

А соціація між пігментацією шкіри, очей і волосся є, але вона не повна. Досить поширені випадки т.зв. дискордантної пігментації (наприклад, коли волосся мають темний колір, а очі - світлі і т.п.).

Рідкісним випадком є альбінізм. Виникає це явище в результаті специфічної рецесивною мутації в локусах, що відповідають за нормальне функціонування меланоцитів. У альбіносів відсутній пігмент в шкірі, волоссі і райдужці. Як наслідок - волосся біле (сиве), шкіра дуже світла і рожева, а райдужка очей червона (видно гемоглобін). Якщо така мутація не переходить по спадковості, а трапляється в окремих клітках на ранніх етапах розвитку організму, то можливий частковий альбінізм - знебарвлені виявляються окремі ділянки тіла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]