Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEDU.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
428.03 Кб
Скачать

Короткі теоретичні відомості

Міжнародна економічна діяльність являє собою таку форму господарювання, яка безпосередньо виходить за межі національних кордонів і пов’язана із залученням до циклу економічного відтворення різнонаціональних суб’єктів. Але далеко не завжди сам факт різної національної належності породжує такі нормативно-правові, регулятивні, фінансові наслідки, які є характерними для міжнародних економічних відносин, як ми звикли їх розуміти. Такі відносини виникають тільки в результаті реального господарського пов’язування різних економік та застосування міжнародних за своєю природою інструментів регулювання — при перетинанні кордонів товарами, валютно-фінансовими ресурсами, факторами виробництва.

Національний господарський комплекс, який достатньо повно реалізує переваги міжнародної кооперації та міжнародного поділу праці, вважають відкритою економікою. Підвищення ефективності перехідної економіки України пов’язано не з простим механічним розширенням форм та обсягів міжнародної економічної діяльності, а з оптимізацією її якості (хоча подібне розширення не може не бути технічною метою та наслідком такої оптимізації).

Суб’єкти, які беруть участь у міжнародній економічній діяльності, різняться своїми характером, рівнями походження та цілями.

Базовий господарський рівень — це підприємницькі структури, чия активність становить життєву тканину міжнародного ринку. Такими структурами є комерційні структури від малих підприємств і разових учасників експортно-імпортних операцій до великих транснаціональних компаній з багатомільярдним річним обігом.

Національний і міжнародний режими міжнародної економічної діяльності формуються державою в особі її повноважних органів, які належать як до законодавчої, так і виконавчої гілок влади, її центральних і регіональних органів.

З метою розв’язання конкретних завдань міжнародного співробітництва державами створюються міжнародні органи й об’єднання, які можуть бути суб’єктами регулювання міжнародної економічної діяльності або її реальними агентами. Дедалі більшого значення набувають ті міжнародні організації, які покликані сприяти розв’язанню глобальних гуманітарних, соціально-політичних, екологічних та інших проблем.

Суб’єкти міжнародної економічної діяльності можуть мати як підприємницькі, так і регулятивні цілі, належати як до комерційних структур, так і до органів публічної влади.

Проблемні запитання

  1. Яку роль відіграє міжнародна економічна діяльність за сучасних умов трансформаційного розвитку України?

  2. Які види господарської діяльності можна вважати міжнародними за своєю природою?

  3. Які об’єктивні особливості виробничої сфери України визначають специфіку моделі її відкритої економіки?

  4. Якими є основні риси сучасної відкритої національної господарської системи?

  5. Якими є основні передумови участі України в міжнародній кооперації та в міжнародному поділі праці?

Запитання та завдання для обговорення

  1. Назвіть принципові характеристики сучасної відкритої економіки.

  2. Назвіть основні риси, що визначають природу світового господарства як системної цілісності.

  3. Проаналізуйте, як сучасні тенденції розвитку світової економіки впливають на характер господарських процесів в Україні.

  4. Охарактеризуйте основні наслідки лібералізації міжнародної економічної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]