Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NE_1.2_lekc.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
147.97 Кб
Скачать

Н.Е. 1.2. Тема: Об'єкти та рівні дослідження в антропології

Питання лекції:

• 1. Основні напрямки дослідження в антропології:

    1. Поняття мінливості та традиційні напрямки дослідження;

    2. Новітні напрямки дослідження.

• 2. Об'єкти та рівні дослідження в антропології

2.1. Популяція: відносність визначення

2.2. Популяція людини і популяційна структура

2.3. Антропологічна вибірка

2.4. Антропологічне дослідження давнини

Список літератури:

1. Морфологія людини. Под ред. Б.А. Никитюка і В.П. Чтецова. М., 1990.

2. Рогінський Я.Я., Левин М.Г. Антропологія. М., 1963.

3. Хрісанфова Е.Н., Перевізників І.В. Антропологія. М., 1999.

1. Основні напрямки дослідження в антропології

1.1. Антропологи вивчають мінливість

Ми відзначали, що в полі зору антропології лежить різноманіття біологічних властивостей людини в часі (історії) і просторі (географії). Але, строго кажучи, термін «різноманіття» не дуже вірний, адже він мимоволі має на увазі і підкреслює певне розходження між об'єктами наших досліджень.

Подумайте, що насправді мається на увазі, коли ми говоримо «всі люди однакові», «ці групи сильно відрізняються» або, навпаки, «відмінності між популяціями невеликі»?

Використовуючи порівняльні епітети («більше», «менше», «однаково» і т.п.) або чисельні показники, ми всього лише констатуємо факт відносності схожості або відмінності порівнюваних об'єктів. Дослівно це означає приблизно наступне: відмінності між цими двома людьми за даними властивостями мають «таку-то» конкретну величину (на «стільки-то» малі, великі і т.п.) в порівнянні з їх відмінністю від якогось третього об'єкта або кількох таких об'єктів.

Інакше кажучи, антропологи встановлюють міру відносної подібності між деякими біологічними об'єктами (індивідами, групами індивідів, популяціями людини тощо), вписують їх у систему інших вже досліджених об'єктів. Ця міра - ступінь подібності або відмінності - ключове поняття антропології. Вона отримала назву біологічної мінливості.

У такому випадку, перефразовуючи визначення з попередньої теми, можна сказати, що антропологія займається дослідженням історичних і географічних аспектів мінливості біологічних властивостей людини (антропологічних ознак).

Можна сказати по-іншому - це наука, що вивчає історію виникнення і розвитку біологічної мінливості людини. За своїм змістом вона відноситься швидше до кола історичних дисциплін, а в методологічному відношенні - однозначно до сфери біології.

Всі ці визначення по суті своїй однакові.

1.1. Традиційні напрямки дослідження

Єдину методологічну базу антропологічних досліджень, безсумнівно, становить морфологія.

Під терміном морфологія (грец. morphe - вид, форма) в біології розуміється вчення про варіації будови об'єкта, його форми та структури.

• Справді, якщо звернутися до історії антропології, стане очевидним:

  • переважна більшість антропологічних робіт присвячено опису мінливості будови біологічних об'єктів, що відносяться до різних рівнів організації;

  • основні методи антропології спрямовані на виявлення та визначення форми і структури цих об'єктів.

• Також історично склався поділ фізичної антропології на три відносно самостійні галузі досліджень:

    • антропогенез (грец. anthropos - людина, genesis - розвиток) - область, що включає в себе широкий спектр питань, пов'язаних з біологічними аспектами походження людини. Це «морфологія людини і її попередника, що розглядається в часі, який вимірюється геологічним масштабом»;

    • расоведення та етнічна антропологія займаються вивченням подібності та відмінностей між об'єднаннями людських популяцій різного порядку. По суті, це та ж морфологія, але розглянута в масштабі історичного часу і «в просторі, тобто на всій поверхні земної кулі, населеної людиною».

    • нарешті, власне морфологія - вивчає варіації будови окремих органів людського тіла та їх систем, вікову мінливість організму людини, її фізичний розвиток та конституцію.

Але цими напрямками антропологія не обмежується - адже природно, що біологічна мінливість не вичерпується самими лише зовнішніми морфологічними ознаками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]