Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEDU.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
428.03 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 2. Експортно-імпортна діяльність України. План

  1. Міжнародна купівля – продаж товарів.

  2. Експортна діяльність в макро- та мікроекономічних вимірах.

  3. Цілі та проблеми імпортної політики України.

  4. Прямі та опосередковані експортно-імпортні операції.

Література:

1.Новицький В.Є. Міжнародна економічна діяльність України: підручник. – К.:КНЕУ, 2003. – 948с.

2. Багрова І., Гетьман О. Міжнародна економічна діяльність України: Навч.пос. / За ред.. І.Багрової. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 384с.

3. Бураковський І. Теорія міжнародної торгівлі.  К.: основи, 2000.  241с.

Основні терміни і поняття

Спеціалізація, експортний потенціал, міжнародна торгівля товарами, експорт товарів, імпорт товарів, товарна структура, недобросовісна конкуренція, географія зовнішньої торгівлі, державна політика регулювання міжнародної торгівлі.

Короткі теоретичні відомості

Для побудови ринкової моделі міжнародної економічної діяльності, перетворення експортного виробництва та імпорту на невід’ємну частину господарської діяльності підприємств, побутового споживання громадян при, звичайно ж, паралельному вирішенні завдання забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних товарів на світових та національному ринках необхідно створення відповідних організаційно-технічних, торгово-економічних чинників і стимулів.

Формування ефективної відкритої економіки передбачає розвиток торгового співробітництва з усіма сусідніми державами, країнами, які належать до різних регіонів світу. Україна бере участь у міжнародній торгівлі відповідно до історично сформованої моделі виробництва. Наявність потужної металургійної галузі, хімічної, текстильної промисловості, ряду інших міжнародно конкурентних галузей промисловості та сировинного, сільського господарства визначають характер експортної спеціалізації України. Разом з тим, на сьогодні для України є дуже актуальною проблема зростання обсягів експорту промислової продукції, зокрема судно-, літако-, машинобудування, чорної металургії, хімічної промисловості. В структурі імпорту доцільним є збільшення питомої частки високотехнологічних товарів, ноу-хау. Заходи щодо стимулювання експортної та оптимізації імпортної діяльності об’єктивно спрямовані на зниження собівартості продукції, підвищення її якості та конкурентоспроможності.

Україна традиційно виступає активним учасником міжнародної торгівлі в товарно-грошовій формі, зокрема у вигляді експортної, імпортної, реекспортної та реімпортної діяльності. До цього її спонукають особливості національної економіки, спеціалізації, а також цілі динамізації розвитку, підвищення життєвих стандартів, забезпечення кращих умов інтеграції до світової системи господарства.

Ключовим елементом ринкової стратегії на мікрорівні є аналіз вивчення ринкової кон’юнктури. Ринкова кон’юнктура (market situation) — це комплекс реальних умов і чинників, що впливають на функціонування ринку (рівні, структура, динаміка, співвідношення попиту і пропозиції на товари, робочу силу, грошові кошти, особливості розвитку циклічних і нециклічних процесів, науково-технічного прогресу та ін.) у певний момент часу і в пев­них географічних, адміністративно-територіальних областях.

При міжнародних операціях з купівлі-продажу товарів експорт та імпорт здійснюються, як правило, у чистому вигляді, оскільки у міжнародному контракті сторона виступає або продавцем-експортером, або покупцем-імпортером товару, що є предметом відповідного контракту. Здійснюються і змішані трансакції, які пов’язані з подвійною роллю суб’єктів торгівлі та з більш ніж одним географічним вектором руху товарів.

Виокремлюють такі види операцій купівлі-продажу товарів: експорт; імпорт; реекспорт; реімпорт.

Умови та результати експортної діяльності країни значною мірою визначають характер її участі в системі міжнародної торгівлі та інших форм співробітництва за її участю. Адже експортний потенціал не тільки визначає можливості держави в цілому та окремих суб’єктів господарювання закуповувати товари по імпорту, а й прямо чи опосередковано впливає на усі інші форми національної участі в міжнародній економічній діяльності.

Імпорт забезпечує для виробничих та індивідуальних споживачів, а також для країни, до якої ввозяться товари, цілий ряд додаткових порівняно з автаркічною ситуацією переваг та можливостей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]