Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NawchProgr(MaE)2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Тема 10. Фіскальна політика

Теоретичні аспекти фіскальної політики. Державний бюджет та його структура. Причини та напрямки державних видатків. Основні джерела надходжень до державного бюджету. Способи класифікації та види фіскальної політики.

Автоматична фіскальна політика. Види вмонтованих стабілізаторів та економічний механізм їхнього функціонування. Дискреційна фіскальна політика, її інструменти та особливості застосування. Внутрішній і зовнішній лаг. Фіскальні мультиплікатори. Взаємозв’язок видаткового і податкового мультиплікаторів та мультиплікатор збалансованого бюджету.

Структурний і циклічний бюджети та походження бюджетного дефіциту. Твердий курс фіскальної політики та підходи до збалансування бюджету. Теорія функціональних фінансів. Структура бюджетного дефіциту та суть окремих його компонентів. Неінфляційні джерела фінансування дефіциту державного бюджету і джерела отримання позик. Монетизація дефіциту, сеньйораж та інфляційний податок.

Державний борг, причини його виникнення та показники розвитку. Управління державним боргом. Квазіфіскальні операції. Взаємозв’язок боргу і ВВП.

Економічна роль фіскальної політики. Вплив фіскальної політики на сукупний попит та сукупну пропозицію. Рівень оподаткування (податковий тягар). Крива Лаффера. Суть та графічне зображення ефекту витіснення. Умови ефективності фіскальної політики. Особливості суперечливості короткотривалих та довготривалих наслідків фіскальної політики для країн з різним рівнем розвитку. Причини виникнення та способи подолання боргової кризи. Роль „Паризького клубу”. Конверсія боргу. Умови та наслідки викупу, капіталізації та реструктуризації боргу.

Тема 11. Грошово-кредитна політика

Економічна природа та структура банківської системи. Статус та функції центрального банку. Основні операції комерційних банків.

Пропозиція грошей. Рівень ліквідності грошових засобів і грошові агрегати. Грошова маса і монетарна база. Розширення комерційними банками пропозиції грошей. Депозитний і грошовий мультиплікатори.

Попит на гроші. Трансакційний та спекулятивний попит на гроші. Ліквідна та інвестиційна пастки. Взаємодія попиту на гроші і пропозиції грошей та рівновага на грошовому ринку.

Цілі та види грошово-кредитної політики. Суть та наслідки жорсткої і гнучкої грошово-кредитної політики, політики дорогих і дешевих грошей. Монетарне правило і підтримка стабільного рівня цін. Передатний механізм та умови ефективності грошово-кредитної політики.

Інструменти грошово-кредитної політики. Функції захисних та динамічних операцій. Облікова ставка та призначення дисконтного вікна. Норма та види обов’язкового резервування. Суть та можливості розв’язання проблем реалізації грошово-кредитної політики в Україні. Роль фондового та валютного ринків.

Тема 12. Зовнішньоекономічна політика

Теорії міжнародної торгівлі. Теорія абсолютних переваг. Виграш від спеціалізації. Теорія порівняльних переваг. Теорія Хекшера-Уліна і Парадокс Леонтьєва. Теорія конкурентних переваг М.Портера. Наслідки зовнішньої торгівлі. Умови торгівлі. Розподіл вигод від зовнішньої торгівлі між окремими країнами. Вплив зовнішньої торгівлі на розподіл доходів. Теореми Столпера-Самуельсона і Рибчинського, „голандська хвороба”.

Торговельна політика. Види митних тарифів. Нетарифні методи регулювання зовнішньої торгівлі: кількісні і добровільні обмеження, квазіфіскальні методи, антидемпінгові заходи, економічні санкції та торговельні ембарго. Економічна роль політики протекціонізму.

Валюта і валютний курс. Багатосторонній номінальний і реальний обмінний курс. Ринок двох валют. Паритет купівельної спроможності. Режими валютного курсу і валютна політика. Суть та види конвертованості валют. Основні інструменти валютної політики: девальвація, ревальвація, валютна інтервенція та її стерилізація, валютний демпінг, валютна блокада, валютні обмеження.

Суть і структура платіжного балансу. Рахунок поточних операцій. Рахунок операцій з капіталом. Фінансовий рахунок. Баланс офіційних розрахунків. Взаємозв’язок між рахунками платіжного балансу. Рівновага та нерівновага платіжного балансу.

Велика і невелика відкрита економіка. Моделювання невеликої відкритої економіки. Модель Мандела-Флемінга. Наслідки заниженого і завищеного валютних курсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]