Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
182.27 Кб
Скачать

5. Вимоги до особистих якостей фахівця з паблик рілейшнз

Оскільки паблик рілейшнз є комплексною дисципліною, яка широ­ко використовує та інтегрує дані багатьох соціальних і гуманітарних наук, від фахівців, що займаються зв'язками з громадськістю, вима­гається велика гама вмінь і навичок.

Розв'язання складних проблем, дія в критичних ситуаціях нерідко вимагають колективної роботи, уміння працювати однією командою, терпеливого ставлення до різних точок зору. Піармен повинен прислуховуватися до різноманітних думок, але самостійно приймати ос­таточне рішення. Йому надто важливо вміти вселяти в людей віру в можливість розв'язати складну проблему. У критичних і швидко­плинних ситуаціях члени організації насамперед звертаються за по­радами і чекають рекомендацій піармена-професіонала. Не тільки за посадою, а й за особистісними якостями він має користуватися по­вагою та повною довірою, яку може заслужити лише відверта, здат­на критично оцінювати ситуації, людина. Йому потрібно бути сміли­вим, уникати будь-яких спроб приховувати неприємні факти, навіть якщо це не до вподоби керівництву.

Патріарх науки і практики паблик рілейшнз в Америці Е. Бернайз, наприклад, виокремлював одинадцять особистісних характеристик, що мають бути притаманними фахівцям із паблик рілейшнз:

  1. Сильний характер, чесність і прямота.

  2. Здоровий глузд і логічність суджень.

  3. Здатність творчо і нестандартно мислити.

  4. Правдивість і розсудливість.

  5. Об'єктивність.

  6. Глибока заінтересованість у розв'язуванні проблем.

  7. Широка культурна підготовка.

  8. Інтелектуальна допитливість.

  9. Здатність аналізувати й синтезувати.

  10. Інтуїція.

  11. Знання соціальних наук і технологій зв'язків із громадськістю.

Англійський фахівець, один з авторитетних діячів Міжнародної асоціації паблик рілейшнз Сем Блек пропонує своє бачення особистісних рис піармена-професіонала: здоровий глузд; відмінні організа­торські здібності; логіка суджень, об'єктивність і критичність сприй­няття; багате уявлення і здатність розуміти точку зору іншого; стій­кість характеру; виняткова увага до деталей; живий допитливий ро­зум; старанність, здатність до тривалої самостійної і творчої роботи; оптимізм, почуття гумору; гнучкість і здатність одночасно мати спра­ву з різними проблемами. Крім цих властивостей, піармену необхід­но: уміти добре писати, редагувати та вичитувати написане іншими; мати оптимістичний погляд на життя; мати приємний голос та ора­торські здібності; мати презентабельну зовнішність.

6. Освіта фахівців із паблик рілейшнз

Спеціальна базова підготовка має озброїти фахівця з паблик рі­лейшнз такими вміннями та навичками, що складають кваліфікаційні вимоги до дипломованого спеціаліста даної професії: .

У галузі планування: консультувати керівництво із загальних пи­тань розвитку організації, що пов'язані з діяльністю і функціонуван­ням підрозділу паблик рілейшнз, у тому числі консультувати керів­ництво в питаннях стратегії організації, процедур та акцій реалізації цієї стратегії, а також із шляхів інформування груп внутрішньої і зовнішньої громадськості про політику керівництва організації.

  • У галузі управління: уміти виходити за межі управління власне підрозділом паблик рілейшнз та інтерпретувати управлінські рі­шення вищого керівництва для внутрішньої громадськості органі­зації, брати участь у пов'язаній із цим діяльності, координувати активність усіх підрозділів, що мають зовнішні зв'язки, накопичу­вати інформацію про організацію, складати і розподіляти бюджет, передбачений на паблик рілейшнз.

  • У галузі реклами: уміти виконувати роботу, пов'язану з дослід­женням громадської думки, відносин та очікувань громадськості, а також готувати методичні й інформаційні матеріали для акціо­нерів, лобістів тощо.

  • У галузі аналітичної роботи: досліджувати тенденції, можливі нас­лідки конфліктів і непорозумінь, упереджувати їх шляхом сприян­ня розвиткові взаємоповаги та соціальної відповідальності сторін.

  • У галузі виробничих відносин: допомагати підбирати та зберігати кваліфікованих службовців, працювати з персоналом із метою по­ліпшення стосунків між керівниками і рядовими працівниками; іні­ціювати створення систем комунікації між працівниками організації та постачальниками; сприяти поліпшенню трудових відносин завдя­ки організації зустрічей і проведення конференцій із представника­ми профспілок; безпосередньо співпрацювати з уповноваженими профспілок при укладанні трудових угод і проведенні переговорів.

  • У галузі економічних відносин: підтримувати зв'язки з конкурента­ми, ділерами і дистриб'юторами; рекламувати і просувати товари на ринок, що часто вимагає безпосередньої співпраці з фахівцями мар­кетингу і торгівлі, гармонізації приватних і громадських інтересів.

  • У галузі соціальних відносин: дбати про стосунки між людьми, захи­щати людську гідність, дбати про безпеку та соціальну опіку праців­ників, включаючи відпочинок, медичне і соціальне обслуговування.

  • У сфері політичного життя: реагувати на прохання втрутитися у справи місцевого самоврядування, освіти і релігійних громад, а також у роботу законодавчих органів і міжнародні контакти; вияв­ляти інтерес до питань міжнародної політики.

  • У сфері комунікацій: знати, як спілкуватися за допомогою засобів масової інформації та інших каналів, використовуючи рекламу, паб­ліситі, та як налагоджувати двосторонній потік надійної інформації.

  • У сфері освіти: працювати з усією громадськістю (працівниками навчальних закладів, службовцями, групами споживачів, комівоя­жерами і ділерами) з метою організації їхньої появи на публіці, підготовки промов для керівників фірми та розбудовувати систе­му освіти всередині організації (на зразок навчальних програм для працюючого персоналу).

Колесо освіти з паблик рілейшнз

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]