Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NE_1.2_lekc.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
147.97 Кб
Скачать

2.4. Антропологічне дослідження давнини

Популяція - термін, що застосовується до сучасних людських спільнот. У роботі з остеологічним матеріалом антропологи мають справу з об'єктом іншого роду.

Десь з фінального етапу епохи верхнього палеоліту людина починає все ширше використовувати обряд множинних поховань - з'являються кладовища і некрополі, що містять поховання індивідів, що походять з однієї групи людей. В результаті археологічних розкопок на таких пам'ятках, антропологи отримують можливість досліджувати воістину унікальний викопний матеріал - т.зв. скелетні серії.

Матеріал справді унікальний, адже при грамотному проведенні археологічних розкопок в руки антропологів потрапляє, по суті, «готова» вибірка з популяції стародавньої людини. Така вибірка називається давньою, або палеоантропологічною, популяцією (або просто - палеопопуляціей).

Палеопопуляція - свого роду модель стародавнього населення, який залишив цей могильник.

Працюючи з такою вибіркою, припускається, що більшість її параметрів відповідають або наближаються до статистичних характеристик вихідної генеральної сукупності, тобто людської групи, що реально існувала. Це важливе припущення, адже за такого підходу далеко не будь-яка, навіть дуже численна, скелетна серія може називатися палеопопуляціей.

Вивчаючи сучасне населення, ми маємо можливість перевірити репрезентативність вибірки. Для палеопопуляціі надійність наших висновків у великій мірі заснована на припущенні - в якомусь сенсі надії, на те, що нам «пощастило» з об'єктом.

• Звичайно, така віра в удачу не сліпа і на практиці є ряд серйозних підстав - критеріїв того, що ми будемо вважати стародавньої популяцією, а що - ні. Основні з них:

  • археологічний критерій. Він був запропонований видатним вітчизняним антропологом В.П. Алексєєвим: «палеопопуляція - число об'єктів, похованих в одному могильнику, який, судячи з археологічного інвентарю, що супроводжує його, не являє собою випадкового скупчення поховань або сукупності ритуальних поховань». Археологічний пам'ятник має бути розкопаний як можна більш повно, а його специфіка повинна бути докладно описана;

  • демографічний (точніше, палеодемогафіческій) критерій. Він заснований на даних палеодемографіі - галузі знання, що вивчає демографічні процеси в древніх популяціях і їх складових, неодмінно з урахуванням археологічного, історичного, культурного, екологічного контексту. Обстеживши скелетні рештки, антрополог розраховує масу палеодемографічних характеристик цієї групи. Іноді ми бачимо, що в даній скелетній серії відсутня та чи інша палеодемографічна категорія (скажімо, немає дитячих поховань), сильно порушений статевовіковий склад групи (наприклад, всі поховані - або чоловіка, чи жінки) і т.п. Подібні «ненормальні», з точки зору біології, вибірки розглядаються як спеціальні або елітні групи, але вони, безумовно, не в повній мірі відповідають поняттю про палеопопуляціі.

Остання проблема. Досліджуючи сучасну популяцію, ми описуємо антропологічні характеристики всього двох-трьох поколінь людей (рідко - трохи більше). Ці дані можна об'єднати, а можна розглянути окремо і отримати уявлення про динаміку мінливості тих чи інших ознак.

Хронологічні рамки палеопопуляціі набагато ширше - рідко вдається дуже вже точно датувати кожне конкретне поховання могильника, а сам такий археологічний комплекс може існувати протягом століття або навіть ряду століть. У підсумку, вивчити динаміку антропологічної мінливості від покоління до покоління вдається не часто. Зазвичай науковці отримують якийсь усереднений для декількох поколінь рівень показників, втрачаючи при цьому частку безцінної інформації. Облік цих питань - необхідна умова для проведення порівняльних досліджень як всередині однієї скелетної вибірки, так і між декількома палеопопуляціямі, подібно до того, як це робиться в біології сучасних спільнот.

Ми переконалися, що всі об'єкти антропологічних досліджень відносні, рухливі, характеризуються завжди унікальною і часто дуже складною внутрішньою структурою. Ці фактори слід усвідомлювати, враховувати і, звичайно, вивчати під час безпосередньої роботи - дослідження мінливості антропологічних ознак.

Висновки

У ході досліджень антропологи встановлюють міру відносної схожості між об'єктами (індивідами, групами індивідів, популяціями) і вписують їх в систему інших вже досліджених об'єктів. Цей захід отримала назву біологічної мінливості, і можна сказати, що антропологія займається дослідженням її історичних і географічних аспектів.

Історично склався поділ антропології на ряд областей: антропогенез, расоведення та етнічна антропологія; власне морфологія; вивчення біохімічного поліморфізму людини та екологічна антропологія.

Антропологічне дослідження грунтується на аналізі двох взаємопов'язаних рівнів організації людини - індивідуального і надіндивідуальних.

  • будь-яка робота починається з дослідження індивіда - опису тих чи інших біологічних ознак організму людини.

  • потім об'єктом роботи стають групи обстежених людей: спочатку порівнюються характеристики окремих індивідів належать до однієї групи (ця міра подібності та відмінності називається внутрішньогрупової мінливістю), а після цього зіставляються отримані статистичні характеристики самих цих груп (оцінюється т.зв. міжгрупових мінливість).

Під популяцією розуміється ізольована сукупність особин одного виду, що характеризуються спільністю походження, місця проживання і утворюють цілісну генетичну систему. Це група організмів, що належать до одного виду і займають в певний момент часу певне місце в просторі. Більшість популяцій має складну ієрархічну структуру, підрозділяючись на ряд природних більш дрібних одиниць і в той же час входячи в більші популяційні системи.

Основні критерії популяції - це: єдність місця проживання (ареал); єдність походження; відносна ізольованість групи від інших аналогічних груп; відсутність значних внутріпопуляційних бар'єрів; можливість підтримання чисельності, достатньою для самовідтворення групи.

Палеопопуляція (стародавня популяція) - це число антропологічних об'єктів, похованих в одному могильнику, який не являє собою випадкового скупчення поховань або сукупності ритуальних поховань. З точки зору антрополога популяція людини - категорія біологічна й історична.

На практиці антрополог працює з вибірками - групами об'єктів (індивідів), що представляють собою частину генеральної сукупності (популяції чи іншої групи). Така вибірка повинна бути репрезентативною в чисельному і якісному відношенні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]